Κομοτηνή: Το ψωμί της ξενιτιάς

10:50 9/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ρουστέν Ταξίν, εδώ και 12 χρόνια ζει κι εργάζεται στη Γερμανία. Έλληνας μετανάστης από τα 16 του χρόνια δουλεύει σε εργοστάσιο μετάλλου στην περιοχή της Βρέμης. Τα τελευταία δύο χρόνια με την νεαρή σύζυγό του, επίσης μετανάστρια από την Ελλάδα, αλλά μεγαλωμένη από τα οκτώ της χρόνια στην Γερμανία και επίσης εργαζόμενη, ως νοσηλεύτρια εκείνη, βρέθηκαν για λίγες μέρες στην Ελλάδα λόγω μιας γαμήλιας τελετής. «Υπάρχουν πάρα πολλοί Θρακιώτες στη Βρέμη. Εργάζονται

παντού, άλλοι σε εργοστάσια κρέατος με γαλοπούλες, άλλοι με χοιρινά, άλλοι στο εργοστάσιο που εργάζομαι εγώ, είναι περίπου 100 άτομα από την Ροδόπη. Άλλοι πάλι εργάζονται ως Security.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» και μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από την ζωή σε μια ξένη χώρα.

Ο κος Ρουστέν Ταξίν με τη σύζυγό του

«Τα τελευταία τρία χρόνια ήρθαν πάρα πολλοί από την Ελλάδα στην Γερμανία. Είναι αλλιώς εκεί. Η δουλειά είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που οδηγεί κάποιον να ζήσει μακριά από τον τόπο του. Όχι άδικα, κάθε μήνα εκεί πληρώνεσαι εδώ όχι, θα περίμενες κάποιο μεροκάματο για να ζήσεις. Εκεί νοικιάζεις σπίτι, παίρνεις ένα έγγραφο από την Δημαρχεία ότι πράγματι νοικιάζεις σπίτι και με αυτό το έγγραφο μπορείς να ζητήσεις δουλειά.» εξήγησε σημειώνοντας ότι «κάθε μήνα ξέρεις ότι 1500 ευρώ-1600 ευρώ θα τα πάρεις. Μπορείς και πληρώνεις το ενοίκιο σου, 450 ευρώ, 50 δίνεις για ρεύμα, 50 για φυσικό αέριο και τα άλλα σου μένουν για φαγητό και ό,τι άλλο, αν μπορείς και βάλεις και στην άκρη, τότε ακόμη καλύτερα.»

Όσον αφορά στον ελεύθερο χρόνο; «Τα σαββατοκύριακα είναι ελεύθερα για café ή φαγητό. Η ζωή είναι ωραία γιατί δουλεύεις και κάθε μήνα πληρώνεσαι. Από τους γονείς μου που ζουν στην Ελλάδα δεν άκουσα να μου λένε «γύρνα παιδί μου» ίσα –ίσα που μου λένε «έλα για διακοπές και ύστερα φύγε και δούλεψε εκεί»» δηλώνει ο Ρουστέν Ταξίν και μιλά για την συμπεριφορά των Γερμανών. «Οι Γερμανοί συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά. Δεν εξετάζουν αν είσαι Πόντιος, Τούρκος, Έλληνας, Ρώσος αυτό που κοιτάνε είναι αν κάνεις τη δουλειά . Όπως επίσης, αυτό που θέλουν είναι να μην δημιουργείς προβλήματα στην οικοδομή που μένεις. Η γλώσσα τώρα δεν είναι «εμπόδιο». Βρίσκεις πολλούς μετανάστες, ρωτάς και βγάζεις άκρη. Σου δείχνουν τι να κάνεις. Ζορίστηκα τους τρεις πρώτους μήνες μετά δεν είχα πρόβλημα.» μας είπε

Από τα 16 του στη Γερμανία, θυμάται με αγάπη τα παιδικά του χρόνια. «Δυστυχώς δεν σπούδασα» σημειώνει τώρα και με ειλικρίνεια προσθέτει «Τη δουλειά στα χωράφια δεν μπορούσα να την κάνω, οπότε, η μετανάστευση ήταν μονόδρομος. Αλλά αν θέλεις να δουλέψεις, χωρίς λεφτά δεν μένεις στη Γερμανία. Δεν πεινάμε. Η οικογένειά μου είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα μας είναι πολύ ωραία, όταν έχεις λεφτά. Αλλιώς αρχίζουν τα προβλήματα.» κατέληξε πριν πάρει πάλι το δρόμο για το ψωμί της ξενιτιάς που σίγουρα υπάρχουν στιγμές που, ακόμη και σήμερα, είναι «πικρό» για τον μετανάστη…
Φώτο: Ο κος Ρουστέν Ταξίν με τη σύζυγό του ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα