Κομοτηνή: Ο Τρελοκαμπέρος, ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος

18:04 15/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883 – 1942), ένα ιστορικό πρόσωπο που θεωρείται ο ιδρυτής της στρατιωτικής αεροπορίας ξαναπετάει με τα φτερά του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα στις επτά το απόγευμα στην Κομοτηνή, (Δημοτική Βιβλιοθήκη). «Υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο, όσο και σε περίοδο ειρήνης.» δηλώνει η συγγραφέας του βιβλίου κα Αντιγόνη Καμπέρου.

«Δημήτριος Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος: Η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου»

ο τίτλος του βιβλίου της και όπως δηλώνει η δημιουργός «Η μόνη του «τρέλα» ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες. Με ενθουσιασμό και τόλμη, ο «τρελο-Καμπέρος» έσπασε τα ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίνδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις που έκοβαν την ανάσα του μαγεμένου πλήθους, έμεινε στην ιστορία με την έκφραση «τρελοκαμπέρος» που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ασυγκράτητο και ατρόμητο.»¨

Ο Πειραιώτης αεροπόρος μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο στις 5 Οκτωβρίου του 1912, όπως του είχε ζητήσει ο Βενιζέλος, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο. Στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό ρίχνοντας βόμβες χειρός μετατρέποντάς το σε βομβαρδιστικό. Επικίνδυνα ακροβατικά σηματοδότησαν τον ατίθασο χαρακτήρα του, το ακούραστο πνεύμα, την εργατικότητά του, και το πηγαίο του χιούμορ. Λες και έδινε ζωή σ’ αυτό το «συρματένιο πουλί», έτσι ήταν τα αεροπλάνα της εποχής του. Άνθρωπος κι αεροπλάνο γίνονταν ένα και έσχιζαν τους αιθέρες προκαλώντας θαυμασμό και δέος! Τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν για την προσήλωσή του στο καθήκον. Αυτή η ξεχωριστή πραγματικά γενναία ψυχή του είχε τραγικό τέλος κατά τα χρόνια της Κατοχής, από διαρροή υγραερίου.

Το βιβλίο έχει παρουσιαστεί 16 φορές σε όλη τη χώρα αποδεικνύοντας από την προσέλευση του κοινού ότι παραμένει ο θρύλος του ζωντανός στις καρδιές πολλών Ελλήνων και μας θυμίζει την γενναιότητα του, την αγάπη του για την Ελλάδα. Ποιος είναι αυτός ο Καμπέρος, ο τρελός ο Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος κι έτσι έμεινε το προσωνύμιο αυτό στην γλώσσα μας σήμερα. Όπως έμεινε η ιδέα του να χρησιμοποιήσει νέφτι για να πετάξουν τα αεροπλάνα, όταν το πετρέλαιο είχε τελειώσει στον 1ο Παγκόσμιο. Όπως έμεινε για το αεροδρόμιο της Λάρισας που ίδρυσε, αλλά και για την Σχολή Ικάρων. Έπεσε και ξαναέπεσε από το αεροπλάνο, ποτέ, όμως, δεν το απαρνήθηκε, ακόμη κι όταν, μεγάλος σε ηλικία, η Ελλάδα δοκιμάζονταν στη δεινή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν τον πήραν στο στράτευμα λόγω της ηλικίας του» δηλώνει η κα Αντιγόνη Καμπέρου μιλώντας για έναν πραγματικά ξεχωριστό άνθρωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα