Κομοτηνή:Δότες ζωής …

22:02 10/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ήταν εκεί στην πρώτη δράση της φετινής σεζόν του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής με συνδιοργανωτή τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί». Την συναντήσαμε να μιλά με πάθος για την σημαντική αξία του να είναι κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών. Την ακούσαμε να αναφέρεται στην ανάγκη της Ενημέρωσης, της Πρόληψης και της Έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, αλλά και στην αναγκαιότητα εγγραφής Νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Ο λόγος για κυρία Ζωή Αποστολίδου, η οποία στο τέλος αυτής της προσπάθειας μέτρησε με ικανοποίηση περισσότερες από 80 νέες εγγραφές. Όχι τυχαία. Όπως λέει τα άτομα ηλικίας από 30 ετών και πάνω είναι ανενημέρωτοι και προκατειλημμένοι.

Αν βρεθεί συμβατότητα με κάποιον ασθενή, ξεκινάει η διαδικασία της μεταμόσχευσης.

Κι όμως η διαδικασία είναι απλή. «Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών πρέπει να κάνει εγγραφή. Συμπληρώνει τα στοιχεία του και στη συνέχεια του παίρνουμε δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο). Αυτή είναι όλη η διαδικασία εγγραφής νέου μέλους. Τα στοιχεία καταχωρούνται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Μυελού των Οστών. Αν βρεθεί συμβατότητα με κάποιον ασθενή, ξεκινάει η διαδικασία της μεταμόσχευσης. Η μεταμόσχευση γίνεται με δύο τρόπους, πολύ ανώδυνους πλέον. Έχει αλλάξει όλη η διαδικασία. Ο πρώτος είναι με τη λήψη αιματολογικών κυττάρων και ο δεύτερος με ολική νάρκωση, όπου γίνεται συλλογή κυττάρων από το μυελό των οστών.» εξηγεί η έμπειρη εθελόντρια.

Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και δεν υπάρχουν συμβατοί δότες

Μιλά για τους ασθενείς εκείνους οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου και δεν υπάρχει πλέον άλλη δυνατότητα επέμβασης ή θεραπείας γι αυτό και καταφεύγουν στη μεταμόσχευση του μυελού των οστών. «Δυστυχώς είναι πολύ σπάνιο γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και δεν υπάρχουν συμβατοί δότες.» δηλώνει και σπεύδει να προσθέσει « Συγχαίρουμε τους Νέους Δότες και τους λέμε συνειδητά πως θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι που διαθέτοντας μόνο 5′ από τον χρόνο τους για την συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής τους και δίνοντας ελάχιστο στοματικό επίχρισμα(σάλιο) σε δύο μπατονέτες, έχουν πλέον προστεθεί στην λίστα των ατόμων που θέλουν να δώσουν ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΖΩΗ σε κάποιον καρκινοπαθή που περιμένει με αγωνία έναν συμβατικό με αυτόν δότη για μεταμόσχευση.»

Να γίνουν όλοι εθελοντές δότες
Παράλληλα, στέλνει το δικό της μήνυμα: «Να γίνουν όλοι εθελοντές δότες, όσοι είναι υγιείς από σοβαρές ασθένειες και από ηλικίες από 18 μέχρι 45 ετών γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να χαρίσουν ελπίδα, ζωή σε ένα άτομο δίνοντας μόνο ελάχιστο σάλιο και ελάχιστα κύτταρα από το αίμα τους.»
Φώτο: Ζωή Αποστολίδου Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα