Κομοτηνή: Ημερολόγια ενός Ταξιδιού

19:26 8/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο Βερολίνο θα ταξιδέψουν οι «Ιστορίες και τα Παραμύθια» από τη Θράκη του Κομοτηναίου συγγραφέα Θανάση Πανδρευμένου, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βερολίνου. Θα έχει προηγηθεί η παρουσίαση του βιβλίου στην Θεσσαλονίκη από την Αδελφότης Κομοτηναίων και την Θρακική Εστία. Ο δημιουργικός πάντα Θανάσης Πανδρευμένος έκανε μια «στάση» στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής και μίλησε για

το υπό έκδοση βιβλίο του «Κομοτηνή-Θεσσαλονίκη, τα ημερολόγια ενός ταξιδιού».

«Η ιδέα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια πριν, όταν μετά την παρουσίαση του βιβλίου μου «Αθανασίου Διάκου Αδιέξοδος Β’», πολλοί φίλοι παρασυρόμενοι από την συναισθηματική φόρτιση εκείνων των ημερών, πίεζαν στο να γράψω ένα βιβλίο για τα φοιτητικά μας χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Παρά τις αρχικές μου αντιρρήσεις, πείστηκα κι εγώ και μπήκα στο κλίμα εκείνων των ημερών, με πολλά, όμως, σκαμπανεβάσματα και πολλά διαλείμματα, κάποια μεγάλης χρονικής διάρκειας» δηλώνει μιλώντας για τις φοιτητικές ιστορίες και τις εύθυμες περιπέτειες μιας παρέας στα τέλη της δεκαετίας του ‘ 60, αρχές του ‘ 70, στην Θεσσαλονίκη, που παρουσιάζει στο βιβλίο του.

Όπως εξηγεί η προσπάθεια του ήταν στο να παρουσιασθεί πέρα από τις φοιτητικές ιστορίες και ευθύνες – όπως τις βλέπουν σήμερα – περιπέτειες μιας παρέας, η ατμόσφαιρα μιας εποχής, όπως την έζησαν τότε, στην Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή. «Πιστεύω ότι στο κείμενο καθρεφτίζεται η φοιτητική ζωή στην Θεσσαλονίκη, όπως την έζησαν χιλιάδες παιδιά από την επαρχία» δηλώνει. Παλεύοντας με το χρόνο και με το φόβο ότι η μνήμη μετά χρόνια που πέρασαν γίνεται επιλεκτική, θεωρεί ότι, ίσως, τονίζονται περισσότερο γεγονότα που πλήγωσαν και ενόχλησαν, ενώ «εξωραΐζονται και παρουσιάζονται γοητευτικότερα από αυτό που ήταν, αυτά που μας διασκέδασαν κάποτε».

Σύμφωνα με τον κ. Πανδρευμένο «Οι πόλεις έχουν αλλάξει, όπως επισημαίνει, υποκύπτοντας στην λαίλαπα της αντιπαροχής, οι γειτονιές που ζούσαμε έχουν αλλοιωθεί, ενώ οι περισσότεροι από εκείνους τους υπέροχους κινηματογράφους όπου ζήσαμε το όνειρο, δεν υπάρχουν πια. Πολλοί από τους συμφοιτητές μας έχουν διαπρέψει στον επαγγελματικό στίβο, ενώ οι περισσότεροι από τους καθηγητές μας έχουν περάσει πια με έργο τους στον χώρο του θρύλου. Πολλά πρόσωπα αγαπημένα που αναφέρονται στις ιστορίες μου, έχουν φύγει από την ζωή, η θύμησή τους, όμως, παραμένει ζωντανή στα βάθη της ψυχής μου».

Το τέλος της κας Μπέτης

Αγαπημένη επίσης ενασχόληση του συγγραφέα η ζωγραφική. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, μετά από ένα διάλειμμα οκτώ χρόνων, βρίσκεται ήδη στο δρόμο της προετοιμασίας για μια Έκθεση για το φθινόπωρο του 2017. Ζωγράφος και η ηρωίδα μιας άλλης ιστορίας που γράφει τώρα με τίτλο «Το τέλος της κας Μπέτης». Μια ιστορία που παρουσιάζει τη ζωή μιας ζωγράφου από την Ξάνθη στην Αθήνα και στην Κομοτηνή στα τέλη του περασμένου αιώνα. Αλλά και τις ζωές δύο άλλων γυναικών, μιας γύφτισσας από τον Ήφαιστο και μιας Ελληνοπόντιας. Ιστορίες που υπάρχουν ζωντανές στην καρδιά του συγγραφέα και που ξετυλίγονται με εξαιρετική μαεστρία από έναν δεινό συγγραφέα που συναρπάζει πάντα με τα έργα του.
Φώτο:Θανάσης Πανδρευμένος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα