Τα Καλογιάννια των Σαρακατσάνων Θράκης

17:23 3/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ραντεβού με την παράδοση δόθηκε την Κυριακή 2 Ιουλίου για την τιμή του Αη Γιάννη του Πρόδρομου, τον Κλήδονα, στο Μουσειακό Οικισμό των Σαρακατσάνων Θράκης στην Ροδόπη, ο οποίος πρόσφατα ανακαινίστηκε και ζωντάνεψε από πλήθος Σαρακατσάνων, που ήλθαν να παρακολουθήσουν το δρώμενο των Καλογιαννίων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης είναι ο μοναδικός σύλλογος, που το αναπαριστά με ακρίβεια και πληρότητα, βάσει παλιών μαρτυριών, σε Ελλάδα και εξωτερικό!

Το

έθιμο των Καλογιαννίων είχε σύμφωνα με την παράδοση μαντικές ιδιότητες, το οποίο αξιοποιούσαν οι κοπέλες που έφταναν στην ηλικία του Γάμου.
Σύμφωνα με το τελετουργικό του εθίμου, ο οι κοπέλες έφτιαχναν μικρά δεματάκια από τα φυτά των Καλογιαννίων. Στο κάθε δεματάκι έδεναν με κόκκινη κλωστή το δακτυλίδι ή κάποιο τιμαλφές.
Τα δεματάκια όλων των κοριτσιών τοποθετούνταν σε ένα σκεύος-το κακαβούλι-, το οποίο έμενε μια ολόκληρη νύχτα κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Το πρώτο δεματάκι που θα έβγαινε, σήμαινε πως η κοπέλα αυτή θα συναντούσε σύντομα τον καλό της και θα παντρεύονταν.

Μετά την αναπαράσταση του εθίμου ο Σύλλογος παρουσίασε τα χορευτικά του τμήματα και κάλεσε στο χορό και τους υπόλοιπους θαμώνες.

Η ορχήστρα του Παναγιώτη Ούτου, απογειώθηκε όταν και η διαμαντένια φωνή του Βασίλη Σερμπέζη, ήλθε να προστεθεί, ως συμβολή στο έργο του Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, μια και ίδιος διετέλεσε και πρόεδρος.

Στην αναπαράσταση του εθίμου το παρόν τους έδωσαν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιδήμαρχος Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σοφία Μενεσελίδου, το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖ ΑΜ-Θ, Δημήτρης Χαρίτου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, Στέλιος Μωραϊτης. Επίσης πρόεδροι Σαρακατσάνικων Συλλόγων της περιφέρειας, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων, Βασίλης Λειβαδίτης-γνωστός από το θέατρο Ανατολικά του Νέστου-.


΄

Το αξιοσημείωτο είναι πως Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης κατέγραψαν το δρώμενο με σκοπό να το μελετήσουν και να το εντάξουν σε λευκώματα και σχετικά πονήματα. Η συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης υλοποιείται βάσει ενός ευρωπαϊκού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα