Κομοτηνή: Η Φανερωμένη της Θράκης

21:15 22/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το χαρακτηριστικό καλοκαιρινό τραγούδισμα των τζιτζικιών καλωσορίζει τον προσκυνητή. Το ηλιοβασίλεμα απλώνει τα χρώματά του στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος και οι πιστοί ξαποσταίνουν στους πάγκους κάτω από τα δένδρα. Το πανθρακικής εμβέλειας προσκύνημα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά «ακουμπούν» τον πόνο και τις προσευχές τους σε ένα Μοναστήρι που έχει τη δική του ιστορία.

Λέγεται πως η περιοχή που βρίσκεται το Μοναστήρι, 14 χιλιόμετρα πριν την Κομοτηνή,

το 12ο αιώνα είχε το όνομα Παναγία. Κατά την παράδοση η ιερά εικόνα της Παναγίας φανερώθηκε, εξ ου και Φανερωμένη, πριν τριακόσια και χρόνια στον Οθωμανό κάτοχο της γης. Επί τρεις ημέρες έβλεπε έναν φωτεινό σταυρό στην κορυφή ενός δένδρου, ενημέρωσε τον Μητροπολίτη της περιοχής και σκάβοντας στην ρίζα του βρήκαν την εικόνα.

Χθες, σήμερα και αύριο, χιλιάδες πιστοί θα προσκυνήσουν αυτή την εικόνα που η παράδοση πάλι φέρει να την διεκδικούν πέντε οικισμοί κι ενορίες. Η εικόνα, έπειτα από δέηση του Μητροπολίτη, τοποθετήθηκε σε ζωήλατη άμαξα κι οδηγήθηκε μόνη της στον Μητροπολιτικό Ναό της Θεοτόκου. Ήταν ο Μητροπολίτης Τιμόθεος που το 1955 αποφάσισε να επιστρέψει την εικόνα της Παναγίας στον «φυσικό της χώρο», στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος ξεκινώντας την ανοικοδόμησή της.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εικόνα και η μορφή της Παναγίας είναι σεβαστή από χριστιανούς και μουσουλμάνους. Όπως άλλωστε και το πανηγύρι, λίγα μόλις μέτρα από την Μονή δεκάδες μικροπωλητές στήνουν από νωρίς τους πάγκους με γεύσεις και προϊόντα. Η Παναγία της Θράκης στέκει εκεί έτοιμη πάντα να ακούσει και να ανακουφίσει.
Φώτο: Στιγμιότυπα από τη Μονή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα