Κομοτηνή: Ομιλείτε Ποντιακά

20:37 13/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα εξάμηνο διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, που αρχικά ξάφνιασε, προβλημάτισε, αλλά κι ενθουσίασε, όπως γίνεται, σχεδόν πάντα, με όλα τα ωραία πράγματα.

«Δώσαμε το ομόφωνο ΟΚ ως Τμήμα προκειμένου σ’ αυτό το εγχείρημα να είμαστε όλοι συμμέτοχοι και «συνένοχοι»» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Τμήματος, η κα Μαρία Δημάση σημειώνοντας πως ο υπεύθυνος καθηγητής, ο κος

Ηλίας Πετρόπουλος ξεκίνησε με τον ενθουσιασμό του νέου επιστήμονα, αλλά και «τον ενθουσιασμό του Ποντίου που λατρεύει τις ρίζες και την παράδοσή του και το εκφράζει με 1000 τρόπους».

Η κα Μαρία Δημάση σημειώνοντας πως ο υπεύθυνος καθηγητής, ο κος Ηλίας Πετρόπουλος.

Η διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου ξεκίνησε ως μάθημα ελεύθερης επιλογής από την 1η Οκτωβρίου του 2018 με ικανοποιητική συμμετοχή φοιτητών. 21 φοιτητές και φοιτήτριες από το Τμήμα και άλλοι 6 από άλλα τμήματα κατάφεραν να γίνουν μια εξαιρετική ομάδα «απορροφώντας» κάθε πληροφορία των καθηγητών τους.
«Εκείνο που επίσης μας ενδιέφερε ήταν να γίνει καταγραφή σε επίπεδο κουλτούρας των μαθησιακών αποτελεσμάτων» δηλώνει η κα Δημάση για μια πρωτοβουλία που πρόβαλε το ΔΠΘ με τον καλύτερο τρόπο. «Οι φοιτητές είναι ενθουσιώδεις. Κι εμείς είμαστε ευτυχείς που εξελίσσεται ομαλά η όλη διαδικασία, είμαστε ευτυχείς που οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν κι ενθουσιώδεις που η προσπάθεια συνεχίζεται, καθώς ήδη είμαστε στο δεύτερο εξάμηνο» σημειώνει η πρόεδρος του Τμήματος προσθέτοντας « Στο τέλος του έτους θα γίνει λεπτομερής αναφορά στα μαθησιακά αποτελέσματα, στην καταλληλότητα του υλικού που χρησιμοποίησαν, στην μεθοδολογία τους, στο υλικό που μπορεί να παραχθεί. Αυτό είναι ένα διακύβευμα, που μας κρατά διαρκώς ενεργούς. Είναι τιμή και πρόκληση να είμαστε πάντα παρόντες και παρούσες με καλές ειδήσεις

«Οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην συνέλευση των καθηγητών μας και στην πρόεδρο μας την κα Δημάση που με στήριξαν και με στηρίζουν ομόφωνα. Όπως και στην κα Ιωάννα Σιταρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ισπανικής και Ιστορικής Γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Cambridge, που ερχόταν από την Αγγλία με δικά της χρήματα κι εφηβικό ενθουσιασμό κι ανταμείφτηκε από το Cambridge γι αυτή της τη συμμετοχή. Μια καθηγήτρια Γλωσσολογίας, πολύ ευπροσήγορη, με βαθιά γνώση για τα περί και για την Ποντιακή.» σημειώνει ο κος Πετρόπουλος.

« Οι ίδιοι οι φοιτητές υποστήριξαν ότι αυτό είναι το μάθημά μας και το προάσπισαν.» σημειώνει η κα Δημάση και μιλά με συγκίνηση για κυρίες μεγάλης ηλικίας, 80-90 ετών, που έδωσαν την ευκαιρία στους φοιτητές να κάνουν μάθημα βιωματικού τύπου, τις ευχαριστεί, όπως και οι δύο μαζί, ευχαριστούν την κα Χρύσα Μαυρίδου, η οποία συνέβαλε με τον τρόπο της . Όπως και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, η οποία έστειλε είκοσι λεξικά του Ανθίμου και είκοσι γραμματικές της Ποντιακής Γλώσσας.

Ποντιακές παροιμίες η πρώτη δουλειά των φοιτητών

«Μαζέψανε από κάθε λήμμα όλες τις παροιμίες και τις παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο.» αποκαλύπτει ο κος Πετρόπουλος για τους φοιτητές του Τμήματος και προσθέτει ότι το δεύτερο εξάμηνο θα εμπλουτιστεί με μαθήματα ποντιακής διατροφής, μουσική, αλλά και με άλλες ενότητες, όπως οι σύγχρονοι λογοτέχνες.

Το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού διδάσκει ρωσικά

Τέλος, η κα Δημάση δεν παρέλειψε να μιλήσει για την παρουσία του Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού που αρχίζει να υλοποιεί τις δράσεις του, με πρώτη προσπάθεια την Διδασκαλία της Ρωσικής Γλώσσας. Έχει ήδη εκδώσει ένα εκτενές πρόγραμμα δράσεων, που εγκρίθηκε από το Ίδρυμα Ρώσικος Κόσμος. «Είναι πρόκληση για το Δημοκρίτειο να αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί και προσπαθούμε από την αρχή να διασφαλίζουμε τους δείκτες ποιότητας» δηλώνει σημειώνοντας ότι έτσι διασφαλίζονται με επιτυχία οι εξετάσεις πιστοποίησης. Μια προσπάθεια ανοικτή για όλο τον κόσμο με μικρή οικονομική συμμετοχή.

Φώτο: Η κα Μαρία Δημάση και ο κος Ηλίας Πετρόπουλος στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα