Κομοτηνή:Αναβίωση παραδοσιακού, ποντιακού γάμου στις Σάπες

19:12 27/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναβίωση παραδοσιακού ποντιακού γάμου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά » και τη στήριξη του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Μαρωνείας Σαπών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις επτά και μισή το απόγευμα στις Σάπες της Ροδόπης.

«Το σημαντικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι ότι η αναβίωση στηρίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.Υπήρχε ένας λαογραφικός πλούτος καταγεγραμμένος που σήμερα θα παρουσιαστεί στο κοινό» δηλώνει ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου και «ψυχή» αυτή της προσπάθειας, Στυλιανός Νικολάου.

Ο χοροδιδάσκαλος,
Στέλιος Νικολάου

Μπορεί ο σύγχρονος γάμος των Ποντίων να έχει εξευρωπαϊστεί σε μεγάλο βαθμό, ο παλιός, ο πιο απλός κι αυθεντικός ταυτόχρονα έλκει για ένα απόγευμα το ενδιαφέρον όλων. Οι παρευρισκόμενοι- καλεσμένοι του γάμου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το στόλισμα της νύφης, του γαμπρού, τη γαμήλια πομπή και να συμμετάσχουν στο γαμήλιο γλέντι.

«Ο γάμος στο παρελθόν, ήταν το σημαίνον γεγονός μιας περιοχής. Οι άνθρωποι τότε περίμεναν ένα γάμο για να διασκεδάσουν. Το να έχεις ένα σφαχτό για να το προσφέρεις στον κόσμο ήταν σπουδαίο πράγμα» δηλώνει ο κος Νικολάου και σημειώνει ότι «Η προίκα ήταν ένα σεντόνι, ένα μαξιλάρι, πράγματα που θα τα χρησιμοποιούσαν σίγουρα οι νεόνυμφοι. Σπάνια να υπήρχε κάποιος να έχει λίρες, για χρήματα ούτε που το συζητάμε» δηλώνει ο κος Νικολάου σημειώνοντας ότι τότε «Έπρεπε όλο το χωριό να γινόταν μια κοινωνία, να λυθούν όλες οι παρεξηγήσεις για να συμμετέχει όλο το χωριό στο γάμο». Τη γαμήλια πομπή την ακολουθούσαν άλογα, ένα άλογο για το γαμπρό, ένα για την νύφη και ένα τρίτο άλογο που κουβαλούσε την προίκα της νύφης.

Σήμερα το απόγευμα, στην είσοδο των Σαπών, για τις ανάγκες της αναβίωσης, επιλέχθηκαν δύο σπίτια, το ένα απέναντι από το άλλο, του γαμπρού και της νύφης, κι αφού γίνει το λεγόμενο «νυφέρπαμα» (ο γαμπρός θα παραλάβει τη νύφη με το σεβασμό που πρέπει απέναντι στα πεθερικά), το ζευγάρι θα ανέβει στα άλογα και θα αρχίσει η γαμήλια πομπή προς την Εκκλησία

Την εποχή εκείνη το γλέντι γινόταν παραδοσιακά την Κυριακή μετά την Εκκλησία όπου το ζευγάρι κοινωνούσε. Όταν ερχόταν η ώρα της αποκάλυψης της νύφης, το «αποκαμάρωμα», συνέβαινε, αρκετές φορές, και το να δει ο γαμπρός για πρώτη φορά τη μέλλουσα σύζυγό του. Χωρίς να λείπουν και οι παρεξηγήσεις, γιατί ήταν μια συμφωνία των γονέων κι όχι μια γνωριμία των ίδιων των παιδιών. Με τη βοήθεια της προξενήτρας γινόταν αυτή η «δουλειά», η γνωριμία.

«Όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης θεωρούμε ότι είναι χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους αυτόν τον πλούτο» δηλώνει ο κος Νικολάου και υπόσχεται κι άλλου είδους τέτοιες πρωτοβουλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα