Κομοτηνή: Σία Αναγνωστοπούλου» Στοίχημα για την κυβέρνηση η δημόσια και δωρεάν παιδεία»

11:59 16/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε συνέντευξη που διοργανώθηκε από το ΔΠΘ στην πρυτανεία την Κυριακή 15 Μαΐου , η Aναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, με αφορμή και τα εγκαίνια κτηρίου της Πολυτεχνικής Σχολής την Ξάνθης ,επισήμανε πως ένας από τους πολλούς στόχους που έχει το υπουργείο, είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέσα στην κρίση τουλάχιστον, να διατηρήσουν την δυναμική τους να εμπλουτίζουν της κτηριακές υποδομές αλλά και να παραμείνουν τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης

και το κρισιμότερο για την κυβέρνηση είναι, να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της παιδείας και ο σεβασμός για το δημόσιο συμφέρων.

Κάνουμε μια τεραστία προσπάθεια είπε ,να αλλάξουμε όσα πράγματα υπονόμευαν την δημόσια και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην ακριτική περιοχή της Θράκης είναι και μπορεί να είναι ,ακόμη περισσότερο η βαριά βιομηχανία αυτού του τόπου. Όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ,τα Ανώτατα Ιδρύματα θα είναι η πολιορκητική κριοί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χωράς.
Η κ .Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει έμφαση στην φοιτητική μέριμνα και στην κατασκευή επαρκών φοιτητικών εστιών ,για να μπορέσουν να μείνουν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια οι φοιτητές. “Σε αυτό το πλαίσιο και από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, κάνουμε προγραμματισμό για ανανέωση των κτηρίων των Ιδρυμάτων και για φοιτητικές εστίες και το Δημοκρίτειο έχει ενταχτεί σε αυτό το προγραμματισμό, με ποσό τον 35 εκατ. που έχει σκοπό να μεταφερθούν όλα τα τμήματα σε καινούργια κτήρια, μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και η αξιολόγηση της ενταξιακής πρότασης θα γίνει τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα», υπογράμμισε η Αναπληρώτρια Υπουργός.
Στην περίοδο της κρίσης για δωρεάν εισιτήριο ,είπε ότι υπάρχει μια συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών για το θέμα αυτό ,μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κατάληξη, επισήμανε πως τα αστικά λεωφορεία ότι είναι και θέμα των Δήμων και την σιωπή της ΚΕΔΕ για την πρόταση που έγινε από το Υπουργείο Παιδείας για μείωση δημοτικών τελών τον Ανώτατων Ιδρυμάτων ,που σε ορισμένες περιπτώσειςς φτάνουν στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο ,τρεις μήνες το υπουργείο περιμένει μια απάντηση για το θέμα αυτό από την ΚΕΔΕ ,ενώ η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε άμεσα στην απομείωση του τιμολογίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Επίσης η κ.Αναγνωστοπουλου τόνισε ότι το Υπουργείου Παιδείας ,σχεδιάζει να δώσει έμφαση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και από την πλευρά του το υπουργείο προκηρύσσονται υποτροφίες για διδακτική εμπειρία και για ανθρώπους που θέλουν να εκπονήσουν διδακτορικό ,επίσης με πρόγραμμα γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης ηλεκτρονικών Βιβλιοθηκών και γίνεται μια προσπάθεια να έχουν πρόσβαση η φοιτητές σε ιντερνέτ σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους .
Για της φήμες κλεισίματος τμημάτων τον ΤΕΙ που υπάρχουν και στα Πανεπιστήμια ,τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός από το υπουργείο, υπάρχει όμως η σκέψη να αναβαθμιστούν μελλοντικά τα ΤΕΙ .
Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για την πολύ θετική συμβολή τον Ανώτατων Ιδρυμάτων στην αντιμετώπιση της προσφυγής κρίσης και τόνισε ότι υπάρχει σκέψη από το υπουργείο παιδείας για την ένταξη τον προσφύγων φοιτητών ,όσων αποφασίσουν να μείνουν στη χωρά μας ,που στις χώρες τους ήταν στα Πανεπιστήμια.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Αθανάσιος Καραμπίνης, ευχαρίστησε την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, για την τριήμερη επίσκεψη, οπού έγινε ένας γόνιμος διάλογος σε ότι αφορά την Ανωτάτη Εκπαίδευση της χώρας τα προβλήματα αλλά και το μέλλον του Πανεπιστήμιου και τόνισε «βρήκαμε μια σύμμαχο μας ακόμα στο πρόσωπο της υπουργού.

The post Κομοτηνή: Σία Αναγνωστοπούλου» Στοίχημα για την κυβέρνηση η δημόσια και δωρεάν παιδεία» appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα