Κομοτηνή: Οδός ονείρων

18:42 24/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κάθε πόλη έχει τη δική της ντροπή. Στην Κομοτηνή βρίσκεται μια ανάσα από την κεντρική πλατεία, στην οδό Τέρμα Αδριανουπόλεως. Μια γειτονιά με σπίτια πρόχειρα στημένα. Δεκάδες οικογένειες “στοιβαγμένες”, η μια πάνω στην άλλη, σε ένα χώρο χωρίς καν τις στοιχειώδης υποδομές. Σ’ αυτόν τον χώρο έζησε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του ο κωφάλαλος αθίγγανος Μεχμεταλή Σεζάλ που βρήκε τραγικό θάνατο. Μια «Φαβέλα», όχι στην μακρινή Βραζιλία, αλλά στην Κομοτηνή

αγκαλιάζει το παιχνίδι των παιδιών και την δύσκολη καθημερινότητα των μεγάλων.

Τα νερά της βροχής πλημμυρίζουν σπίτια και δρόμους όταν βρέχει, ο αέρας τρυπώνει από τις λαμαρίνες και τα χαρτόκουτα και γίνεται μοναδική συντροφιά των ξεχασμένων κατοίκων. Οι περισσότεροι από αυτούς άνεργοι. Πού και πού κάνουν κάποιο μεροκάματο. Άλλοι ζουν με τα επιδόματα της Πρόνοιας, κάποιοι, οι πιο τυχεροί, έχουν πάγκο στην λαϊκή αγορά. Φτωχοί, χωρίς μόρφωση, βλέπουν τα παιδιά τους να έχουν την ίδια τύχη κι αδυνατούν να κάνουν κάτι για να την αλλάξουν. Οι μόνοι δείκτες που ανθούν σ’ αυτή την παραγκούπολη είναι αυτοί της φτώχειας, της ανεργίας, του αναλφαβητισμού, της εγκληματικότητας. Τα παιδιά πριν αρχίσουν το σχολείο το εγκαταλείπουν, οι γονείς θέλουν, αλλά αδυνατούν να αλλάξουν κάτι προς το καλύτερο, κάποιοι απλώς αποδέχονται τη μοίρα τους, έτσι το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο και μαζί τα αδιέξοδα πληθαίνουν.

«Θέλουμε κι εμείς το καλύτερο. Δεν βλέπουμε εμείς πώς ζουν οι άλλοι;» αναρωτιέται ο κος Χαλήλ. Εκείνος και η γυναίκα του άκουσαν πολλές φορές τους υπεύθυνους να υπόσχονται την μετεγκατάσταση του οικισμού, αλλά τα σχέδια όλο και κάπου σκαλώνουν. «Μέχρι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήρθε και είδε τα χάλια μας» λένε και θυμούνται ακόμη τον Προκόπη Παυλόπουλο, Υπουργό Εσωτερικών τότε, να «ξεναγείται» στην γειτονιά και να ακούει τα προβλήματά των κατοίκων.

Κάθε που βραδιάζει στην Οδό Τέρμα Αδριανουπόλεως το σκοτάδι καλύπτει τις παράγκες. Τότε η γειτονιά τους μοιάζει συνηθισμένη, οικία, όχι διαφορετική από τις άλλες, μέχρι να έρθει το πρώτο φως της αυγής να αποκαλύψει τις «πληγές» της.

Φώτο:Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη γειτονιά και τους ανθρώπους της Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα