Κομοτηνή: Ταξίδια, αγάπη κι εθελοντισμός

10:27 9/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ταξιδεύουν, γνωρίζουν τον κόσμο και προσπαθούν να τον κάνουν ομορφότερο. Δύο 26χρονοι, ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και η Δώρα Μπίτση μετά το εξάμηνο ταξίδι τους στην Αφρική βρέθηκαν να ταξιδεύουν πάλι για έξι μήνες αυτή τη φορά στην Ασία. Με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς ταξίδεψαν από το Νέο Δελχί στην Ινδία μέχρι το Πεκίνο στην Κίνα, εξερευνώντας 11 συνολικά υπέροχες χώρες.

Ένα θερμοκήπιο στις

σεισμόπληκτες περιοχές του Νεπάλ, αλλά και σχολικές αίθουσες σε Καμπότζη
Απόλαυσαν σαγηνευτικά τοπία, μπήκαν σε μεγαλοπρεπείς ναούς, περιπλανήθηκαν σε εξωτικές αγορές, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, δοκίμασαν διαφορετικές γεύσεις, όπως η μυρμηγκόσουπα της «Μάμας» στην Καμπότζη και γνώρισαν εξαιρετικούς ανθρώπους, που άνοιξαν την αγκαλιά και το σπίτι τους. Και σ’ αυτό το ταξίδι δεν έλειψαν οι εργασίες για την δημιουργία υποδομών, έργων ικανών να ανακουφίσουν την καθημερινότητα των ντόπιων. Με χρήματα που μάζεψαν από διαδικτυακές καμπάνιες, κατάφεραν να χτίσουν ένα θερμοκήπιο στις σεισμόπληκτες περιοχές του Νεπάλ, αλλά και σχολικές αίθουσες σε Καμπότζη και Βιετνάμ, όπου μάλιστα δίδαξαν αγγλικά στους νέους!

«Αλλάζεις την πορεία με τα μη υπολογισμένα κι αυτά είναι και τα καλύτερα».

Για την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς μίλησαν στην ΕΡΤ Κομοτηνής παρουσιάζοντας και την προσωπικής τους εμπειρία. «Μας γεμίζει θετική ενέργεια το να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Αξίζει να συνεχίζεις να προσπαθείς κι ας φαίνεται τρελό και κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Αν προσπαθήσεις κι έχεις πάθος για κάτι, κάποια στιγμή θα γίνει.» δηλώνει η Δώρα και ο Ελπιδοφόρος προσθέτει «Και τα δυό ταξίδια είχαν απίστευτη ταλαιπωρία. Γνωρίζαμε, όμως, καλύτερα τις χώρες» εξηγώντας πως το χαμηλό μπάτζετ «επέτρεπε να έχουμε και πιο άμεση επαφή με τους ντόπιους, να γνωρίσουμε την κουλτούρα μιας χώρας, τον τρόπο που κινούνται». Κι όπως προσέθεσε η Δώρα «αλλάζεις την πορεία με τα μη υπολογισμένα κι αυτά είναι και τα καλύτερα».

«Όταν ανοίγεσαι και δίνεις καλό, τότε θα σου επιστρέψει κάποια στιγμή πίσω»

Και οι κίνδυνοι του ταξιδιού ρωτάμε τους εξαιρετικούς αυτούς νέους «δεν υπήρξαν ιδιαίτεροι κίνδυνοι. Ήμασταν συνέχεια μαζί με τους ντόπιους. Τρώγαμε μαζί, μας φιλοξενούσαν, μας τάιζαν. Είναι και θέμα ενέργειας, όταν περιμένεις κάτι κακό τότε ίσως σου έρθει όταν ανοίγεσαι και δίνεις καλό, τότε θα σου επιστρέψει κάποια στιγμή πίσω» απαντά ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα με το γλυκό της χαμόγελο προσθέτει «Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ψάχνεις τρόπους αλληλεπίδρασης. Οι νέοι στα μέρη αυτά πάντα ψάχνουν άτομα εναγωνίως που θα μπορέσουν να τους πάνε ένα βήμα πιο πέρα. Στην Καμπότζη στο χωριό μόλις είχε φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχε τρεχούμενο νερό. Ήταν όλα διαφορετικά». Όπως και η μαγειρική της φιλόξενης «Μάμας», που τους σέρβιρε ένα μπολ με μυρμηγκόσουπα!

«Ταρακουνάμε τον κόσμο μέχρι να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό»

«Δεν διαφέρουμε σε τίποτα στις βασικές μας ανάγκες στα όνειρα και στις επιθυμίες με τους ανθρώπους. Είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε σ’ αυτή τη χώρα. Μόνοι μας βάζουμε τους εαυτούς μας σ’ αυτή τη θέση και λέμε ότι βρισκόμαστε σε κρίση. Ένας λόγος που επιλέγουμε να ταξιδέψουμε είναι να δούμε την πραγματικότητα συγκριτικά όπως είναι. Βλέπεις ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο. Δεν μπορείς να είσαι εσύ ευτυχισμένος κι ο άλλος δυστυχισμένος» δηλώνει η Δώρα και σπεύδει ο Ελπιδοφόρος να προσθέσει «Έχουμε πάρει τόση αγάπη από όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουμε να τη μεταδώσουμε. Μέσα από μικρά καθημερινά πράγματα ο κόσμος αλλάζει. Ταρακουνάμε τον κόσμο μέχρι να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

«Ο κόσμος είναι όμορφος αρκεί να τον αγαπήσεις».

Όσον αφορά στον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι, γνωστοί και φίλοι, όταν επιστρέφουν στην Ελλάδα «Μπορεί να φαίνεται σε κάποιους ότι είμαστε ξεχωριστοί αλλά δεν είναι έτσι. Οφείλουμε όλοι να πάρουμε αυτή τη στάση απέναντι στον κόσμο μας. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Όλοι μπορούμε στην καθημερινότητα να κάνουμε το βήμα». Με τον Ελπιδοφόρο να επιλέγει τους τίτλους τέλους αυτού του ταξιδιού «Χαμόγελο κι αγάπη» λέει και χαμογελά «Ο κόσμος είναι όμορφος αρκεί να τον αγαπήσεις. Να κάνουμε ένα ταξίδι από το εγώ στο εμείς. Πολλές φορές κυριαρχεί το εγώ στις μέρες μας. Θα πρέπει να δούμε λίγο δίπλα μας τι ανάγκες υπάρχουν και να στηρίξουμε τους ανθρώπους».
Φώτο:Η Δώρα και ο Ελπιδοφόρος στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα