Κομοτηνή: Η Ροδόπη γερνάει

20:28 2/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

“Στο δημόσιο διάλογο ασχολούμαστε με οικονομικά μεγέθη και δεν έχουμε ακόμη συζητήσει τι γίνεται με τον πληθυσμό της Ελλάδας. Ποιο είναι το δημογραφικό μας προφίλ; Πού πάμε;” δηλώνει ανήσυχος ο Δρ. Κων/νος Ν. Ζαφείρης ,Επ. Καθηγητής Δημογραφίας στο ΔΠΘ με αφορμή το Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας κι Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα

της οικονομικής κρίσης». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 6-8 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη «Πάμε σε νέες καταστάσεις οι οποίες θα θέλουν σοβαρή πολιτική και κοινωνική διαχείριση».

«Από το 2009 και μετά έχουμε μια σοβαρή πτώση της γονιμότητας σε επίπεδα του 1,10 παιδιά ανά γυναίκα στη Ροδόπη. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αντιστοιχεί 1 παιδί. Είναι πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό και θα πρέπει να το συζητήσουμε.» δηλώνει ο κ. Ζαφείρης.

Η οικονομική κρίση άφησε τα σημάδια της και σ’ αυτό το θέμα. «Επέδρασε καταρχήν στην γονιμότητα. Από το 2008,2009 η γονιμότητα αυξανόταν. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα γεννούσαν περισσότερα παιδιά. Μάλλον αναπλήρωναν τα παιδιά που δεν είχαν γεννήσει στις προηγούμενες περιόδους λόγω της ευμάρειας. Αν μια γυναίκα ήθελε να κάνει δύο παιδιά, δύο παιδιά έκανε στο τέλος, απλά τα έκαναν όλες μαζί και παρουσιάστηκε αυτή η άνοδος τότε. Από το 2009 και μετά έχουμε μια σοβαρή πτώση της γονιμότητας σε επίπεδα του 1,10 παιδιά ανά γυναίκα στη Ροδόπη. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αντιστοιχεί 1 παιδί. Είναι πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό και θα πρέπει να το συζητήσουμε.» δηλώνει.

«Οι γυναίκες πλέον παντρεύονται σε μεγάλη ηλικία και κάνουν ελάχιστα παιδιά.»

Ίδια είναι η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα (1,3). «Δεν μπαίνουν πολλοί νέοι στον πληθυσμό μας. Δεν γεννιούνται νέα παιδιά είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι μέγιστης σημασίας. Το μέλλον του ελληνικού πληθυσμού θα καθοριστεί ακριβώς από αυτό το χαρακτηριστικό. Δηλαδή, αν δεν έχεις νέα παιδιά στον πληθυσμό σου, ο πληθυσμός σου θα γεράσει ακόμη ταχύτερα. Ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει για διάφορους λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς. Οι γυναίκες πλέον παντρεύονται σε μεγάλη ηλικία και κάνουν ελάχιστα παιδιά.»δηλώνει ο έμπειρος δημογράφος.

Στην Ελλάδα ζουν περίπου 84 χρόνια οι γυναίκες και 79 χρόνια οι άνδρες.

Όσον αφορά στη γήρανση του πληθυσμού, όπως σημειώνει, «είναι πάρα πολύ καλό να έχεις ανθρώπους που ζουν πολλά χρόνια» κι εξηγεί «Έχει πέσει πολύ η θνησιμότητα. Έχει μεγαλώσει η διάρκεια ζωής. Είναι εξαιρετικό που οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια. Στην Ελλάδα ζουν περίπου 84 χρόνια οι γυναίκες και 79 χρόνια οι άνδρες. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι έχουμε λίγους νέους που δεν προσφέρουν στην οικονομία και πολλούς συνταξιούχους οι οποίοι επίσης δεν προσφέρουν. Άρα, αυτοί που δουλεύουν για να συντηρήσουν όλους τους υπόλοιπους είναι λιγότεροι.» παρατηρεί ο κύριος Ζαφείρης.

«Η θνησιμότητα του Ελληνικού Λαού θα αυξηθεί.»

Το τι θα γίνει με τη γονιμότητα και τη θνησιμότητα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για την Ελλάδα, που γίνεται σοβαρότερο αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι πάντα υπάρχει μια χρονική απόσταση μεταξύ των οικονομικών κρίσεων και της θνησιμότητας. «Εκείνο το οποίο βλέπουμε μέχρι το 2015 είναι αύξηση της θνησιμότητας, αλλά και μείωση της διάρκειας ζωής. Μειώθηκαν τα ατυχήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Βέβαια, έστω κι ένας να χαθεί στην άσφαλτο είναι τραγωδία. Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για να μην αυξηθεί η θνησιμότητα στο μέλλον, φοβάμαι ότι η θνησιμότητα του Ελληνικού Λαού θα αυξηθεί. Βλέπουμε μια σαφή τάση στη θνησιμότητα τα τελευταία χρόνια . Έχει ανέβει.» δηλώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Δημογραφίας που είναι και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

«Το 20% των Ελληνίδων σήμερα δεν θα παντρευτούν ποτέ.»

Όσον αφορά στις προτάσεις που θα διατυπωθούν προς τους φορείς; Σίγουρα θα επισημανθεί ότι χρειάζεται προστασία ο γάμος, το πρώτο παιδί, η οικογένεια. «Το 20% των Ελληνίδων σήμερα δεν θα παντρευτούν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι είναι μάλλον δύσκολο να κάνουν παιδιά κι αν κάνουν, θα κάνουν ένα. Θα πρέπει να δούμε πώς θα ενισχύσουμε το Σύστημα Υγείας και την κοινωνική προστασία. Όλες οι πολιτικές θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.» εξηγεί.

Αποφασίσαμε να ενώσουμε όλοι οι δημογράφοι της χώρας, περίπου σαράντα, τις δυνάμεις μας « για να συντονίσουμε τις επιστημονικές προσπάθειες ώστε η παρουσία μας να είναι συνεχείς στο δημόσιο διάλογο, στην κοινωνία. Η κοινωνία χρειάζεται πρώτα από όλα προσοχή.» δηλώνει ο κύριος Ζαφείρης σημειώνοντας με νόημα πως στους φοιτητές συνηθίζει να επισημαίνει ότι οι αριθμοί δεν είναι απλά αριθμοί, «μας λένε λόγια που πρέπει να κατανοήσουμε.» μην παραλείποντας να απευθύνει κάλεσμα στην τοπική κοινωνία να πάρει μέρος- να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου.

Φώτο:Κωνσταντίνος Ζαφείρης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ρεπορτάζ- κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα