Κομοτηνή:28-7-2018 Πρωινή Ενημέρωση

08:07 28/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποτελέσματα αυτοψιών Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (3η μέρα) και στατιστικά των τριών ημερών, στις πυρόπληκτες περιοχές
Συνεχίστηκαν για 3η ημέρα προχθές (Πέμπτη 26/7) οι αυτοψίες που διενεργούν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί, ανέρχεται σε 3.236, εκ των οποίων οι 747 διενεργήθηκαν χθες, οι 1.740 προχθές Τετάρτη και οι υπόλοιπες 749 την Τρίτη.

Τις αυτοψίες διενήργησαν χθες 315 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου

με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 380 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

www.government.gov.gr
Στην ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης, www.government.gov.gr, έχουν αναρτηθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το σύνολο των προβλεπόμενων μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Επίσης, στην ιστοσελίδα θα αναρτώνται συνεχώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα στήριξης τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ανακοίνωση για το αίμα στους πληγέντες
Η Νοσοκομειακή Υπηρεσία του ΓΝ Κομοτηνής, κατόπιν συνεννοήσεως με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο και υπεύθυνο για τη διαχείριση και διανομή του αίματος σύμφωνα με τις ανάγκες, ενημέρωσε χθες ότι την παρούσα στιγμή οι ανάγκες σε αίμα στους πυρόπληκτους της Αττικής έχουν καλυφθεί πλήρως. Επισημαίνεται, όμως, ότι, με δεδομένο ότι το αίμα έχει διάρκεια ζωής 35 με 42 ημέρες και οι εγκαυματίες έχουν αυξημένες ανάγκες αίματος σε βάθος χρόνου, η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών θα πρέπει να είναι σταδιακή και κατόπιν συνεννοήσεως με τις κατά τόπους Αιμοδοσίες. Η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών σε Ροδόπη και Ξάνθη ήταν παραπάνω από συγκινητική.

Για τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής
Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει με ανακοίνωσή του την οδύνη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τα θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αττική. «Για άλλη μία φορά οι «φυσικές» καταστροφές βρίσκουν τη χώρα ανοχύρωτη, αφού η αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία έχουν μπει στις καλένδες όλων των εκάστοτε κυβερνήσεων που έρχονται εκ των υστέρων να «κλάψουν» για τις τραγικές συνέπειες.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται μεταξύ άλλων «Οφείλουμε ακριβώς για να μη θρηνούμε αλλεπάλληλες καταστροφές και θύματα, να σκύψουμε συλλογικά πάνω στις αιτίες που δημιουργούν τις καταστροφές αυτές ή τις επιτείνουν λόγω ελλιπούς αντιμετώπισης:
Την απουσία ουσιαστικού χωροταξικού σχεδιασμού και την άναρχη επέκταση σχεδίων πόλεων σε όφελος της αυθαίρετης δόμησης, με τραγικές -όπως αποδεικνύεται – συνέπειες (χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, ελεύθερους χώρους, οδούς διαφυγής). Τις διαδοχικές εισπρακτικές και μικροπολιτικές πολιτικές των “τακτοποιήσεων” και των “οικιστικών πυκνώσεων”.»

Εκκίνηση της Διαδικτυακής Πλατφόρμας αλληλοβοήθειας Voithise.com
Στα πλαίσια του εθελοντισμού και της αλληλοστήριξης παραδίδεται προς λειτουργία και χρήση σήμερα, η διαδικτυακή πλατφόρμα Voithise.com με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία της Ανάγκης και τη διαχείριση της Προσφοράς από συνάνθρωπο προς συνάνθρωπο. Το Voithise.com κωδικοποιεί τις κατηγορίες όπου υπάρχει προσφορά και προσφέρει άμεση πρόσβαση των χρηστών ανώνυμα σε αυτές τις πληροφορίες. Ταυτόχρονα, δημοσιεύει πληροφορίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες, δράσεις, καμπάνιες ή και σημεία προσφοράς. Site: Voithise.com, Facebook: Twitter: E-mail: [email protected]

Περιφέρεια – Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών
Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που διενεργεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, θα διενεργηθεί αεροψεκασμός προνυμφοκτονίας την Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018. Πεδίο Εφαρμογής-περιοχές: Φυσικό και αγροτικό περιβάλλον της Π.Ε. Ροδόπης (περιοχές Διαλαμπής, Κοπτερού, Σάλπης, Φαναρίου, Μέσης, Ισμαρίδος-Ιμέρου). Ώρα έναρξης αεροψεκασμών: 06:00 – 15:00 Προφυλάξεις: Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην κυκλοφορούν στο φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών, άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού, για λόγους καθαρά προληπτικούς. Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Δήλωση αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών: «Το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στη Ροδόπη συνεχίζεται, εντατικά και συστηματικά, παρά τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες και με συνδυασμό επίγειων και εναέριων μέσων. Με βάση και τις πρόσφατες δειγματοληψίες, θα προχωρήσει τη προσεχή Δευτέρα 30 Ιουλίου, η διενέργεια αεροψεκασμού προνυμφοκτονίας στο αγροτικό και φυσικό περιβάλλον της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και συγκεκριμένα, στις περιοχές Διαλαμπής, Κοπτερού, Σάλπης, Φαναρίου, Μέσης και Ισμαρίδας-Ιμέρου. Η δράση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών, είναι προτεραιότητά μας. Μας αφορά όλους καθώς συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, την οικονομία της περιοχής και ευρύτερα της Περιφέρειας μας».

Επιστολή Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καθυστέρηση στις πληρωμές των Καλλιεργητών»
Επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έστειλε το πρωί της Παρασκευής 27 Ιουλίου , ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ζητώντας να πληροφορηθεί για την καθυστέρηση στις πληρωμές των Καλλιεργητών, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών». Η επιστολή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησης εργασίας με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλο Παπαδάκη, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε διεξοδική συζήτηση για το ίδιο θέμα. Αναλυτικότερα, στην επιστολή, αναφέρεται η σημασία που έχει ο Αγροτικός τομέας για την περιοχή της Ροδόπης, επισημαίνεται δε πως το εύρος συμμετοχής της ΑΜΘ στο πρόγραμμα της «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών» αντιστοιχεί στο 40% του πανελλήνιου συνόλου, αφορά περίπου 2000 αγρότες με 6000 αιτήσεις-φακέλους που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απλήρωτοι για την τριετία 2015 – 2018. Για τους λόγους αυτούς ο κ. Τσαλικίδης ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο την στήριξη των Αγροτών της περιοχής μας, την προσθήκη κινήτρων και την ενίσχυσή τους με κάθε τρόπο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Καταλήγοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης απευθύνει ερώτημα σχετικά με τα αίτια αυτής της καθυστέρησης των πληρωμών του Μέτρου της «Δάσωσης των Γαιών» (ακακίες, λεύκες, μουριές κ.α.) ζητώντας μια υπεύθυνη απάντηση για την ημερομηνία έναρξης των πληρωμών.

Ασφαλτοστρώσεις
Τη Δευτέρα, στις 30/07/2018, θα ασφαλτοστρωθεί η οδός Σοφοκλέους Κομνηνού και την Τρίτη, 31/7/2018, η οδός Ν. Ζωϊδη από το ύψος της οδού Κοσμίου έως την Αγίου Γεωργίου.

Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης
Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) διενήργησε μετρήσεις από δειγματοληψία φυτικών προϊόντων τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των τροφίμων και συνεπώς δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος. Η Π.Ε Ξάνθης με τις υπηρεσίες της, θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλίσει την Δημόσια Υγεία και την καταλληλότητα των φυτικών τροφίμων.

Βουλή
Συζητήθηκε η ερώτηση για τους καπνοκαλλιεργητές
Τα προβλήματα των καπνοκαλλιεργητών του ν. Ροδόπης συζητήθηκαν στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. Όπως ανέφερε ο βουλευτής, η παραγωγή 6.000 καπνοκαλλιεργητών της Ροδόπης καταστράφηκε σε ποσοστό από 60% ως 100% από την ασθένεια της νευρωτικής ίωσης, η οποία ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη διάρκεια του χειμώνα στην περιοχή αλλά και από την ξηρασία της άνοιξης. Ο βουλευτής απαίτησε από τον υπουργό να πει τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να γίνουν οι καταγραφές των ζημιών και να αποζημιωθούν φέτος οι καλλιεργητές, να ληφθεί απόφαση ώστε να παγώσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ και αν έχει η κυβέρνηση σκοπό να αλλάξει επιτέλους τους κανονισμούς τόσο του ΕΛΓΑ όσο και των ΠΣΕΑ, έτσι ώστε όχι μόνο να αποζημιώνονται 100% οι ζημιές, αλλά και να συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και τέτοιου είδους αιτίες;

Πολιτισμός- Εκδηλώσεις
Οι Τέσσερις Εποχές στο αρχαίο θέατρο
Οι Τέσσερις Εποχές του Antonio Vivaldi και ο ύμνος Confitebor tibi, Domine του Giovanni Battista Pergolesi θα ερμηνευθούν από την ορχήστρα εγχόρδων και την πεντάφωνη χορωδία του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης την Τετάρτη 1 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών . Επίσης, θα εκτελεσθούν άγνωστα έργα Θρακών μουσουργών του 19ου αιώνα, μεταξύ των οποίων και εναρμονίσεις ελληνικών δημοτικών τραγουδιών. Συμμετέχουν ως σολίστ ο κορυφαίος βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νίκος Μάνδυλας και οι μονωδοί Ριψιμέ Ντανιελιάν και Παναγιώτα Παρούση. Το σύνολο διευθύνει ο Αρχιμουσικός Θανάσης Τρικούπης. Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Μαρώνειας Σαπών ,της ΔΚΕΠΠΑΚ του Δήμου Κομοτηνής και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Να σημειωθεί ότι η μετάβαση του κοινού στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου θα γίνει με λεωφορείο από τις 7 30 μμ το απόγευμα από το χώρο της διασταύρωσης και η επιστροφή ομοίως μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Μουσική συναυλία και Αμπελώνας Αβδήρων
Μουσική συναυλία, παρουσίαση του τοπικού οίνου του Αμπελώνα Αβδήρων και παράλληλη προβολή οπτικού υλικού για τα λιμάνια των Αβδήρων και το ρόλο τους στην ιστορία της πόλης από την ΠΕ Ξάνθης, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους της ΠΑΜΘ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 03 Αυγούστου στις 21:00 στον Αρχαιολογικό Χώρο Αβδήρων.

Αφιερωματική εκδήλωση για τον Μαρωνίτη
Ο Σύλλογος Γυναικών Μαρωνείας «Ιππαρχία» τιμά τη μνήμη του Δ.Ν.Μαρωνίτη με μια αφιερωματική εκδήλωση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 28 Ιουλίου στις 20.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρώνειας, με ομιλήτρια τη φιλόλογο κ. Ειρήνη Σαμαρά Μάινα. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από έκθεση βιβλίων του Δ.Ν. Μαρωνίτη.

Καιρός
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Bελτίωση τη νύχτα. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό τις πρωινές ώρες βόρειοι βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, περιφέρεια αττικής, government, gov, ξανθη, συλλυπητήρια, προσφορες, site, facebook, twitter, δραση, γεωτεε, αμθ, εκκρεμότητα, χυτα, υφίσταται, βουλη, ΚΚΕ, ελγα, ενφια, εφκα, πσεα, θεατρο, giovanni, αθηνα, μνήμη, σαμαρας, ert, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, καιρος, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ελγα αποζημιωσεις, πυρκαγιες, δικαιολογητικα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, ληξιπροθεσμες οφειλες, ημερομήνια, μνήμη, περιφέρεια αττικής, το θεμα, αυτοκινητα, ελγα, ζωα, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πσεα, υγεια, υψος, χυτα, ωρα, mail, αιμα, αιτησεις, αμθ, αττικη, γεωτεε, γεωργιου, γινει, δεδομενο, δευτερα, δηλωση, δυτικη μακεδονια, δυτικη, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκκρεμότητα, εργα, επικοινωνια, εποχες, ερχονται, ζωης, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφίσταται, κελσιου, κυβερνηση, λειτουργια, λεωφορειο, μακεδονια, ματι, νυχτα, οδος, οφελος, παρουσιαση, πεδιο, περιβαλλον, προβληματα, πρωι, ρολο, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συλλυπητήρια, τοπικη αυτοδιοικηση, τριτη, φεστιβαλ, φυσικο, φορα, χρονικα, οδυνη, ωρες, ασφαλεια, μποφορ, εφαρμογη, εθνικο, giovanni, government, gov.gr, gov, χωρα, υμνος, υπουργειο, μια φορα, ορχηστρα, πληροφοριες, site, θανασης, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα