Κομοτηνή: Καλλιέργησέ το μόνος σου

16:44 1/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στροφή στη δημιουργία των δικών τους χώρων για την καλλιέργεια λαχανικών σημειώνεται ολοένα και περισσότερο τα χρόνια της κρίσης. Άτομα κάθε ηλικίας, είτε εξασφαλίζουν τώρα το δικό τους χώρο, είτε αξιοποιούν μικρά κτηματάκια που είχαν στη διάθεσή τους σπέρνοντας και καλλιεργώντας τα πάντα, δημιουργώντας μικρούς μπαξέδες.

Μελιτζάνες, πιπεριές, φασολάκια, ντομάτες, μπάμιες, πατάτες και ό,τι άλλο χρειάζεται η κουζίνα του καλοκαιριού φυτεύεται και καλλιεργείται στους μικρούς χώρους που έχουν στη διάθεσή τους. Λίγα τετραγωνικά είναι αρκετά για «να χαλαρώσουν, να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας

και να απολαύσουν τη διαδικασία της παραγωγής» δηλώνουν οι ίδιοι. Συνταξιούχοι, αλλά και εν ενεργεία εργαζόμενοι. Γυναίκες και άντρες, νέοι και ηλικιωμένοι.

Το «καλλιέργησέ το μόνος σου!» γίνεται μόδα και επιστρέφει στις συνήθειες των κατοίκων ακόμη και στις πόλεις. Γλάστρες, μικρά παρτέρια, κήποι και κτηματάκια αξιοποιούνται με στόχο στις αρχές του Ιουλίου να κοπούν και τα πρώτα λαχανικά από τους ερασιτέχνες μπαξεβάνηδες.

Ο κος Μουσταφά, συνταξιούχος σιδεράς είναι πιο τυχερός. Έχει το δικό του κτήματάκι, κληρονομιά από τον πατέρα του και εκεί καλλιεργεί. Τον συναντήσαμε την ώρα της φρέζας. «Εδώ παλιά ήταν όλο αμπελώνες, τώρα ένα μετά το άλλο τα κτήματα γίνονται οικόπεδα και κτίζονται κατοικίες. Ωστόσο, λόγω της κρίσης άρχισαν πολλοί πάλι να τα θυμούνται και να προσπαθούν να καλλιεργήσουν, ακόμη κι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τη γη και την παραγωγή.» δηλώνει κι εξηγεί ότι χρόνια τώρα το μικρό κομματάκι αυτό γης δεν έπαψε να προσφέρει στην οικογένειά του ό,τι καλοκαιρινό άλλοι προμηθεύονται από το μανάβη ή τα μεγάλα super market. “Καλύτερα να καλλιεργείς μόνος. Ξέρεις τι τρως.” λέει πάλι ο έμπειρος μπαξεβάνης και βάζει σε λειτουργία τη φρέζα του.

240 οικογένειες έχουν τα δικά τους λαχανικά

Στην Κομοτηνή δεν λείπουν και οι Συλλογικές προσπάθειες καλλιέργειας των λαχανικών. Για παράδειγμα, λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της πόλης, σε τρία διαφορετικά σημεία, σε μια συνολική έκταση 12 στρεμμάτων, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργατικών λαχανόκηπων, όπου καλλιεργούν 240 οικογένειες, στα δικά της τετραγωνικά η κάθε μία, τα λαχανικά για την κουζίνα και το τραπέζι τους.

Και η ιστορία αλληλεγγύης
Μια «πράσινη» ιστορία αλληλεγγύης που καλά κρατεί από το Μάρτιο του 2011. Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες και με την δωρεάν εξασφάλιση από το δήμο Κομοτηνής του νερού που απαιτείται. Ήταν μια πρωτοβουλία της «ΚΟΙΝΣΕΠ Σπάρτακος», η οποία έχει ορίσει σε κάθε λαχανόκηπο δύο –τρεις υπεύθυνους για να δείξουν στους υπόλοιπους πώς καλλιεργείται ένας λαχανόκηπος. Ήταν μην γίνει η αρχή, το «Καλλιέργησε το μόνος σου» έχει για τα καλά επιστρέψει.
Φώτο:Ο κος Μουσταφά στον λαχανόκηπό του Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα