Κομοτηνή: Με «Δύναμη Ψυχής» βάζουν στόχο την ενημέρωση για αύξηση δοτών μυελού των οστών

13:14 5/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση, στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Έτσι, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων «Δύναμη Ψυχής» Νομού Ροδόπης βγαίνει και πάλι μπροστά και κάθε Σάββατο του Οκτωβρίου από τις 10 το πρωί  μέχρι τη 1 το μεσημέρι (θα) βρίσκεται με stand στην πλατεία για να ενημερώνει για τον καρκίνο. «Λόγω του Covid 19 δεν θα πραγματοποιηθεί η πεζοπορία μας, παρά μόνο διαδικτυακά. Αλλά, θα γίνεται διανομή φυλλαδίων με οδηγίες για την αυτοεξέταση του μαστού.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής

και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η υπεύθυνη ενημέρωσης, η κα Ζωή Αποστολίδου.

Όπως εξήγησε η κα Αποστολίδου «Το να γραφτεί κάποιος εθελοντής δότης είναι κάτι ιερό.»

Όπως εξήγησε η κα Αποστολίδου «Το να γραφτεί κάποιος εθελοντής δότης είναι κάτι ιερό. Με τυχόν ιστοσυμβατότητα του με κάποιον νοσούντα από αιματολογικά,γενετικά νοσήματα, του κάνει στην ουσία δώρο ζωής. Η ιστοσυμβατότητα δυστυχώς είναι πάρα πολύ σπάνια, προσπαθούμε να ενημερώνουμε σωστά τον κόσμο, ώστε να εξαλειφθεί ο φόβος που έχει και η προκατάληψη να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών.»

Συμπληρώνοντας μια αίτηση, αίτηση που έχει χορηγηθεί από το «Όραμα Ελπίδας» με τον οποίο ο Σύλλογος της Ροδόπης συνεργάζεται, και δίνοντας λίγο από το σάλιο του αυτόματα γράφεται στην τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών. «Για να γίνει αυτό χρειάζεται να είναι συνειδητοποιημένος, να ξέρει γιατί το κάνει και στην σπάνια περίπτωση που βρεθεί συμβατός με κάποιον που νοσεί και εάν η κατάσταση της υγείας του είναι καλή να μην αρνηθεί να δώσει μόσχευμα.» σημειώνει η υπεύθυνη ενημέρωσης και προσθέτει πως «Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί δότες στη Ροδόπη. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να ενημερώσουμε μουσουλμάνους και χριστιανούς και Ρομά. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ενημέρωση.» Προτρέπει μάλιστα όποιον το επιθυμεί είτε να επισκεφτεί δια ζώσης το Σύλλογο είτε να καλέσει τηλεφωνικά (253210-31609 Κιν 6984858824 ) για να λύσει οποιαδήποτε απορία. «Η διαδικασία της μεταμόσχευσης είναι εξαιρετικά απλή, ανώδυνη και παράλληλα δώρο ζωής.» τονίζει ξανά η κα Αποστολίδου με την ελπίδα ότι το μήνυμά της θα βρει πολλούς αποδέκτες.
Φώτο:Η κα Ζωή Αποστολίδου με Stand στην πλατεία ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα