Κομοτηνή: Στο πλευρό ενός νέου αγρότη

06:44 22/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Γιάννης Αραμπατζής, νέος σε ηλικία αγρότης, τον τελευταίο χρόνο ακούει με προσοχή τις οδηγίες του πιο έμπειρου σε θέματα καλλιέργειας πατέρα του. Φέτος, στην πρώτη του χρονιά ως νέος αγρότης, έσπειρε, βίκο, φασόλια, βαμβάκι και σιτάρι. Η βαμβακοκαλλιέργεια, «πιο βιομηχανοποιημένη παραγωγή», όπως λέει, τον έχει κερδίσει. Ωστόσο, και από τη γνωριμία με τις άλλες παραγωγές έχει κάτι καλό να κρατήσει. Τα κτήματα της οικογένειας ήταν μια καλή «βάση» για εκείνον και η αρχή έγινε. «Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι, με το ίδιο ενδιαφέρον.»

«Καλή παραγωγή, αλλά για μεγαλύτερη ποσότητα απαιτείται μηχανή»

δηλώνει ο κος Αραμπατζής, ο πατέρας μιλώντας για τα πέντε στρέμματα της φετινής χρονιάς, που για να συλλεχθούν χρειάστηκε η συμμετοχή όλης της οικογένειας, σύζυγος και τρία παιδιά στο πλευρό του. «Πρέπει για μια παραγωγή να υπάρχουν μηχανήματα, αλλιώς δεν συμφέρει να ασχοληθείς, το κόστος με τα εργατικά χέρια ανεβαίνει πολύ.»

Για τα πέντε στρέμματα, έκταση σπαρμένη με φασόλια, ακολουθεί βήμα – βήμα τον παραδοσιακό τρόπο που ακολουθούσε ο παππούς, η γιαγιά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγχωριανοί του. Το πρόγραμμα νέων αγροτών στο οποίο εντάχθηκε ο γιος του «ζωντανεύει» ξανά τις μεθόδους εκείνες που χρειαζόταν έμπειρα χέρια και απαιτούσαν πολύ ιδρώτα. Με την οικογένεια Αραμπατζή να ξαποσταίνει για λίγο κι ύστερα πάλι να συνεχίζει τη δουλειά που απαιτεί μια παραδοσιακή καλλιέργεια οι καλοκαιρινές ώρες κυλούν, με κέρδος τα γευστικά όσπρια της ντόπιας παραγωγής.
Φώτο:Ο Γιάννης Αραμπατζής, νέος αγρότης με την οικογένειά του Κείμενο -φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα