Κομοτηνή: Νέες προσδοκίες λόγω της ολοκλήρωσης του Κάθετου Άξονα

12:30 15/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης έδωσε χθες στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα του Κάθετου Αξονα 75, «Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα», με το οποίο ολοκληρώθηκε ο εν λόγω κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού. Ένα έργο πνοής, όπως είπε, το οποίο θα ενισχύσει αποφασιστικά την εθνική στρατηγική στον τομέα των Μεταφορών. Πώς, όμως, είδαν την ολοκλήρωση του έργου αυτού οι επαγγελματίες της Ροδόπης;

“Είναι ένα σημαντικό έργο, ένα αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, που χρόνια το

επιζητούσε ο κόσμος. Εδώ και πολλές δεκαετίες ήταν πάγιο αίτημά μας. Επιτέλους ολοκληρώθηκε” δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης τονίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να φέρει πρόσθετο εισόδημα στον τόπο μας.

Απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να υπάρξουν οφέλη

Ποιες, όμως, είναι εκείνες οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν; «Η τουριστική προβολή της περιοχής μέσω σημάνσεων, πινακίδων, εντός των πόλεων, των ιστορικών χώρων και όπου αλλού αποτελεί σημείο προορισμό στη Ροδόπη. Για το θέμα των τουριστικών λεωφορείων, η διέλευσή τους κρίνεται απαραίτητη, αλλιώς θα παραμείνει ο μοναδικός άξονας όπου ακόμα απαγορεύεται η διέλευση τους. Και ένα άλλο θέμα μεγάλο είναι η οικονομία που δημιουργείται» απαντά ο κος Βαφειάδης σημειώνοντας πως ήδη υπάρχουν κάποια προβλήματα. «Έχουμε προβλήματα με το παραεμπόριο. Πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να μην έχουμε διαφυγόντα κέρδη προς την Βουλγαρία, αυτό είναι εις βάρος των επιχειρήσεων. «Σημαντική είναι και η καταναλωτική συνείδηση των ντόπιων κατοίκων, ώστε αυτός ο άξονας να μην είναι άξονας αφαίμαξης μόνο του εισοδήματός μας προς όφελος της βουλγαρικής οικονομίας, αλλά να γίνει και προς την αντίθετη πλευρά, ώστε να υπάρχει αυτή η ισορροπία. Ήταν αυτό που προσδοκούσαμε όταν σχεδιαζόταν αυτός ο άξονας».

Το αίτημα της ανεμπόδιστης διέλευσης των λεωφορείων έχει υποβληθεί ποια ενημέρωση έχετε ρωτάμε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. «Υποβάλλεται κάθε χρόνο στους αρμόδιους υπουργούς και τοπικούς φορείς, βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους. Αυτοί είναι αρμόδιοι να το προωθήσουν. Δυστυχώς παρατηρούμε μια στασιμότητα, δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι συμβαίνει σ’ αυτό το θέμα, δεν μας απαντούν ξεκάθαρα, ο ένας ρίχνει το μπαλάκι ευθυνών στον άλλον χωρίς να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τις ευθύνες. Πρέπει να διέρχονται ανεμπόδιστα τουριστικά λεωφορεία και φορτηγά. Χρειάζονται υποδομές από ό,τι λένε. Έχουν συμφωνήσει, αλλά δεν υλοποιούνται όλα αυτά. Τώρα το γιατί; Δεν ξέρω. Υπάρχουν υπόνοιες, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, γιατί δεν μας ξεκαθαρίζουν. Εμάς είναι ένα αίτημα διαχρονικό της πόλης, μέσα στην λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη και διέλευση των τουριστικών λεωφορείων» καταλήγει ο κος Βαφειάδης.

Τι είπε ο Υπουργός για τη διέλευση των λεωφορείων

Ερωτηθείς χθες σχετικά ο Υπουργός για την απαγόρευση της διέλευσης των τουριστικών λεωφορείων εξήγησε ότι ο περιορισμός αυτός δεν προκύπτει από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, αλλά από σχετική συμφωνία που είναι σε ισχύ με τη Βουλγαρία. Τόνισε δε, ότι κατόπιν επικοινωνίας που θα έχει άμεσα με τον ομόλογό του υπουργό στη Βουλγαρία, θεωρεί, ότι «αυτοί οι περιορισμοί θα αρθούν, γιατί το έργο και ο δρόμος έχει σχεδιαστεί για να σηκώνει βαριά οχήματα. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε τέτοιες μετακινήσεις» όπως είπε.
Φώτο:Ανέστης Βαφειάδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα