Κομοτηνή:«Έχουμε διατροφικούς θησαυρούς τους οποίους δεν τους αξιοποιούμε.»

07:49 6/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το οινολογικό αποτύπωμα της Θράκης σήμερα στον οινολογικό χώρο πλησιάζει το 1%. Ενώ στα αρχαία χρόνια η Θράκη ονομαζόταν «αμπελόεσσα». Εδώ λατρεύτηκε για πρώτη φορά ο Διόνυσος, εδώ ακούστηκε η άρπα του Ορφέα. Κι αν αυτά είναι μύθοι υπάρχουν και χειροπιαστές αποδείξεις, όπως είναι τα λαξευτά πατητήρια στη Μαρώνεια.» τονίζει ο γεωπόνος κ. Κωνσταντίνος Μπούντας και σημειώνει μιλώντας για την αμπελουργία ότι στην περιοχή έχει προοπτική, αλλά «δυστυχώς έχουν επικρατήσει κυρίως οι ετήσιες καλλιέργειες κι αυτό είναι

πρόβλημα.»

Σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο το πρόβλημα της Ελληνικής γεωργίας είναι ότι δεν έχει γίνει κάποια χωροταξική κατανομή των καλλιεργειών. «Όλα αυτά πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχέδιο ώστε να δώσουν πνοή στον Πρωτογενή Τομέα. Έχουμε διατροφικούς θησαυρούς τους οποίους δεν τους αξιοποιούμε.»

«Ο Ελληνισμός είναι μάλλον έξω κι εμείς εδώ ζούμε μια παρακμή».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο θέμα του Ελληνισμού σημειώνοντας με προβληματισμό πως: «Με αφορμή όλων όσων συμβαίνουν στην Βόρειο Ήπειρο τις τελευταίες μέρες διαπιστώνω ότι ο Ελληνισμός είναι μάλλον έξω κι εμείς εδώ ζούμε μια παρακμή» και εξηγεί «Βλέπω άλλες χώρες να κάνουν μικρά ή μεγάλα βήματα, να αξιοποιούν αυτό που έχουν. Εμείς, όμως, τα έχουμε παρατήσει. Έχουμε χάσει σχεδόν το παιχνίδι της φέτας. Τα κρασιά μας ενώ είναι εξαιρετικά και κερδίζουν βραβεία, αυτό δεν «μεταφράζεται» σε μεγάλες εξαγωγές. Δεν κερδίζουν μερίδια αγοράς. Και δεν έχουμε κάνει το ασφαλές προϊόν σήμα κατατεθέν. Δηλαδή, το Ελληνικό προϊόν να είναι συνυφασμένο με την ποιότητα.»

«Η αιγοπροβατοτροφία φθίνει. Δεν θα πρέπει να την προστατέψουμε;»

Σύμφωνα με τον κ. Μπούντα οι επιδοτήσεις έχουν προκαλέσει μια τεράστια στρέβλωση στον ιδιωτικό τομέα. «Η αιγοπροβατοτροφία φθίνει. Δεν θα πρέπει να την προστατέψουμε;» αναρωτιέται και σημειώνει «Αυτοί που είναι αρμόδιοι να κάνουν ελέγχους για το εισαγόμενο γάλα, δεν θα πρέπει να αποτρέπουν να γίνονται προϊόντα «μαϊμού»; Την φέτα θα την χάσουμε από αυτή την ιστορία, από το εισαγόμενο πρόβειο γάλα. Ξέρετε ότι εισάγουμε γάλα κατσικίσιο από την Κορσική;»

«Απαιτείται μια εθνική συναίνεση, μια συμφωνία των κομμάτων για τα θέματα της παραγωγής»
Τέλος, παρατηρεί ότι στράφηκαν οι περισσότεροι στις ετήσιες καλλιέργειες. «Ικανοποιούνται όλοι από το σπέρνω, θερίζω, εισπράττω. Μια δενδρώδης καλλιέργεια θέλει κόπο, θέλει έξοδα για τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια και μετά θα αρχίσεις να παίρνεις. Αλλά δυστυχώς έρχονται μετά κάποιες αποφάσεις ενός καινούργιου γεωργού και τα ανατρέπουν όλα.» Καταθέτοντας μάλιστα την πρότασή του σημειώνει πως: «Απαιτείται μια εθνική συναίνεση, μια συμφωνία των κομμάτων για τα θέματα της παραγωγής. Δεν μπορεί κάθε φορά που έρχεται ένας καινούργιος Υπουργός να αλλάζουν όλα. Αρχικά έδωσαν επιδοτήσεις να ξεριζωθούν αμπέλια, μετά έδωσαν ποσοστώσεις,τώρα έρχονται με την αυστηροποίηση του Νόμου για το τσίπουρο και τους αφαιρούν τα δικαιώματα. Μπορεί άλλος να κάνει επένδυση; Δεν είμαστε σοβαροί!»
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα