Κομοτηνή: Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής μια κιβωτός με χιλιάδες μαρτυρίες

12:42 22/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε έναν παλιό αλευρόμυλο χτυπά η καρδιά της Λαογραφίας, της Παράδοσης και της Ιστορίας της Θράκης. Μετά από τριάντα πέντε χρόνια δουλειάς έχει στεγαστεί μια μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή, έτσι, όχι άδικα, αποτελεί το «καμάρι» του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής. «Ψυχή» αυτής της προσπάθειας είναι η κα Σουλτάνα Πολιτσάκη Παπαδημητρίου που κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των συγχωριανών της. Έτσι, χρόνια μετά, το 90% της συλλογής που εκτίθεται στο χώρο αποτελεί δωρεά των κατοίκων του χωριού.

Όπως εξηγεί η κα Σουλτάνα Πολιτσάκη –Παπαδημητρίου το Μουσείο

έχει συνολικό εμβαδόν 700 τ.μ. και 150 τ.μ. αύλειο χώρο. Σε δώδεκα ενότητες έχουν εκτεθεί ισάριθμες ενότητες μουσειακού υλικού. Στο ισόγειο υπάρχουν με τη σειρά: Το παραδοσιακό καφενείο, το καθαυτό τμήμα του μύλου, τα τμήματα του γεωργοκτηνοτροφικού βίου, των μικροαστικών επαγγελμάτων και της παρωχημένης τεχνολογίας. Στον όροφο υπάρχει ο χώρος κατοικίας –οικοτεχνίας, γενικώς με τμήματα και προθήκες για αντικείμενα σχετικά με τις διάφορες εκφάνσεις της ζωής. Ακολουθούν το παραδοσιακό παντοπωλείο, το εργαστήρι του ράφτη, το σχολείο και η προθήκη με διάφορα έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα. Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο προτελευταίος χώρος, αυτός του κοινωνικού βίου, όπου είναι στημένο το «πανηγύρι».

Πρόκειται για μια «Κιβωτό» με μαρτυρίες από τη ζωή, την τέχνη, και την ιστορία της Θράκης που προβάλλουν το λαϊκό πολιτισμό και ανασύρουν από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν την ολιγάρκεια και την εργατικότητα των κατοίκων. Ο Πολιτιστικός Όμιλος της Ξυλαγανής με την υπεύθυνη του Μουσείου, την ακούραστη κα Πολιτσάκη έκαναν εξαιρετική δουλειά σώζοντας ένα κομμάτι της ιστορίας και της δημιουργίας αυτού του τόπου. Όμως, όπως καλά γνωρίζουν οι γνώστες, θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη στήριξη από τους υπεύθυνους, φορείς και αρχές, ώστε το Λαογραφικό Μουσείο να έχει ανοικτές τις πόρτες του υποδεχόμενο επισκέπτες από όλο τον κόσμο, προβάλλοντας τον πλούτο του χθες, αλλά και τη σωστή φιλοξενία του σήμερα.
Φώτο:Στιγμιότυπα από το Μουσείο Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα