Κομοτηνή: Γυναίκες αγρότισσες

08:37 8/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα αγρότισσα είναι τα ίδια που αντιμετωπίζει και ο άνδρας αγρότης συν πάντα κάτι παραπάνω λόγω των καθηκόντων της στο σπίτι.» δηλώνουν αγρότισσες της Θράκης που βλέπουν τα χρόνια να περνούν κι εκείνες να συνεχίζουν να καταβάλουν πάρα πολύ μεγάλο κόπο στη δουλειά τους. «Οι απολαβές εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.» παρατηρούν σπεύδοντας να προσθέσουν «Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα έξοδα της καλλιέργειας, αντίθετα τα έσοδα έχουν συρρικνωθεί.»

Σύμφωνα με τις ίδιες, αγρότες και αγρότισσες, κοπιάζουν για να καλυτερεύσουν την ποιότητα των προϊόντων

των οποίων πουλάνε και σίγουρα, όπως λένε, πρέπει να βρεθούν τρόποι να διαθέτουν άμεσα τα προϊόντα τους και να μην μεσολαβεί το πολλαπλό εμπορικό κέρδος και στο τέλος να μην μένει στον αγρότη τίποτα άλλο από τον μόχθο και την πολύ δουλειά χωρίς να έχει την απολαβή.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάκρης έχει «αγκαλιάσει» γυναίκες αγρότισσες της περιοχής που έχουν να καμαρώνουν για την εξαιρετική ποιότητα ελιάς. Ήδη τον τελευταίο καιρό το λάδι που παράγουν είναι ΠΟΠ, «πολυβραβευμένο», όπως λένε, «σε όλη την γη.»

« Συναισθανόμαστε την ευθύνη που έχουμε σαν παραγωγοί και στόχος μας είναι να καλυτερέψουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα που έχουμε, αλλά δυστυχώς σε πολλά σημεία δεν έχουμε αρωγό ούτε το κράτος, ούτε κανέναν άλλον. Παλεύουμε μόνοι μας, όπως παλεύουν οι περισσότεροι αγρότες.» δηλώνουν οι ίδιες χωρίς να κρύβουν την αγωνία τους. Παράλληλα, βλέπουν φως στον ορίζοντας χάρη στην παρουσία νέων που ασχολούνται «μπορούν να καταφέρουν κάτι» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Επικρατεί το καρτέλ του λαδιού

Όσον αφορά στην ίδια την διάθεση της παραγωγής τους, όπως λένε, «επικρατεί δυστυχώς το καρτέλ του λαδιού, όπως σε όλα τα προϊόντα. Γίνονται, όμως, κάποιες προσπάθειες. Δεν θέλουμε να είμαστε αποκαρδιωτικοί. Ξέρουμε ότι το συμφέρον είναι πάντοτε με τους πολλούς. Δυστυχώς, υπάρχουν άλλες καταστάσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν να προχωρήσουν τα πράγματα περισσότερο. Είμαστε όμως αισιόδοξοι γιατί παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν, το οποίο βελτιώνουμε συνέχεια και θα έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση.»

Όσον αφορά την παρουσία αγροτών –πτυχιούχων Πανεπιστημίων- στα χωράφια της Θράκης; Σχολιάζουν πως είναι σημάδι των καιρών και της οικονομικής κατάστασης της χώρας. «Τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγηθεί πολλοί πτυχιούχοι να είναι αγρότες. Κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Η γνώση είναι δύναμη.» λένε ξανά και μιλούν με συμπάθεια για όλους εκείνους που από αγάπη προς τα οικογενειακά και πατρικά κτήματα εξακολουθούν να τα καλλιεργούν με τον καλύτερο τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα