Κομοτηνή: Ο «Εύμολπος» και οι φίλοι του…

12:37 14/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο «Εύμολπος» είναι η συνέχεια της δημοτικής χορωδίας. Είμαστε προς τα τέλη της 4ης δεκαετίας πια, έχουμε ένα πλούσιο υλικό και μια καλή προοπτική για το μέλλον» δηλώνει ο Πρόεδρος του «Ευμόλπου», ο κ. Γρηγόρης Ζερβούλης μιλώντας για τη χορωδία που έφερε κοντά 45 άτομα, όλοι τους φίλοι του τραγουδιού. Για την μεγάλη παρέα της Κομοτηνής που αποτελεί ένα έξοχο μουσικό σύνολο.

«Αρκετοί δεν έχουν σχέση με τη μουσική, λίγοι ξέρουν τα βασικά. Για μένα, όμως, αυτό που μετράει είναι ο άνθρωπος. Έτσι λέω, πρώτα ο άνθρωπος και μετά η Τέχνη. Το πολυφωνικό είναι μια μαγεία. Είναι τέσσερις φωνές,

κάθε φωνή θα πρέπει να έχει μια διαφορετική μελωδική γραμμή, με αποτέλεσμα να προκύπτει αυτή η μαγεία που ανέφερα » δηλώνει ο Χοράρχης Σάκης Βαργεμτζίδης, σημειώνοντας ότι εκεί είναι που δίνει εκείνος βαρύτητα, βλέποντας το τραγούδι με άλλη οπτική ματιά σαν έναν πίνακα ζωγραφικής που η κάθε πινελιά βάζει κάτι… «Κάθε τραγούδι αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, Παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα. Κάθε τραγούδι έχει και μια διαφορετική μελωδική φόρμα για να «ακουμπάμε» πάνω της.»

«Το τραγούδι το ξεκίνησα με τον «Εύμολπο» » αποκαλύπτει ο Πρόεδρος του «Ευμόλπου» και η Γενική Γραμματέας του «Ευμόλπου», η κα Σταματία Τσουρπούδη σημειώνει «ό,τι κάνω το αγαπώ. Ένα τραγούδι δεν μπορεί να ακουστεί παρά μόνο από την ανθρώπινη φωνή. Αυτό είναι το βασικό μουσικό όργανο. Υπάρχει ο στίχος, η μελωδία, αλλά για να ενωθούν αυτά τα δύο χρειάζεται αυτό το μουσικό όργανο, που είναι η φωνή. Μέσα από αυτό γίνομαι τραγούδι, είναι πολύ όμορφο και σημαντικό αυτό που συμβαίνει. » Και οι δύο σημειώνουν την «διαφυγή» που προσφέρει στη σκέψη η Χορωδία. «Ξεφεύγει το μυαλό από ο,τι άλλο. Αφοσιώνεσαι εκεί» δηλώνουν και προτρέπουν όλους να πάρουν μέρος…

«Θέλει αγάπη, υπομονή και κόπο να συνταιριάξεις διαφορετικούς ανθρώπους» σχολιάζει από την πλευρά του ο Χοράρχης σημειώνοντας ότι είναι τιμή και χαρά που διευθύνει τη Χορωδία.
Το επόμενο βήμα του «Ευμόλπου» θα είναι η συμμετοχή στα Ελευθέρια, με τη διοργάνωση ενός Χορωδιακού Φεστιβάλ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Φώτο:Σάκης Βαργεμτζίδης, Γρηγόρης Ζερβούλης και Σταματία Τσουρπούδη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα