Κομοτηνή: Μια Κομοτηναία στη Νυρεμβέργη

21:30 30/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νυρεμβέργη. Οι γονείς της μετανάστες από τη Ροδόπη αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη, μακριά από την Ελλάδα, τους συγγενείς και τους φίλους. «Στην Νυρεμβέργη έχουμε πολλούς Έλληνες. Μάλιστα πολλοί από αυτούς έχουν δημιουργήσει τις δικές τους επιχειρήσεις, εστιατόρια, café και μπαρ» δηλώνει η Γκιουλτέμ Μάντατζη.

Η ίδια σπουδάζει και παράλληλα δουλεύει ως πωλήτρια σε μαγαζί με ελληνικά προϊόντα. «Η κατάρτιση δεν πληρώνεται καλά, ωστόσο, είναι μια αρχή» δηλώνει κι

αποκαλύπτει ότι κερδίζει 350 ευρώ το μήνα. «Δύο μέρες σχολείο και τις επόμενες μέρες δουλειά, έτσι είναι το σύστημά τους. Έχω επιλέξει να ασχοληθώ με τα λογιστικά.»

Τα ελληνικά τα έμαθε σε διάστημα τριών χρόνων. Τόσο διήρκησε η παραμονή των γονιών της στην Ελλάδα. «Είχαν πάρει την απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα κι επέστρεψαν, όμως, δεν έβρισκαν δουλειά με αποτέλεσμα να φύγουν πάλι. Πράγμα το οποίο και έκαναν. Εκεί τουλάχιστον έχουν δουλειά» δηλώνει η νεαρή Κομοτηναία κι εξηγεί ότι η διπλή βάρδια των γονιών της, ως καθαρίστρια η μαμά, ως οδηγός ο μπαμπάς, αμείβεται με 900 και 1200 ευρώ αντίστοιχα. Όσον αφορά στον ελεύθερο χρόνο; «Σπανίζει» απαντά και σημειώνει ότι εργάζονται ακόμη και το Σάββατο έως αργά το βράδυ. «Δουλεύω δώδεκα ώρες την ημέρα, από τις έξι έως τις εννέα με ένα μικρό διάλειμμα.»

Τον τελευταίο καιρό, όπως σημειώνει, πάρα πολλοί Έλληνες μεταναστεύουν στην Γερμανία για να βρουν δουλειά. «Αν δεν έχουν κάποιο δικό τους για να τους φιλοξενήσει είναι πολύ δύσκολα να τα καταφέρουν» δηλώνει η νεαρή Γκιουλτέμ που είδε πολλούς να φθάνουν και στη Νυρεμβέργη. «Τα ενοίκια στη Γερμανία ξεπερνούν τα 800 ευρώ. Αν δεν έχεις δουλειά, δεν σου νοικιάζουν το σπίτι, οπότε η εύρεση στέγης είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σίγουρα» δηλώνει και σπεύδει να σημειώσει πως με στήριξη συγγενών μόνο μπορείς να τα καταφέρεις.

Όσον αφορά τέλος το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα; «Μόνο για διακοπές» δηλώνει χαμογελώντας και σημειώνει «αν δεν έχεις δουλειά, όσο κι αν την αγαπάς την πατρίδα σου, δεν μπορείς να παραμείνεις».
Φώτο: Γκιουλτέμ Μάντατζη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα