Κομοτηνή: Η δενδροκαλλιέργεια επιστρέφει στην Ξάνθη

12:55 13/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας μετά τον άλλον οι αγρότες της Ξάνθης εγκαταλείπουν το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα τεύτλα και στρέφονται στην δενδροκαλλιέργεια. Έτσι, για πρώτη φορά τόσο δυναμικά, δημιουργούνται μικρά και μεγάλα περιβόλια με μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ακτινίδια, νεκταρίνια και ροδάκινα.

Παράδειγμα τέτοιο αποτελεί ο κ. Τάσος Τσάκαλος, δενδροκαλλιεργητής στην Ξάνθη. Βλέπει κι εκείνος με ικανοποίηση πολλούς συναδέλφους του να δοκιμάζουν σε νέα πεδία, στην

αρχή δειλά, στη συνέχεια με μεγαλύτερη σιγουριά, πάντα με το ίδιο πάθος της δημιουργίας, της παραγωγής. «Η απόφαση ενασχόλησης με τη δενδροκαλλιέργεια θα πρέπει να συνοδεύεται από καθημερινή φροντίδα. Δεν είναι μόνο να φυτεύσεις τα δένδρα, θα πρέπει να είσαι εκεί και να τα φροντίζεις καθημερινά, είναι σαν τα μωρά παιδιά τα δένδρα, θέλουν φροντίδα, χειμώνα καλοκαίρι » δηλώνει με νόημα.

Στην Ξάνθη εκτός από την Ένωση των Αγροτών που απορροφά τις ποσότητες που έχουν παραχθεί, έχουν δημιουργηθεί και άλλες τρεις ομάδες παραγωγών. «Ο κόσμος ψάχνει ένα καλύτερο εισόδημα» δηλώνει ο κος Τσάκαλος σημειώνοντας πως ο ίδιος προωθεί την παραγωγή του και μόνος του στις λαϊκές αγορές. «Όσο ζορίζουν οικονομικά τα πράγματα, τόσο περισσότεροι στρέφονται προς την δενδροκαλλιέργεια» δηλώνει σίγουρος πια πως αυτή η ενασχόληση αποτελεί ένα καλό στήριγμα για τους αγρότες που θέλουν να δουλέψουν. Το 2016, επειδή έλειψαν οι πολλές βροχές, άφησε καλή γεύση στους παραγωγούς της Ξάνθης, η ποσότητα ήταν ικανοποιητική, η ποιότητα άριστη, έτσι κάνουν θετικό απολογισμό κι ελπίζουν ότι το 2017 θα τα πάνε ακόμη καλύτερα.
Φώτο:Τάσος Τσάκαλος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα