Κομοτηνή: Προτάσεις και κόκκινες γραμμές από 1ο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης

09:41 17/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το 1ο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας την οικονομία της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Διακρίνεται», όπως ειπώθηκε «διαχρονικά από τρία κύρια χαρακτηριστικά: Ιστορικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παραδοσιακή παραγωγική δομή με έντονο αγροτικό προσανατολισμό και σημαντική συσσώρευση επενδυμένου κεφαλαίου κυρίως με τη μορφή υποδομών μεταφορών και ενέργειας».

Βασικές αρχές για τις επενδύσεις
Όπως τόνισε

ο Μενέλαος Μήτσικας,οικονομολόγος, εκπροσωπώντας το 1ο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης ως πρόεδρος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων υπό την προεδρία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κας Φ. Γεννηματά, «βασικές αρχές για την οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή θα πρέπει να είναι η τήρηση του θεσμικού πλαισίου δανειοδότησης, η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τα οφέλη στην τοπική κοινωνία». Επίσης, σημείωσε πως θα πρέπει να εστιάσουν σε όλες τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και επέκταση κινήτρων για τις επιχειρήσεις του γεωργικού, κτηνοτροφικού και αλιευτικού τομέα με έμφαση στις συνέργειες, στην δημιουργία τοπικών ομάδων παραγωγών αλλά και τη σύνδεση επιστημονικής κοινότητας (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης) και επιχειρηματικότητας. Αλλά και στην ενίσχυση των Τουριστικών επενδύσεων και ιδιαίτερα του κλάδου του αγροτουρισμού και του αστικού τουρισμού που μπορούν να αναδειχθούν ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης (Σαμοθράκη, Δάσος Δαδιάς, Δέλτα Έβρου, Νέστος, Λίμνη Βιστωνίδα, Παλιά πόλης Ξάνθης). Στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Μήτσικας στη δημιουργία ενός σύγχρονου χωροταξικού πλαισίου και στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, το οποίο θα αποσαφηνίσει, όπως είπε, τα θέματα ιδιοκτησίας και χρήσεων γης, χωρίς να βλάπτεται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας. Επανέφερε το θέμα της άμεσης κατάργησης αντιαναπτυξιακών σχεδιασμών όπως η δημιουργία νέων σταθμών διοδίων στην Νέα Εγνατία και το «πάγωμα» επενδύσεων που καταστρέφουν το περιβάλλον και δεν ωφελούν την τοπική κοινωνία (ΣΚΟΥΡΙΕΣ-ΠΕΡΑΜΑ).
Στόχος όλων, όπως τονίστηκε, η στήριξη της περιοχής και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών συμβάλλοντας στην ευημερία της.

Φώτο: Στιγμιότυπο από την σύσκεψη Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα