Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 9-8-2017

07:47 9/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Στην πληρωμή 75.687.691 εκατ. ευρώ σε συνολικά 27.326 δικαιούχους προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 04 έως τις 07 Αυγούστου. Το μεγαλύτερο ποσό των πιστώσεων αφορούσε την πρώτη δόση (70%) συνολικά 4.957 δικαιούχων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (ΠΑΑ 2014 – 2020). Επίσης πιστώθηκαν ακόμα 4 εκατ. ευρώ για το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την πληρωμή των νέων αγροτών στην πρώτη της φάση θα πιστωθούν συνολικά 148 εκατ. ευρώ.

Αυτό δείχνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πληρωμής της α’ δόσης (70% του ποσού στήριξης) των δικαιούχων νέων γεωργών που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις πληρωμών.
Ειδικότερα, αναμένεται συνολικά η πληρωμή 1035 νέων γεωργών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με το ποσό των 13.942.250

Παιδεία
15 θέσεις εισακτέων στο Παιδαγωγικό Τμήμα
Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου προβλέπονται 15 θέσεις εισακτέων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων ημερήσιων Γενικών Λυκείων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με το ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α’) που προέρχονται αποκλειστικά από τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης.

Από τις παραπάνω θέσεις μία (1) διεκδικείται από τους υποψηφίους που συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερήσιων Γενικών Λυκείων ένα (1) έτος πριν το έτος επιλογής και μία (1) διεκδικείται από τους υποψηφίους που συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερήσιων Γενικών Λυκείων δύο (2) έτη πριν το έτος επιλογής.

Οι επιπλέον αυτοί εισακτέοι έχουν την υποχρέωση να επιλέξουν και να αξιολογηθούν επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που προσφέρει ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης του εν λόγω Τμήματος. Οι συγκεκριμένοι εισακτέοι δεν δικαιούνται μετεγγραφής.

Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης

Παράνομα λειτουργεί το 70% των συνεργείων στη Ροδόπη
Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους τεχνικών και ιδιοκτητών συνεργείων του Νομού πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη με θέμα αιχμής την αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων συνεργείων.

Εκπρόσωποι Ηλεκτρολόγων, Φανοποιών-Βαφέων, Επισκευαστών Μοτοσυκλετών-Μοτοποδηλάτων, βουλκανιζατέρ του Νομού ενημέρωσαν τον κ. Τσαλικίδη για την λειτουργία των παράνομων συνεργείων, που όπως είπαν στις δηλώσεις τους, ξεπερνούν το 70% επί του συνόλου των συνεργείων που λειτουργούν στην περιοχή. Εκείνο που ζήτησαν ήταν να ενταθούν οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις, ώστε να εντοπιστεί το φαινόμενο των παράνομων συνεργείων, που λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση και προδιαγραφές.

Δήμος
Συμβασιούχοι και παρατασιούχοι
Με την υπογραφή χιλιάδων νέων συμβάσεων έως 31.3.2018 ή έως την έκδοση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ από συμβασιούχους -“παρατασιούχους” αλλά και τα αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να πυκνώνουν ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου η διαδικασία στους δήμους της χώρας, σχετικά με την κάλυψη των θέσεων στους δημοτικούς τομείς καθαριότητας. Οι μεγάλοι δήμοι της χώρας προχώρησαν σταδιακά σε νέες συμβάσεις με παράλληλα αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις, που, άλλωστε, αποτέλεσαν προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία της παραμονής των συμβασιούχων.
Στη Ροδόπη ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε στην υπογραφή 58 νέων συμβάσεων για όλους τους συμβασιούχους του δήμου και το αίτημα για 67 μόνιμες προσλήψεις ενέκρινε το ΔΣ. — Στο δήμο Αρριανών Ροδόπης, η δημοτική αρχή προχώρησε στην απόλυση 6 εργαζομένων συμβασιούχων καθαριότητας και στη σύναψη νέων συμβάσεων για 12 εργαζόμενους, από το σύνολο των 18 συμβασιούχων της καθαριότητας που υπηρετούσαν στον Δήμο έως σήμερα.

Οικονομική ενίσχυση του Δήμου Μύκης
Με 301.000 ευρώ ενισχύεται ο Δήμος Μύκης από το πρόγραμμα ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Η σχετική απόφαση του Υπ. Εσωτερικών προβλέπει την απόδοση 20 εκατ. ευρώ σε 85 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους, προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, ή τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα.

Απολογισμός πεπραγμένων
Ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Ξάνθης για το 2016 σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις και τη νομοθεσία και με βάση και την Ετήσια Έκθεση για το έτος 2016 του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 στις 19:00, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης.

Συνδικαλισμός
Παράσταση Διαμαρτυρίας σε συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση και παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της Διεύθυνσης Π.Ε. Ροδόπης από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες». Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου, Μακρυγιάννη Στέφανο στην ΕΡΤ Κομοτηνής αυτό που διεκδικούν είναι ο υπολογισμός λειτουργικών κενών και υπεραριθμιών βάσει των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης για την κάλυψη κάθε εκπαιδευτικού έργου. Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη θα μπορούσαν να εργάζονται 40 με 50 εκπαιδευτικοί παραπάνω στην Ροδόπη αν λαμβάνονταν σοβαρά υπ όψιν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων και δεν ακολουθούνταν λογιστικές πρακτικές.

Υγεία
Συνεχίζεται η συλλογή ληγμένων φαρμάκων από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο
Συνεχίζεται η προσπάθεια συλλογής των ληγμένων φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς της Ροδόπης. «Οι κάδοι που έχουμε στα φαρμακεία γεμίζουν συνέχεια με τη συνδρομή των πολιτών.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλέκος Τσαπέκος. Χάρη στην προσπάθεια αυτή του Φαρμακευτικού Συλλόγου κάθε χρόνο ένα μεγάλο φορτηγό με ληγμένα φάρμακα φεύγει από την Κομοτηνή, φάρμακα τα οποία οδηγούνται στην καταστροφή.

Επίσης, συνεχίζεται η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου μόνο για περιπτώσεις πολύ φτωχών ανθρώπων. Αλλά και οι αποστολές φαρμάκων σε διάφορες εθελοντικές οργανώσεις, όπως πρόσφατα στους Γιατρούς Καρδιάς.

Πρωτογενής Τομέας
Άδειες διατήρησης κτηνοτροφικών μονάδων
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ (αριθ. 940/81279/26.7.2017) με τις διαδικασίες, των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και των προβλεπόμενων κυρώσεων. Σύμφωνα με αυτή, μόνο σε υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση νομιμοποίησης έως τις 4 Δεκεμβρίου του 2017.

Αντιμέτωποι με τις αρκούδες οι μελισσοκόμοι
Αντιμέτωποι με τις αρκούδες είναι οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης. Μήλον της έριδος τις γεμάτες με μέλι κυψέλες. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως το μέλι είναι η αγαπημένη τροφή τους. Τουλάχιστον μπορούν και μυρίζουν από μακριά τη μυρωδιά του μελιού και σπεύδουν να απολαύσουν την αγαπημένη λιχουδιά, όπου την συναντούν. Με αποτέλεσμα περισσότερες από 35 κυψέλες να εντοπιστούν κατεστραμμένες.

Πολιτισμός
Ο Αθηνίων θερινό σινεμά
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Αθηνίων προβάλει την κινηματογραφική επιτυχία «Λέξεις και Εικόνες» του Φρέντ Σκεπίζι με τους: Ζιλιέτ Μπινός, Κλάιβ ‘Οουεν. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Παπαδριελλείου Πινακοθήκης-Μέγαρο Στάλιου σήμερα στις εννέα το βράδυ.

Εκδήλωση για την ποίηση
Εκδήλωση παρουσίασης της ποιοτικής συλλογής με τίτλο «ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΕΝΝΕΤΤΖΗΣ Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Αυγούστου στις εννέα το βράδυ στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Παρουσίαση στοιχείων της ζωής και του έργου του Σπύρου Τζεννεττζή από την Άννα Τενέζη – κόρη του. Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» θα διαβάσει αποσπάσματα ενώ μέλη της ορχήστρας ανατολικής μουσικής της ΦΕΞ θα μας ταξιδέψουν στους χώρους όπου έζησε τα πρώτα του χρόνια ο κος Σπύρος Τζεννεττζής.

Παραδοσιακή βραδιά από την Πολιτιστική Κίνηση
Οι Ομάδες Παραδοσιακού Χορού της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης οργανώνουν σήμερα στις 9.00 μ.μ., Παραδοσιακή Βραδιά στην Πισίνα του Ξενοδοχείου Βόσπορος της Αρωγής. Τη μουσική και τους χορούς επιμελείται ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Μαυρίδης.

Αστυνομικό δελτίο
Συλλήψεις 292 ατόμων μόνο το μήνα Ιούλιο
292 άτομα συνελήφθησαν συνολικά, τη διάρκεια του μηνός Ιουλίου του έτους 2017, από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα και Ειδικών Ποινικών Νόμων, 21 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών και 432 μη νόμιμοι μετανάστες, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

• Εξήντα (60) άτομα, για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
• Επτά (7) άτομα, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
• Είκοσι τρία (23) άτομα, για κλοπές – διαρρήξεις.
• Δέκα (10) άτομα, για απόπειρα κλοπής.
• Δύο (2) άτομα, για απόπειρα απάτης.
• Δύο (2) άτομα, για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.
• Οκτώ (8) άτομα, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.
• Δεκαεννέα (19) άτομα, για απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα με τη χρήση πλαστών εγγράφων.
• Δύο (2) άτομα, για πλαστογραφία.

SOS από την Πυροσβεστική
Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης με ανακοίνωση που υπογράφει ο Διοικητής Γ. Ρούτσιας.
Όπως αναφέρεται «απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο (εργασίες, μπάρμπεκιου, καύση ξηρών χόρτων/απορριμμάτων, κάπνισμα μελισσών κλπ) καθώς και η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων ή άλλων εύφλεκτων υλών». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις Διατάξεις των άρθρων 458 και 433 του Ποινικού Κώδικα.

Αθλητικά
Στον Εδεσσαϊκό ο Τζατζανάς
Ο 19 χρόνος αριστερός μπακ Γιώργος Τζατζανάς έγινε η 9η κατά σειρά φετινή μεταγραφή του Εδεσσαϊκού , καθώς έπεισε τον Ηλία Σαπάνη στο διάστημα που δοκιμάστηκε και θα αγωνίζεται με τη φανέλα του Εδεσσαϊκού. .Γεννημένος στις 5 Μαρτίου του 1998 ξεκίνησε από μικρή ηλικία το ποδόσφαιρο στην Ακαδημία της Arsenal Κομοτηνής.Το 2010 μεταπήδησε στην ομάδα του Πανθρακικού όπου αγωνίστηκε ως αρχηγός μέχρι το 2016 στις Κ17 και Κ20 αντίστοιχα.Την περασμένη χρονιά αγωνίστηκε στην Κ20 της Κέρκυρας. Το 2012 κλήθηκε στην Εθνική ομάδα των Παίδων έχοντας 3 συμμετοχές

Καιρός
Ανοικτές κλιματιζόμενες αίθουσες
Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν η κλιματιζόμενη αίθουσα συσκέψεων στο 2ο δεύτερο όροφο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης θα διατίθεται στο κοινό από τις 7:00 το πρωί έως 18:00 το απόγευμα. Ανοικτές για το κοινό είναι οι αίθουσες των ΚΑΠΗ στην Κομοτηνή.

Πρόβλεψη
Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα σημειωθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, οπεκεπε, παα, ΑΠΘ, φεκ, συμβασιουχοι, ΑΣΕΠ, σχολεια, φαρμακεια, κυα, κος, sos, arsenal, καπη, καιρος, αιγαιο, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, ομαδα διας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, συλληψεις, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, αιτηση, εθνικη, θεμα, μουσικη, οπεκεπε, προγραμμα, πυροσβεστικη, αννα, βοσπορος, βραδια, βραδυ, βρισκεται, δευτερο, διαστημα, διευθυνση, δημος, δηλωσεις, δειχνει, διοικητης, εγινε, αιθουσα, ευρω, ειπαν, εκθεση, εργα, εξελιξη, εξηντα, επτα, επιτυχια, εσωτερικων, ετος, εφημεριδα, ζωης, χαμαμ, ιδια, εικοσι, ηλικια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιστορικο, καπνισμα, καπη, κος, κτιριο, κυα, κυψελες, λειτουργια, ληγμενα φαρμακα, ληγμενα, λογο, μακρια, μελι, ομαδα, οκτω, παρουσιαση, ποδοσφαιρο, πεμπτη, πισινα, υπογραφη, προσληψεις, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, συνεχεια, σειρα, σπυρου, τρια, υπουργος παιδειας, φαρμακα, χρονος, arsenal, αυλη, μποφορ, εννεα, ηπειρωτικα, χωρα, ομαδες, σπυρος, θερμοκρασια, θεσεις, υπολογισμος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα