Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση

10:25 24/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας στην Κομοτηνή
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επισκέφθηκε χθες ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος. Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΘ πραγματοποίησε συνάντηση στο κτίριο διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής στην οποία, εκτός του Πρυτανεύοντος Καθηγητή κ ΣταύρουΤουλουπίδη, παρέστησαν ο Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής κ. Π. Μπότσαρης και ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών κ. Φ. Μάρης.Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δ.Π.Θ., σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε

την Τρίτη 20/3/2018 με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου στην Αθήνα.

Δήλωση του συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης
Ανακοίνωση –απάντηση στην προ ημερών ανακοίνωση των προέδρων των τρίων ΝΟΔΕ Θράκης έδωσε στη δημοσιότητα ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κος Σταμάτης Σακελλίων. Η ανακοίνωση-δήλωσή του έχεις ως εξής: «Εγκατάλειψη του Δ.Π.Θράκης βλέπουν οι 3 πρόεδροι των ΝΟΔΕ της Θράκης, εκ μέρους της κυβέρνησης. Φαντάζομαι πιο ατυχή συγκυρία για το θέμα δεν θα βρίσκανε. Γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν πληροφορήθηκαν αυτά που ανακοίνωσε ο πρυτανεύων του Δημοκριτείου καθηγητής Σταύρος Τουλουπίδης. 4+1 νέα τμήματα για το Δημοκρίτειο και επιπρόσθετα διετή προγράμματα για αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και άλλους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο που δόθηκε ποτέ στο Δημοκρίτειο από συστάσεως του όπως λένε οι ίδιοι οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου. Στα 4+1 είναι και η κτηνιατρική σχολή. Θέλει επομένως πολύ πολιτικό θράσος οι εκπρόσωποι του κόμματος που μάχεται όσο γίνεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης να μιλούν γα κίνδυνο υποβάθμισης του Δημοκριτείου εξαιτίας των μετεγγραφών. Το κόμμα που ως κυβέρνηση μείωσε τον προϋπολογισμό των ΑΕΙ σε σημείο ασφυξίας πάει πολύ να παρουσιάζεται σήμερα με το προσωπείο του φίλου του Πανεπιστημίου. Το κόμμα που ανέχτηκε, στήριξε με σθένος πρόσωπα και πρακτικές που γκριζάρισαν την εικόνα του Δημοκριτείου, πάει πολύ σήμερα να παρουσιάζονται ως υπερασπιστές του. Επειδή στην πράξη φαίνεται ποιος στηρίζει και τι η κίνηση της κυβέρνησης να στηρίξει με νέα τμήματα και προγράμματα το Δημοκρίτειο ξεγυμνώνει εντελώς τον πολιτικό καταστροφολογικό λόγο της Ν.Δ. Μερικές φορές η σιωπή είναι πολύτιμη και μάλιστα την ίδια μέρα που ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας μαζί με τα στελέχη του «Σταύρος Νιάρχος» εδώ στην Κομοτηνή, τροχοδρομούν το νέο Νοσοκομείο. Περιμέναμε μια στοιχειώδη αυτοκριτική από τους 3 προέδρους για τα όσα δεν έκαναν οι ίδιοι και το κόμμα τους για την Θράκη και όχι πυροβολισμούς στον αέρα ενός πολιτικά τυχοδιωκτικού λόγου για την περιοχή και το Πανεπιστήμιο.»

Περιβάλλον Ενέργεια
Εξοικονόμηση κατ΄οίκον
Ενεργοποιήθηκε εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν εγγραφεί στο σύστημα αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Οριστικοποιήθηκαν 12.338 αιτήσεις, εξαντλήθηκαν τα 120,7 εκατ. ευρώ που μέχρι τότε διέθετε το Ταμείο Άμεσης Ενίσχυσης. Στη συνέχεια πρωτοκολλήθηκαν περίπου 3.500 επιλαχούσες αιτήσεις ενώ περί των 8.000 χρηστών έχουν ξεκινήσει αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Με τον διπλασιασμό των πόρων του προγράμματος, που ανακοινώθηκε χθες, θα καλυφθούν οι αιτήσεις όλων αυτών των επιλαχόντων. Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αφορά, προφανώς, τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, για τις οποίες γίνονταν δεκτές αιτήσεις υπαγωγής αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, στις 8:00 ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

ΥΠΕΝ και οικιστικές πυκνώσεις
«Σοβαρά ελλείμματα, λάθη και καθυστερήσεις στις οικιστικές πυκνώσεις των ΟΤΑ» διαπίστωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.Τόνισε, σε συζήτηση στη Βουλή, πως θα πρέπει να πιεστούν όλοι οι δήμοι μέχρι 15 Μαΐου και να ολοκληρώσουν τη δήλωση των οικιστικών πυκνώσεων σε όλη την Ελλάδα. να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων, που ως πρώτο βήμα θα αξιολογεί ποιες είναι πράγματι οικιστικές πυκνώσεις και θα εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές άμεσα. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου να επεξεργαστούμε λύση για τις κατοικίες που βρίσκονται εντός πυκνώσεων και σε περιοχές που δεν έχουμε νόμιμη πράξη της διοίκησης ή πράξη χαρακτηρισμού, ώστε να κλείσουμε και αυτή την εκκρεμότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Κινητικότητα εν όψει της 25ης Μαρτίου
Πολιτική κινητικότητα σημειώνεται σε Ροδόπη και Ξάνθη με αφορμή τους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή. Αναμένεται να έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους της Α.Δ. Ροδόπης. Ενώ ο Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης θα βρεθεί στην Ξάνθη εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στους εορτασμούς και έχοντας συναντήσεις με την ηγεσία του Δ’ ΣΣ και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτογενής Τομέας
Δήλωση Βαγγέλη Αποστόλου για τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ) των αγροτεμαχίων

«Η προσπάθειά μας για τη διασφάλιση των άμεσων ενισχύσεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, παράλληλα με την σύσταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, οδήγησαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην απόφαση να καλέσει τους αγρότες που υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, να συμμορφωθούν.» τονίζει σε δήλωσή του ο Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας πως από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της σχετικής οδηγίας προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων. Αποφασίστηκε: α) να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά είτε έχουν είτε δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ μέχρι 15/05/2018, β) όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν Α.Τ.ΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15/05/2018 θα πληρωθούν κανονικά, γ) όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώματά τους με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον Α.Τ.ΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.

Νέα ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στην πρόσκληση της βιολογικής κτηνοτροφίας
Η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη δράση της βιολογικής κτηνοτροφίας του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 μετατίθεται και θα πραγματοποιείται το διάστημα από Παρασκευή 30/03/2018 έως και Παρασκευή 20/04/2018 ώρα 23:59:59.

Συζήτηση στη Βουλή για τους 94 κτηνοτρόφους
Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ γα το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων της Ροδόπης από την ευλογιά που εκκρεμούν από το 2014. Από την απάντηση του κ. Απστόλου προκύπτει ότι οι αποζημιώσεις από ζωωνόσους σταβλισμένων ζώων δεν είχαν περιληφθεί σε υπουργική απόφαση και για τον λόγο αυτό δεν είναι επιλέξιμες! Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητά άλλου είδους «στοχευμένων ενισχύσεων». Όπως τονίζει ο βουλευτής Ροδόπης «τη νύφη και πάλι θα την πληρώσουν οι 94 κτηνοτρόφοι της Ροδόπης που δεν βλέπουν φως για τις αποζημιώσεις τους και την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματός τους».

Παιδεία
Προκήρυξη εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Μαΐου 2018
Από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου μέχρι και την Τρίτη 3 Απριλίου θα υποβάλλονται αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Μαΐου 2018.
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 για τα επίπεδα:
α) Επίπεδο Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test), στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.
β) Επίπεδο Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test) στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.
γ) Επίπεδο Γ (Γ1 «πολύ καλή γνώση», Γ2 «άριστη γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test) στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις, παρακαλούμε να μεριμνήσουν ώστε έγκαιρα να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη διαδικασία εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών για κάθε στάδιο.

Το Υπουργείο έχει καταβάλει 33.325.000 ευρώ για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα 2016-2017
Το Υπουργείο Παιδείας κατέβαλε τα απαιτούμενα ποσά για το Στεγαστικό επίδομα των φοιτητών στους λογαριασμούς των Ιδρυμάτων εντός 20ημέρου από την ημερομηνία υποβολής των σχετικών αιτημάτων χρηματοδότησης. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 καταβλήθηκαν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ 33.325.000 ευρώ, δηλαδή το 100% όσων αιτημάτων χρηματοδότησης υποβλήθηκαν μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους 2017. «Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο επίσπευσε τη διαδικασία δημιουργώντας ηλεκτρονική εφαρμογή αιτήσεων για πρώτη φορά και παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε εγκαίρως τις σχετικές πιστώσεις, οι υπηρεσίες μας γίνονται συχνά αποδέκτες διαμαρτυριών για μη έγκαιρη καταβολή του επιδόματος των 1.000 ευρώ στους δικαιούχους.» αναφέρεται σε ανακοίνωση και σημειώνεται ότι « Προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια ως προς τη διαδικασία, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει το ύψος και την ημερομηνία εξόφλησης των ποσών ανά Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Γίνεται σαφές από όλα τα παραπάνω ότι η όποια καθυστέρηση στην καταβολή δεν οφείλεται σε ολιγωρία του Υπουργείου. Σημειώνεται, τέλος, ότι αιτήματα χρηματοδότησης που υποβάλλονται εντός του οικονομικού έτους 2018 ικανοποιούνται άμεσα.» Για το ΔΠΘ δόθηκαν 2.800.000 ευρώ.

Τοποθέτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο ΔΠΘ της Φελίνας Καζάκου
«Υπό την «σκιά» ενός σημαντικού έργου για τη Ροδόπη το οποίο προέρχεται από ιδιωτική πρωτοβουλία (δημιουργία του νέου νοσοκομείου με τη στήριξη του Ι. Σ. Ν), με «ψιλά» γράμματα και άτυπες δηλώσεις των τοπικών ηγετών φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να προσπεράσουμε τον απολογισμό της πρόσφατης συνάντησης του κ. Γαβρόγλου με τους κ. Μέτιο, Τουλουπίδη, Λαμπάκη και Πετρίδη. Τα όσα έχουν αποφασισθεί και σχεδιαστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση για το μέλλον του ΔΠΘ και κυρίως της τοπικής κοινωνίας και της Ροδόπης.» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης του Δήμου Κομοτηνής, κα Φελίνα Καζάκου σημειώνοντας πως «Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και διαβουλεύσεις οι τοπικοί άρχοντες επιστρέφουν στη Ροδόπη με μια ακόμη ήττα. Ήττα της διαπραγμάτευσης, με επιπτώσεις τεράστιες για την τοπική κοινωνία και οικονομία.» Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται « Η δημιουργία της νέας σχολής, οι μαζικές μεταγραφές των φοιτητών καθώς και η γενικότερη αποδυνάμωση του ΔΠΘ από το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο θα αποτελέσουν πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή αλλά «ταφόπλακα» σε οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης.»

Πολιτισμός
180 φορεσιές και 38 μέλη της χορευτικής ομάδας της Julia Multu σε ένα «ταξίδι» στο χρόνο

Ένα πολιτιστικό «ταξίδι» στο χθες, στην ιστορία, στην παράδοση, στον πολιτισμό, στην συνύπαρξη είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού (Δ.Κ.Π.Π.Ε.Α.Κ.), η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής (Ε.Μ.Ο.Α.Κ.) με την εμφάνιση της χορευτικής ομάδος της Julia Mutlu. Τίτλος της εκδήλωσης «Παρέλαση Αρμενικών Παραδοσιακών Στολών (1590 – 2018)». Θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Δ.Π.Θ., στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.

12ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη
Το 12ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, η ανοιξιάτικη γιορτή κλασικής μουσικής θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη την Τρίτη 27 Μαρτίου στις οκτώ και μισή το βράδυ στη Γενισέα, με συναυλία «πιάνο και φλάουτο» με τους Δημήτρη και Νικολό Δημόπουλο.

Βιβλιοπαρουσίαση
Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Παμπουκίδου, «Οι Νεράιδες του Πόντου, την Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 18:30, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9. Για το βιβλίο εκτός από τη συγγραφέα, θα μιλήσει η κ. Πηνελόπη Ιωαννίδου (Δικηγόρος). Ανάγνωση αποσπασμάτων από την κ. Μαρία Τριανταφυλλίδου (Λογίστρια, Μέλος συλλόγου). Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί: Θεόδωρος Κοτίδης & Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Καιρός
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης. Ανεμοι: στα κεντρικά και βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: σε πτώση στα βόρεια και σε άνοδο στις υπόλοιπες περιοχές. Στα νότια θα κυμανθεί σε υψηλή για την εποχή επίπεδα.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, 25η μαρτιου, φώτης κουβέλης, ιλχάν αχμέτ, υπουργείο παιδείας, αθηνα, συριζα, νοδε, κος, νέα, αει, ηλεκτρονική, ελλαδα, κρητη, ΟΤΑ, βουλη, μαΐου, λύση, εκκρεμότητα, ξανθη, οσδε, οπεκεπε, δραση, φως, test, επιδομα, τει, οφείλεται, δπθ, julia, εμφάνιση, αιγαιο, θερμοκρασια, ert, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, καιρος, η ημέρα της γης, ογα επιδοματα, σχεδιο αθηνα, μετεγγραφές φοιτητών, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, κοινωνια, φώτης κουβέλης, κουβελης, φοιτητικο επιδομα, ημερομήνια, παρελαση, δημοκριτειο, ηλεκτρονική, το θεμα, ακινητα, βημα, δπθ, ηγεσια, ηττα, θεμα, θρακη, οικονομια, οπεκεπε, οσδε, πηνελοπη, πλαισιο, προγραμμα, σθενος, σωκρατης, υπουργείο παιδείας, υψος, φως, ωρα, julia, αγροτικη, αει, αιτησεις, τει, αφορμη, αχμετ, βιβλιο, βορεια, βραδυ, γεγονος, γινεται, γινονται, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δοθηκε, ευλογια, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκκρεμότητα, εβδομαδα, ενεργεια, εμφάνιση, εξετασεις, εποχη, ζωη, ζωων, ιδια, υπηρεσιες, θρασος, ιδρυμα, εικονα, ιλχάν αχμέτ, κυβερνηση, κινηση, κομμα, κος, κτιριο, κτηνιατρικη, λαθη, ληψη, λύση, ληξη, λογο, μαΐου, μαρια, νεραιδες, νυφη, νοδε, ομιλος, οκτω, οφείλεται, παρουσιαση, προβληματα, προγραμματα, ρυθμισεις, σαββατο, συζητηση, συνεχεια, σιωπη, τμημα, τριτη, τιτλος, υψηλη, φαμελλος, φεστιβαλ, φορα, μποφορ, δικαιωματα, εφαρμογη, γιορτη, γλωσσες, χωρα, υπουργειο, κυριακη, νοσοκομειο, πακετο, θελω να, θεματα, θερμοκρασια, υγειας
Τυχαία Θέματα