Κομοτηνή: Οι Ξενιτεμένοι και το όνειρο της Ελλάδας

20:52 4/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 2008 μια παρέα νεαρών παιδιών, συμφοιτητών και φίλων, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα Σύλλογο για να παίρνουν μέρος στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Ένας ακόμη Σύλλογος θα σκεφτεί κάποιος…Δεν είναι έτσι ακριβώς γιατί ο Σύλλογος αυτός ονομάζεται «Ξενιτεμένοι» και «κρατά» κοντά στη Θράκη τα μέλη του.

Ο Βασίλης Μπαρσεγιαννίδης δηλώνει ότι επιλέχθηκε ο τίτλος «Ξενιτεμένοι» γιατί το κάθε μέλος ήταν από διαφορετική χώρα, διαφορετική πόλη… «Κι όταν αντάμωναν όλοι μαζί ήταν μια καλή ευκαιρία για διασκέδαση.» Έτσι, δέκα χρόνια τώρα οι «Ξενιτεμένοι» δεν λείπουν από τα πολιτιστικά «ραντεβού» της

Ξάνθης. Διοργανώνουν διάφορες μουσικές συναντήσεις με το ξεχωριστό «ηχόχρωμα» της κάθε περιοχής από όπου κατάγονται τα μέλη του Συλλόγου. Ρεμπέτικη μουσική, ποντιακή, κρητική και έπεται συνέχεια για την εβδομάδα που τρέχει…

Την ξενιτειά την κάναμε σπίτι μας

Την ξενιτειά την κάναμε σπίτι μας. Ζούμε μ’ αυτή. Προσπαθούμε να μην χάνουμε την επαφή μας με τον τόπο και συνεχίζουμε. Μέσα στην καρδιά μας είμαστε όλοι ντόπιοι, Θρακιώτες και υποστηρίζουμε τη Θράκη. Όσον αφορά στο νέο μεταναστευτικό ρεύμα που «παρέσυρε» αρκετούς νέους της χώρας, ο κύριος Μπαρσεγιαννίδης μιλά για «ευκαιρίες» που παρουσιάζονται και τις αξιοποιεί ή δεν τις αξιοποιεί κάποιος. «Μένουμε Ελλάδα. Δεν την αλλάζουμε την Ελλάδα. Το παλεύουμε, το προσπαθούμε. Προσφέρουμε όσο μπορούμε στη χώρα μας.» δηλώνει.

«Το όνειρό μας είναι να ζήσουμε τη ζωή μας μόνο στην Ελλάδα»

Όσον αφορά στα όνειρα των ξενιτεμένων; «Δεν υπάρχει όνειρο διαφορετικό από την Ελλάδα. Ζούμε στη χώρα μας. Απολαμβάνουμε τον ήλιο, τη διασκέδαση, την ποιότητα ζωής. Πουθενά κανείς δεν συναντά ό,τι συναντά στη χώρα μας. Κάθε τόπος και ένα διαφορετικό ταξίδι. Το όνειρό μας είναι να ζήσουμε τη ζωή μας μόνο στην Ελλάδα, να βελτιωθούν τα πράγματα και να ζήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα όλοι οι Έλληνες.»
Φώτο: Βασίλης Μπαρσεγιαννίδης κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα