Κομοτηνή:27-10-2018 ΕΡΤ Ενημέρωση

20:42 27/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
«Έξυπνη εξειδίκευση» 6.000 ανέργων πτυχιούχων
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κοινή απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Αθανάσιου Ηλιόπουλου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γεώργιου Χουλιαράκη, για την κατάρτιση προγράμματος απασχόλησης σε επιχειρήσεις «έξυπνης εξειδίκευσης» 6.000 ανέργων πτυχιούχων, ηλικίας έως 39 ετών, με μηνιαίο μισθό έως και 1.600 ευρώ. νΜετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα (ΠΣ) του ΟΑΕΔ

και επιθυμούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Περιφέρεια
Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη ΑΜΘ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, με αφορμή την ανακοίνωση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας της στήριξης της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Περιφερειάρχη στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019. Στις δηλώσεις του ο κ. Μέτιος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η στήριξη της υποψηφιότητάς μου για τη θέση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Η εμπιστοσύνη της Νέας Δημοκρατίας μου δίνει μεγάλη δύναμη και προσδίδει στην παράταξή μας, την “Περιφερειακή Αναγέννηση”, μια νέα προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πάρω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην ενότητα της παράταξης. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει όλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Σε ό,τι με αφορά, έχω απόλυτη επίγνωση της ευθύνης μου. Από το 2014, ως Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, και τα δύο τελευταία χρόνια ως Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εργάζομαι καθημερινά για αυτό που πιστεύω ότι είναι καλό για τον τόπο μας. Σύμφωνα με τον κο Μέτιο η “Περιφερειακή Αναγέννηση” μπορεί να αποτελέσει τη συνισταμένη διαφορετικών θέσεων και προτάσεων μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. «Καλώ λοιπόν όλους τους πολίτες της Περιφέρειας να στηρίξουν την “Περιφερειακή Αναγέννηση”. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο δρόμο που χαράξαμε με δουλειά και ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Τον Μάιο του 2019 η “Περιφερειακή Αναγέννηση” θα δώσει άλλη μία μεγάλη μάχη και θα πετύχει άλλη μία μεγάλη νίκη.»

Κοινωνία
2η Γιορτή Τσίπουρου
2ης Γιορτή Τσίπουρου, διοργανώνει ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου σε συνεργασία με την ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και τη στήριξη του Δήμου Ιάσμου στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2018. Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα “ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΙΑΣΜΙΩΤΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ “ . Στις 16:00 Παραδοσιακό πανηγύρι με τον Μιχάλη Παζαρέντζη και την κομπανία του από την Νάουσα στον προαύλιο Παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο του Ιάσμου. Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα προώθησης προϊόντων και διαδικασία παραγωγής τους. Η έναρξη της ημερίδας θα γίνει από την Υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου στην αίθουσα εκδηλώσεων Νέου Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου δίπλα στο γήπεδο. Στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: “ Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ; “ Και στις 15:00 Λαϊκοδημοτικό πανηγύρι με τους Κώστα Σαφέτη,Νεκτάριο Κοκκώνη και το συγκρότημά τους.

Βουλή
10 ερωτήματα προς τους υπουργούς Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου
10 ερωτήματα προς τους υπουργούς Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου θέτει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή και την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει, αν θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές, αν θα ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια και με ποιον τρόπο, αν θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αν θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στον τραπεζικό δανεισμό, αν θα υπάρξει μείωση τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών, αν θα ξεκολλήσει το ΕΣΠΑ,πότε θα ξεκλειδώσουν οι χρηματοδοτήσεις για τους μικρομεσαίους και πότε θα γίνει η κατανομή των πόρων των προγραμμάτων αυτών, πότε θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, γιατί καθυστερεί η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης και η ευκολότερη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Ερωτώνται επίσης οι τρεις υπουργοί, αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η παροχή κινήτρων για την δημιουργία θέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν σχεδιάζονται μέτρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τέλος ποια μέτρα θα ληφθούν για την ενίσχυση της καινοτομίας!

Παιδεία
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης έργου για θέσεις εκπαιδευτών ενήλικων στα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης –Νέα Φάση»
Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης έργου για θέσεις εκπαιδευτών ενήλικων στα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης –Νέα Φάση» στο παρακάτω link: Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ορίζεται: από 23/10/2018 (ώρα 11:00) έως και 06/11/2018 (ώρα 12:00). Οι υποψήφιοι θα αποστείλουν στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ταχυδρομικά ή με ταχυμεταφορές τα δικαιολογητικά τους εντός σφραγισμένου φακέλου διάστασης Α4 έως και τις 09/11/2018, στη δ/νση: Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη Τ.Κ. 11143, στο Τμήμα Κεντρικής Γραμματείας 2ο όροφος.

Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη
Η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και το ΔΠΜΣ «Εξειδίκευση τις Τ.Π.Ε και Ειδική Αγωγή: Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο «Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη» στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσης του Μ. Μορφακίδη σε επίτιμο διδάκτορα της ΣΚΑΣ. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν το παρόν και τις προοπτικές των εδρών αυτών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης.

Πρωτογενής Τομέας
«Οι δρόμοι της Ελιάς»: Ένα Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο για ένα εθνικό προϊόν
Την εναρκτήρια εκδήλωσή του πραγματοποίησε το νέο ερευνητικό δίκτυο «Οι Δρόμοι της Ελιάς» που συστάθηκε με πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του Αναπληρωτή Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, του ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Νίκου Αντώνογλου και της ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσιας Κυπριανίδου. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα με αρχικό προϋπολογισμό 3,1 εκ.€, που αφορά την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου και των μεθόδων παραγωγής τους. Σκοπός του δικτύου είναι η δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας και συνεργασιών του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών της χώρας για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών και του ελαιόλαδου.

Οικονομία
Ενδιάμεση Εκπτωτική περίοδος 1 – 15 Νοεμβρίου 2018

Ξεκινάει η δεύτερη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος για το έτος 2018, την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 και λήγει την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 . Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουμε ότι οι 15 ημέρες των εκπτώσεων μετράνε ημερολογιακά και όχι βάση εργάσιμων ημερών. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της υποχρεωτικής αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Παράλληλα, με τα ως άνω και σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής προτείνει τα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά , την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 από τις 11:00 – 15:00. Στηρίζουμε την αγορά της πόλης μας και προτιμούμε τις τοπικές επιχειρήσεις, είναι η καλύτερη επιλογή για όλους μας!

Πολιτισμός
Ο Εύμολπος στην Κέρκυρα
Ένα ακόμη ταξίδι περιμένει το Σύλλογο Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής «Ο ΕΥΜΟΛΠΟΣ» και τον μαέστρο τους κ. Αθανάσιο Βαργεμτζίδη, που αυτή τη φορά θα αγκυροβολήσουν για λίγο στο μυθικό νησί των Φαιάκων, την πανέμορφη Κέρκυρα, ένα νησί πλημμυρισμένο από καντάδες, από τις μουσικές των φιλαρμονικών του και τα τραγούδια των πολυάριθμων χορωδιών του. Ο Εύμολπος αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Χορωδιών που θα πραγματοποιηθεί την 3-11-2018, στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας, εκπροσωπώντας τη Θράκη μας και το δικό της χορωδιακό τραγούδι.

Ανακοίνωση
Αλλαγή ώρας
Τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν ίσως για τελευταία φορά μία ώρα πίσω, καθώς περνάμε και επισήμως στη χειμερινή ώρα.

Αστυνομικό δελτίο
Σύλληψη για ναρκωτικά
Συνελήφθη προχθές (25-10-2018) το μεσημέρι, στη Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 32χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών. Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του δράστη, όπου εντόπισαν και κατέσχεσαν, 1 νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 181 γραμμαρίων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Συνελήφθη 31χρονος αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη προχθές (25-10-2018) το απόγευμα, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 31χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 31χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι η σχετική δικογραφία σε βάρος του 31χρονου περιλαμβάνει και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθόσον στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ενημερωση, νεα δημοκρατια, ιλχάν αχμέτ, φεκ, οαεδ, εκλογες, μαΐου, νέα, τσιπουρο, ζαχαροπλαστικη, βουλη, υπουργοι, υπαατ, δραση, εκπτωσεις, κερκυρα, θεατρο, ξανθη, ημεδαπός, συλληψεις, ert, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, εκλογες 2012, Τελετή Έναρξης, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, δικαιολογητικα, ημεδαπός, χειμερινη ωρα, αιτηση, αυτοκινητο, δανεια, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, εμπορικη, θεμα, θρακη, νησι, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, τραγουδια, υπευθυνη δηλωση, φεκ, ωρα, αγορα, αγωγη, αφορμη, αχμετ, γεωργιου, γινει, γηπεδο, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δικτυο, εγνατια, αιθουσα, ευρω, επικοινωνια, επτα, ερευνα, εσωτερικων, ετων, ετος, ευθυνη, ζαχαροπλαστικη, ιδιο, ιλχάν αχμέτ, κυβερνηση, κομμα, μαεστρο, μαΐου, μειωση, ναουσα, νικη, ξημερωματα, ομαδα, οικια, ουσιαστικο, πεμπτη, σαββατο, τιμη, τμημα, τσιπουρο, υπαατ, φεστιβαλ, φορα, χρηστος, χαρα, ελληνικα, εθνικο, γιορτη, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κυριακη, ταξιδι, θεσεις
Τυχαία Θέματα