Κομοτηνή: Οι “Αθέατοι ακροβάτες” της Ελένης Πεχλιβάνη επιστρέφουν

07:09 28/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι τσιρκολάνοι, ένας πολύχρωμος κόσμος αναδύεται στην Κομοτηνή. Τα αθέατα αυτά πλάσματα αποκτούν υπόσταση χάρη στο ταλέντο της Ελένης Πεχλιβάνη που παρουσιάζει την 2η ατομική της έκθεση στην Κομοτηνή, την 5η της συνολικά, στολίζοντας με ιδιαίτερο τρόπο τον τόπο της καταγωγής της και σημειώνοντας με αγάπη για την Κομοτηνή

και τους ανθρώπους της «Έζησα και μεγάλωσα σε ένα ευλογημένο τόπο, που με ενέπνεε πάντα πολύ. Εύχομαι οι κάτοικοι του να συνεχίσουν να είναι αυθεντικοί, όπως είναι πάντα. Είναι κάτι που το αγαπώ πολύ.»

Ονειρική παρέμβαση στην πραγματικότητα
«Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα με κάποιες φιγούρες που δημιουργώ και με χαρακτηρίζουν στη δουλειά μου. Και ήθελα αυτές οι φιγούρες να είναι πολύ ονειρικές, να τις εντάξω σε ένα πραγματικό περιβάλλον, ουσιαστικά να γίνει αυτή η ονειρική παρέμβαση στην πραγματικότητα. Νομίζω ότι όλοι λίγο πολύ μέσα μας θέλουμε την μαγεία, να γυρίσουμε ξανά σε παιδικές μνήμες. Αυτός ήταν ο σκοπός της έκθεσης, της τωρινής δουλειάς μου. Να δημιουργηθούν μικρές εστίες ανθρώπων και καταστάσεων μέσα στην πόλη , σε μια πόλη που επέλεξα να είναι η Κομοτηνή γιατί είναι η γενέτειρα μου.» δηλώνει η κα Πεχλιβάνη και σημειώνει πως πάντα η Κομοτηνή την εμπνέει στα έργα της. « Όλο αυτό που έχω βιώσει από παιδί, όλα τα στοιχεία που έχει αυτή η υπέροχη πόλη άρχισαν σιγά – σιγά να βγαίνουν στην δουλειά μου.»

«Όλοι μας έχουμε μέσα μας το παιδί, αλλά δεν μας αφήνει να το δούμε αυτή η τρέλα που έχει η εποχή μας.»
Προβληματισμένη κι εκείνη από τους ρυθμούς της καθημερινότητας των ανθρώπων σήμερα σημειώνει πως το θέμα είναι ότι τους μικρούς αυτούς ανθρωπάκους, τους έχει μέσα στην πόλη γιατί υπάρχουν, «αλλά δεν τους βλέπουμε, είναι αθέατοι, δεν μας αφήνει η καθημερινότητα να τους δούμε. Όλοι μας έχουμε μέσα μας το παιδί, αλλά δεν μας αφήνει να το δούμε αυτή η τρέλα που έχει η εποχή μας.»

Οι αθέατοι ακροβάτες, οι άνθρωποί της κρύβουν πάντα ένα στοιχείο στο πρόσωπό τους. « Ο θεατής θα πρέπει να το νιώσει και να βγάλει ένα συναίσθημα.» Παραδέχεται πως η Κομοτηνή έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις σπουδές της, ήταν, όπως λέει, η αρχή για να καθιερωθεί στην τέχνη του μοντέρνου. «Επέλεξα αξιοθέατα της Κομοτηνής, αναγνωρίσιμα κτίρια και καθαρά. Από παιδί είχα αυτά τα ονειρικά κομματάκια μέσα στην πόλη που τρέχανε και ήθελα να τα μοιραστώ.»

« Έχει ανάγκη ο κόσμος από κάτι που θα τον αγγίξει.»
Συνεργάζεται στην Αθήνα με την Gallery 7 , τα έργα της ανήκουν στην μοντέρνα pop art και η ίδια συνεχώς να εξελίσσεται , ανακαλύπτει καινούργια στοιχεία, καινούργια υλικά, είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ, όπως χαρακτηριστικά λέει. «Στην αρχή δεν ήταν εύκολο να καθιερωθώ. Υπήρξαν όμως πολλοί άνθρωποι που με βοήθησαν και με στήριξαν. Και Κομοτηναίοι, που ζουν εκεί και Αθηναίοι. Ήμουν πολύ τυχερή και τους ευχαριστώ όλους. Δεν είναι εύκολο να καθιερωθεί σήμερα ένας ζωγράφος, αλλά αν κάποιος έχει θέληση, αγαπάει αυτό που κάνει βρίσκει τον τρόπο να εκφραστεί όπου κι αν βρίσκεται» δηλώνει. Μιλώντας για τον τρόπο ζωής των ζωγράφων σημειώνει πώς είναι απλοί άνθρωποι. «Δεν περνούν, όμως, απαρατήρητες οι εικόνες δίπλα μας. Ακόμη και ένα φυλλαράκι που πέφτει δημιουργεί μια ιδέα. Ζούμε καθημερινά όπως οι υπόλοιποι. Ίσως να έχουμε μια άλλη αντιμετώπιση και μια άλλη ματιά στα πράγματα. Έχουμε διδαχθεί να το κάνουμε αυτό. Είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να φιλτράρουμε το καθετί ώστε να εμπνεόμαστε και να υπάρχει μια συνέχεια.» εξηγεί προσθέτοντας πως είναι όντως μια δύσκολη περίοδος η τωρινή. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που τολμούν κι αγοράζουν. « Έχει ανάγκη ο κόσμος από κάτι που θα τον αγγίξει, που θα το έχουν μέσα στο σπίτι τους και που θα τους αλλάζει τη διάθεση. Ο κόσμος τολμά και αγοράζει, έστω κάτι μικρό. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα κι όμως υπάρχει αυτή η αγάπη στην τέχνη και η στήριξη ως ένα βαθμό.»

Info
Η Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης Πεχλιβάνη με τίτλο « Αθέατοι Ακροβάτες » φιλοξενείται στο υπόγειο του Ιδρύματος Παπανικολάου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου.
Φώτο: Ελένη Πεχλιβάνη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομοτηνή, “Αθέατοι ”, Ελένης Πεχλιβάνη,komotini, “atheatoi ”, elenis pechlivani