Κομοτηνή: «Ανάσα» από τις ανακαινίσεις κατοικιών

21:59 5/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

“Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στις ανακαινίσεις. Όλοι προσπαθούν το καλοκαίρι να επιδιορθώσουν το σπίτι τους, τον επαγγελματικό τους χώρο ή κάποιο ακίνητο το οποίο μισθώνουν στους φοιτητές” δηλώνει η κα Κατερίνα Ιωαννίδου, επαγγελματίας στο χώρο της ανακαίνισης και των μονώσεων και παράλληλα εξηγεί ότι οι εργασίες που γίνονται είναι συνήθως ανακαινίσεις μπάνιων, δαπέδων, κουφωμάτων, αλλά και βαψίματα. «Αυτό είναι μια «ανάσα» για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον τομέα μόνωση – ανακαίνιση.» παραδέχεται εξηγώντας

πως δεν ανεγείρονται πια νέες κατοικίες στην Κομοτηνή. «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν να ανακαινίσουν τις παλιές τους, είτε για να τις μισθώσουν, είτε για να τις παραχωρήσουν στα παιδιά τους. Ο καθένας προσπαθεί να αξιοποιήσει το ήδη υπάρχον ακίνητο που έχει. Αυτό δίνει μια ώθηση στο χώρο.»

Τα καλά μαστόρια μεταναστεύουν
Λόγω της μετανάστευσης πολύ έμπειροι επαγγελματίες λείπουν από τα συνεργεία της περιοχής. Μαστόρια με εμπειρία χρόνων δουλεύουν πια στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης-ολοκλήρωσης των εργασιών που γίνονται τώρα. «Δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό για να υποστηρίξει τις εργασίες.» δηλώνει η κα Ιωαννίδου και σημειώνει «Υπάρχει πεδίο για να εργαστούν οι άνεργοι νέοι βγάζοντας πολλά περισσότερα από ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Οι Έλληνες τεχνίτες είναι από τους καλύτερους γι αυτό και τους ζητούν στο εξωτερικό.»

Η κρίση κρίση, αλλά και τα χειρωνακτικά επαγγέλματα στα αζήτητα
«Δυστυχώς ακόμη και τώρα, τα χρόνια της κρίσης, δεν σημειώνεται στροφή των νέων προς τα χειρωνακτικά επαγγέλματα κι αυτό είναι ένα λάθος των γονέων που στρέφουν τα παιδιά τους προς τα ΑΕΙ με αποτέλεσμα να μην έχουμε πολλούς ηλεκτρολόγους,»γυψοσανιδάδες», υδραυλικούς που έχουν και θα έχουν ζήτηση.» παρατηρεί η έμπειρη επαγγελματίας και σημειώνει «Έχουμε κόμπλεξ σαν κοινωνία, θεωρείται κακό να περνάς πλακάκια. Αντιθέτως, είναι μια σοβαρή δουλειά που αν την κάνεις σωστά μπορείς να βγάλεις και πολλά χρήματα.»

Και οι αγορές στις γειτονικές χώρες συνεχίζονται με ρίσκο

Οι αγορές των ντόπιων σε Βουλγαρία και Τουρκία συνεχίζονται. Ωστόσο, όπως σημειώνει η κα Ιωαννίδου η ποιότητα κι όχι η χαμηλότερη τιμή είναι αυτό που τελικά μετράει. «Η ποιότητα εξασφαλίζεται μόνο αν πας σε ένα επαγγελματία του τόπου σου που θα τον δεις και την επόμενη μέρα. Να του κάνεις το παράπονό σου αν κάτι δεν πάει καλά. Η απρόσωπη εξυπηρέτηση δεν υπάρχει στη δική μας δουλειά.» δηλώνει στέλνοντας το μήνυμά της.
Φώτο: Κατερίνα Ιωαννίδου Κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα