Κομοτηνή: «Η επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό σε εμπλουτίζει»

09:33 9/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Τούντορ Ντίνο είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Ασχολείται με τον Διαφωτισμό, τους Φαναριώτες, την παρουσία των Φαναριωτών στη Ρουμανία, στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο με τίτλο «Το Βουκουρέστι των Φαναρωτιών», ο πρώτος τόμος από μια συνολική τρίτομη δουλειά. Ένα έργο με το οποίο προσπαθεί να δώσει την ευρύτερη εικόνα του ελληνορουμανικού πολιτισμού που δημιουργείται στο Βουκουρέστι και στην ευρύτερη Βλαχία έως το 1821 περίοδο κατά την οποία τη Βλαχία την διοικούσαν ηγεμόνες από το Φανάρι.

Ο Ρουμάνος καθηγητής

έχει αποφοιτήσει από την αρχαία ελληνική φιλολογία και μετά άρχισε να ενδιαφέρεται και για την νεότερη ελληνική γλώσσα. Άρχισε δηλαδή ως κλασσικός φιλόλογος, διαπίστωσε γρήγορα πως στην κλασική φιλολογία υπάρχει περιορισμένος χώρος για πρωτότυπη έρευνα, ενώ στις νεότερες ελληνικές σπουδές και ιδιαίτερα στις σπουδές που αφορούν το Βυζάντιο, υπάρχουν πάρα πολλά κενά τα οποία μπορεί να τα καλύψει ένας νέος φιλόδοξος ερευνητής. « Γι’ αυτό» όπως εξηγεί «εγκατέλειψα την κλασσική φιλολογία, προς όφελος του ελληνισμού της τουρκοκρατίας».


Ελληνικές επιχειρήσεις στο Βουκουρέστι

«Στο Βουκουρέστι εγκαθίστανται συνέχεια Έλληνες οι οποίοι ανοίγουν επιχειρήσεις, ή έρχονται ως στελέχη επιχειρήσεων που είναι ήδη σε λειτουργία. Ο ελληνισμός είναι πολύ ζωντανός και εμπλουτίζεται κάθε μέρα» δηλώνει ο κος Τούντορ εξηγώντας πως «Ο ελληνικός πολιτισμός διαχρονικά εμπλουτίζει πνευματικά τον κάθε ερευνητή. Όχι μόνο η έρευνα, αλλά η επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό σε εμπλουτίζει».


Ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα στη Ρουμανία
Σήμερα στη Ρουμανία υπάρχει ενδιαφέρον από τους Ρουμάνους να μάθουν την ελληνική γλώσσα, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να διατηρήσουμε την έδρα της ελληνικής φιλολογίας. Προς το παρόν πάμε καλά. Έχουμε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Το μεταπτυχιακό είναι αποκλειστικά ελληνόφωνο. Δυστυχώς τα αρχαία ελληνικά δεν υπάρχουν στα λύκεια, υπάρχουν μόνο μια ώρα την εβδομάδα για τους μελλοντικούς θεολόγους, δυστυχώς ως ακαδημαϊκός κλάδος έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Στα τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια της Ρουμανίας υπάρχουν έδρες νεοελληνικών σπουδών με δέκα το πολύ φοιτητές κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση με τις σπουδές της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας» δηλώνει ο φιλέλληνας καθηγητής σημειώνοντας πως «Για τα νέα ελληνικά υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί οι ελληνομαθείς βρίσκουν πολύ εύκολα δουλειά στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο Βουκουρέστι, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, γεγονός που ενισχύει αυτές τις σπουδές».
Φώτο: Τούντορ Ντίνο, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα