Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 9-02-2018

09:31 9/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

ΔΠΘ-Κοινωνία
Συνεδρίασε η Νομική Σχολή του ΔΠΘ

Συνεδρίασε το τμήμα Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Σύμφωνα με το ψήφισμα που εξεδόθη, το Νομικό τμήμα του Δημοκριτείου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου μας, είναι αυτό που θα υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από την συγκεκριμένη εξέλιξη, που

δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης.
«Διακηρύσσουμε την πρόθεσή μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής μας», αναφέρεται στο ψήφισμα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.

Νέα συνέλευση από Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης και σύσκεψη αύριο στο ΕΒΕΡ
Νέα συνέλευση συγκαλεί σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ο Δικηγορικός Σύλλογος, για την εξαγγελία Γαβρόγλου, περί ίδρυση τέταρτης Νομικής.
Στη σημερινή συνέλευση έχουν κληθεί να συμμετέχουν Δικηγορικοί σύλλογοι από την Εφετειακή Περιφέρεια και άλλοι συναφείς επιστημονικοί σύλλογοι.
Οι Δικηγόροι της Ροδόπης πραγματοποίησαν και την Τετάρτη έκταση συνέλευση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, για το ίδιο θέμα.
Εξ άλλου και το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης συγκαλεί αύριο σε σύσκεψη στις 11 το πρωΐ τους φορείς της Ροδόπης, μαζί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να σχεδιασθούν οι επόμενες κινήσεις, για την προάσπιση της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου και την ενδυνάμωση και όχι αποδυνάμωση του Περιφερειακού Πανεπιστημίου.
Δεν αποκλείεται και κάθοδος στην Αθήνα με αντιπροσωπεία φορέων, στο υπουργείο Παιδείας και συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.
Κινήματα
Κάλεσμα για Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αλεξανδρούπολης για τη Νατοϊκή Βάση
Η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη στις 11 το πρωΐ.
Η Επιτροπή Ειρήνης τάσσεται κατά της εγκατάσταση της ΝΑΤΟϊκής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη και καλεί τους πολίτες να δώσουν το παρόν τους και στις ομιλίες που θα γίνουν έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης με τους Χρήστο Τρέλλη, μέλος Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ
Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΕΕΔΥΕ και Κίνησης για την Εθνική Άμυνα
Εκπρόσωπο Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας.
Για όσους ενδιαφέρονται θα αναχωρήσει λεωφορείο μπροστά από το Δημαρχείο Κομοτηνής στις 9:30 το πρωΐ.

Κυβέρνηση-Πολιτική

Tι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη φαρμακευτική κάνναβη
Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης»
Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:
α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης ,εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με την ΚΥΑ προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης οι οποίες, όμως, χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από ασθενείς στην Ελλάδα.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλιζοντας τον καταλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα προώθησης επενδυντικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Εκτιμάται πως θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου.
Τέλος αναμένεται να διευρυνθεί η παραγωγική βάσης για τους Έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην Ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Ξανθός –Αποστόλου για φαρμακευτική κάνναβη
Από την πλευρά του ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι το νομοσχέδιο έχει έρθει στη Βουλή και έκανε λόγο για ένα πάγιο αίτημα ασθενών διαφόρων φορέων που ήθελαν να πάψει να υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας ή παρατυπίας σε αυτού του είδους τα σκευάσματα.
Επίσης, τόνισε ότι η διάθεσή τους θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, μέσω των φαρμακείων, με συνταγή γιατρού στη αρχή και στη συνέχεια θα γίνει ένταξή τους και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το υπουργείο μελετά και τη δημιουργία μητρώου ασθενών που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη.
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών στάθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι κλιματικές συνθήκες καθώς και η υψηλής έντασης ηλιοφάνεια θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια κάνναβης. Υπογράμμισε ότι η επιχείρηση που θα κάνει χρήση τού νόμου θα μπορεί να εισάγει σπόρο, με τα απαραίτητα πιστοποιητικά από άλλα κράτη-μέλη ή τρίτες χώρες μόνο για την κάλυψη της εγκεκριμένης καλλιεργούμενης έκτασης.
Κόμματα
Ανακοίνωση για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από τη ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης
Ανακοίνωση για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση εξέδωσε η ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) της χώρας μας για την περίοδο 2014 – 2020 που προβλέπει μέτρα, δράσεις και επενδύσεις που στόχο έχουν την οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, εφαρμόζεται προβληματικά αδικώντας κατάφωρα την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Συγκεκριμένα, το ποσό υπερδέσμευσης που λαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως και 59,29% του αρχικού τους προϋπολογισμού. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, τη στιγμή που στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντάσσονται και οι 359 επιλαχόντες νέοι αγρότες της συγκεκριμένης Περιφέρειας. «Κατά τη συνήθη πρακτική τους, οι κυβερνητικοί Βουλευτές της Ξάνθης συνεχίζουν να αδιαφορούν, ανίκανοι να αντιδράσουν στη διαρκή υποβάθμιση της περιοχής την τελευταία τριετία
Όμως, πέραν από τους αγρότες πλήττεται βάναυσα και ο κτηνοτροφικός τομέας. Η πολιτική ΤσίπραΚαμμένου δεν είναι απλώς αποτυχημένη. Είναι μία πολιτική κοινωνικά άδικη, κυνική, ανάλγητη», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ξάνθης.

Δίκες -Δικαστικό
Απαλλαγή με βούλευμα από τις κατηγορίες για Ξανθιώτη Κτηνίατρο
Την απαλλαγή με βούλευμα από τις κατηγορίες για Ξανθιώτη Κτηνίατρο που φερόταν να εμπλέκεται σε υπόθεση με εικονικές εξετάσεις και “κομπίνα” με την εικονική εμφάνιση μελιταίου πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως, :
Ο εν λόγω συνάδελφος Κτηνίατρος της Περιφέρειας ασκούσε και ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα με συνέπεια και όπως αποδείχθηκε κατά την ανακριτική διαδικασία καμία σχέση δεν είχε με τις κατηγορίες που αποδίδονται σε Κτηνίατρο του Υπ. Αγροτικής Οικονομίας που υπηρετούσε στην Κομοτηνή.
Αρχαία Μνημεία
Η διάλεξη με τίτλο «Η ναυτική παράδοση στο Προϊστορικό Αιγαίο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων
Η διάλεξη με τίτλο «Η ναυτική παράδοση στο Προϊστορικό Αιγαίο» θα δοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, αύριο στις 7.30 μ.μ.
Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Μερκούρης Γεωργιάδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του πανεπιστημίου του Νόττινγχαμ Αγγλίας και συνεργάτης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
Πολιτισμός-ΑΠόκριες
Το τουριστικό τρενάκι του Δήμου Ξάνθης τίθεται στη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών
Το τουριστικό τρενάκι του Δήμου Ξάνθης τίθεται στη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών από 6 Φεβρουαρίου 2018, στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.
Κατά τη διάρκεια των εορτών οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια σύντομη περιήγηση σε σημεία της πόλης με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας.
Η διαδρομή προσφέρεται δωρεάν, ενώ τα παιδιά κάτω των 14 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες.
Αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Κομοτηνής
Συνεχίζονται οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής. Σήμερα το βράδυ ο σύλλογος Εβριτών, θα παρουσιάσει έθιμα αποκριάτικα από κοινού με τον σύλλογο Νέου Σιδηροχωρίου και τον σύλλογο γυναικών Νέου Σιδηροχωρίου, ενώ την βραδιά θα πλαισιώσει μουσικά η Εβρίτικη Ζυγιά.
Την σκυτάλη στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Κομοτηνής παίρνει η καρναβαλική παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ του Σαββάτου από την Λέσχη Κομοτηναίων θα διασχίσει την οδό Δημοκρίτου και Ορφέως . Στην παρέλαση έχουν δηλώσει συμμετοχή 22 σύλλογοι, οι trelakademy, καφετέριες, ένας σύλλογος από Φέρες, ένας από το Τυχερό του Εβρου ένα γκρουπ από Βούλγαρους ηθοποιούς που θα βρίσκονται στην Κομοτηνή για μια παράσταση αλλα και φίλοι τους από την Τουρκία καθώς και μεμονωμένα άτομα.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το επόμενο Σάββατο με την μαθητική καρναβαλική παρέλαση ευχή όλων είναι να το επιτρέψει ο καιρός

Σύλλογοι

Η ιστορία της παλιάς πόλης της Ξάνθης
Σήμερα στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Πόλης και το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.), πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα,
« Η ιστορία της παλιάς πόλης της Ξάνθης»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο χορός του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης
Αύριο και ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί ο Ετήσιος Αποκριάτικος Χορός του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης στην αίθουσα δεξιώσεων στο 4ο χιλ/τρο Ξάνθης – Λάγους.

Αναβίωση εθίμου Σϊμένηδες και Πιτεράδες
Ο Μορφωτικός Όμιλος Νέου Σιδηροχωρίου και η ποδοσφαιρική ομάδα «Δόξα» Ν.Σιδηροχωρίου διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην αναβίωση του τοπικού εθίμου «ΣΕΪΜΕΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΤΕΡΑΔΕΣ», στην κεντρική πλατεία του Νέου Σιδηροχωρίου με πολύ κέφι, τραγούδι, χορό, σουβλάκια και κρασί!!!
Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Δημαρχείας στο Ν.Σιδηροχώρι.

Πολιτισμός
ΔΗΠΕΘΕ και Βαλκάνια παραστάσεις

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο πλαίσιο του άξονα των θεατρικών του δράσεων «Το θέατρο στα Βαλκάνια και στις Παρευξείνιες χώρες» σε συνεργασία με τη Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κομοτηνής και τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Αρμενίων Κομοτηνής φέρνουν στην πόλη μας την κωμωδία «Συνέλαβα τη νύφη μου» από τη θεατρική ομάδα «Αγκόπ Μπαρονιάν» από το Plovdiv της Βουλγαρίας, σε διαλόγους της δυτικής αρμενικής γλώσσας.
Η παράσταση θα δοθεί την προσεχή Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Αύριο τα μέλη του θιάσου θα συμμετάσχουν στην μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση, που διοργανώνει η Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. και ο Δήμος Κομοτηνής.

Ανατολικά του Νέστου: Διαβατήριο Νάνσεν
To θέατρο «Ανατολικά Του Νέστου» σε συνεργασία με τον σύγχρονο εικαστικό δημιουργό Τριαντάφυλλο Βαΐτση γέννησαν την παράσταση «Διαβατήριο Νάνσεν».
Η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης θα γίνει αύριο στις 21:00 Ανατολικά του Νέστου, Βελισσαρίου 26.
Η Σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Λειβαδίτη. Παίζουν οι ηθοποιοί Δώρα Θωμοπούλου, Πολυξένη Καρακατσάνη, Βασίλης Λειβαδίτης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Αναστασία Σαλαμπάση
Την μουσική της θεατρικής παράστασης υπογράφει ο Στέφανος Μανωλάκης και Εικαστική δημιουργία είναι του Τριαντάφυλλου Βαΐτση.
Πολιτισμός-Βιβλιοπαρουσίαση
Ο Θοδωρής Γκόνης στο «Δύο»της Ξάνθης
Τον Θοδωρή Γκόνη και το νέο βιβλίο του «Εφτά λευκά πουκάμισα» παρουσιάζουν σήμερα το βράδυ (20.00) το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις «Άγρα».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ποιήτρια Γλυκερία Μπασδέκη και ο συγγραφέας.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, υπουργείο παιδείας, εν λόγω, πατρα, δπθ, νέα, αθηνα, συμμετοχή, αλεξανδρουπολη, εεδυε, βουλη, κυα, δραση, ελλαδα, φαρμακεια, νοδε, νεα δημοκρατια, αειφορία, τσιπρας, καμμενος, εμφάνιση, αιγαιο, ξανθη, δηπεθε, θεατρο, πουκάμισα, βιβλιοπωλείο, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, τελη ταξινομησης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, καιρος, υπουργειο δικαιοσυνης, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2016, τμημα νομικης, βουλευτες, παρελαση, διαβατηριο, δημοκριτειο, χωρες, γλυκερια, δπθ, δωρα, δωρεαν, εθνικη, ηθοποιοι, θεμα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υπουργείο παιδείας, χορος, ωρα, αειφορία, βαλκανια, βιβλιο, βραδια, βραδυ, γεωργια, γινει, γινεται, γραφεια, δυνατοτητα, δημος, δηπεθε, δοθει, εεδυε, εθιμα, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εν λόγω, εμφάνιση, εξετασεις, εξελιξη, επενδυσεις, ετων, ιδιο, ιδρυση, υποθεση, θοδωρης, ιδρυμα, εκδοσεις, κυβερνηση, κυα, κωμωδια, λευκα, λειβαδιτης, λεωφορειο, λεσχη, λογο, μεμονωμενα, νεοι αγροτες, νυφη, νοδε, νομικη, ομαδα, ομιλος, ουσιες, παιδια, σαββατο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σκηνοθεσια, συνταγη, σουβλακια, συγχρονο, συλλογοι, σχεδιο, τμημα, τουρκια, υλοποιηση, φερες, φυσικα, φορολογια, εξαγωγες, φιλοι, χωρα, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, τυχερο, υγειας
Τυχαία Θέματα