Κομοτηνή: Το χάδι της φύσης

13:33 28/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Παιδί της πόλης ο Παναγιώτης Μαργαρίτης, εκτός από επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης είναι και μέλος του ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας. Εκεί, είκοσι δύο άτομα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και τα ελαιόδεντρα τους και με έδρα την Μαρώνεια της Ροδόπης φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τη δική τους «σχολή» στο χώρο της παραγωγής και του συνεταιρισμού.

Η αρχή έγινε πριν πέντε χρόνια. Η πρώτη παραγωγή κέρδισε μόνο θετικά σχόλια και διακρίσεις και τώρα είναι ένα βήμα πριν την λειτουργία του τυποποιητηρίου του Συνεταιρισμού. «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι αυτό, θα μας δώσει ώθηση και θα

πάμε ένα βήμα μπροστά» δηλώνει σημειώνοντας ότι σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμοι να ζήσουν μια ακόμη ξεχωριστή στιγμή.

Η περσινή χρονιά τους «χάρισε» 15 τόνους ελαιόλαδο , αλλά και εξαγωγές στη Γαλλία και στη Γερμανία. Τα μηνύματα από τη φετινή χρονιά, ωστόσο, δεν είναι ευοίωνα. «Η παρατεταμένη ξηρασία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα. Ακόμη κι αυτοί που πότισαν πάλι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εικόνα των ελαιόδεντρων» δηλώνει ο κος Μαργαρίτης σημειώνοντας με σοφία έμπειρου αγρότη «αν δεν πάρουμε τον καρπό στα χέρια μας, δεν ξέρουμε.»

Πώς ένα «παιδί της πόλης» βιώνει την επαφή με τη φύση και την παραγωγή; ρωτάμε τον κο Μαργαρίτη για να τον ακούσουμε να απαντά πως για να κάνεις κάτι τόσο ξεχωριστό, όσο η παραγωγή, πρέπει να το αγαπάς. «Να το ζεις αυτό που κάνεις. Να ζεις με το δένδρο για να έχεις και τ’ ανάλογα αποτελέσματα. Μεγαλώνουμε μαζί με τα δένδρα και τους καρπούς κι αυτό είναι ξεχωριστό. Εεε, όταν υπάρχουν αποτελέσματα έρχεται και η ηθική ικανοποίηση.
Φώτο:Παναγιώτης Μαργαρίτης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα