Κομοτηνή: Κυριακάτικο φαγητό αλληλεγγύης

09:50 10/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στέκεται ακούραστη στο πλευρό των απόρων. Η Ειρήνη Παπαχρήστου, τα τελευταία πέντε χρόνια, μαζί με άλλες γυναίκες και άνδρες συνεργάτες της, εξασφαλίζει το φαγητό της Κυριακής για τις άπορες οικογένειες του Δήμου Κομοτηνής. «Ακόμη και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν τους αφήσαμε χωρίς φαγητό. Μαγείρεψα για δύο

ημέρες, στις Παραμονές των εορτών αυτών, για είκοσι άτομα που είναι κλινήρεις και στους υπόλοιπους μοιράσαμε 90 πακέτα τροφίμων, με κοτόπουλο, με κιμά, με λαχανικά και ό,τι προσφορές αγάπης είχαμε από όλο τον κόσμο».

Κάθε Κυριακή μαγειρεύουν για 140 άτομα και οι υπόλοιποι εκατό από τους 240 συνολικά που στηρίζονται, κάθε 15 μέρες, παίρνουν δέματα τροφίμων με ό,τι χρειάζεται να έχουν στην κουζίνα τους. «Υπάρχουν οικογένειες που ενώ έχουν ανάγκη, ντρέπονται να δηλώσουν στις Κοινωνικές Υπηρεσίες τα στοιχεία τους, γι’ αυτό και φροντίσαμε σε συνεργασία με το δήμο να εξασφαλίσουμε και γι αυτές τις οικογένειες ξύλα και τρόφιμα.» δηλώνει η κα Ειρήνη και μιλά για την αξιοπρέπεια των απόρων που την εντυπωσιάζει.

Η αρχή έγινε πριν πέντε χρόνια

Πριν πέντε χρόνια άκουγε ολοένα και πιο έντονα ότι πολλά άτομα υποφέρουν, έτσι ξεκίνησε να κάνει κάτι. «Όπου ακούμε ότι έχουν ανάγκη, σπεύδουμε να βοηθήσουμε. Όλοι μαζί, γυναίκες και άνδρες. Βγαίνουμε και εκτός Κομοτηνής, στους Αγίους Θεοδώρους, στην Πάνδροσο κ.α. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη και όσο περνά ο χρόνος τα πράγματα χειροτερεύουν».

Δεν σας κουράζει αυτή η ενασχόληση; Ρωτάμε την κα Ειρήνη Παπαχρήστου «όχι καθόλου» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη και σπεύδει να προσθέσει «ίσα –ίσα με ξεκουράζει. Μου δίνει ζωή αυτή η ενασχόληση.» Η ίδια φροντίζει να συλλέγει και τις προσφορές τροφίμων. Προσφορές που γίνονται από επαγγελματίες της πόλης, αλλά και από ανθρώπους που μερικές φορές και οι ίδιοι έχουν ανάγκη, αλλά προσφέρουν σε άλλους αποκαλύπτει η κα Ειρήνη. «Θέλουν να βοηθήσουν κι αυτό κάνουν».

Εύχεται υπομονή κι υγεία σπεύδοντας να σημειώσει την πίστη της ότι «θα ανακάμψουμε. Όλοι μαζί μπορούμε, αρκεί να υπάρχει θέληση κι αγάπη. Είμαστε πάρα πολλοί. Έρχονται νέα κορίτσια να βοηθήσουν και χαίρομαι πάρα πολύ. Έρχονται να βοηθήσουν με την καρδιά τους και τους ευχαριστώ πολύ γιατί βλέπω έτσι ότι θα υπάρχει και συνέχεια».
Φώτο:Ειρήνη Παπαχρήστου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα