Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 7-02-2018

08:58 7/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κόμματα
Κύμα αντιδράσεων από φορείς για την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα
Κύμα αντιδράσεων από κόμματα και φορείς της Ροδόπης στο ενδεχόμενο ίδρυσης και λειτουργίας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Η πολιτευτής της ΝΔ στη Ροδόπη, Βούλα Ελευθεριάδου με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τις κινήσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στα όρια του εθνικού κινδύνου για την Θράκη.
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ

αφού ασκεί σκληρή κριτική και αναφέρεται στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας για την περιφρούρηση και παλιότερα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου, καταλήγει στην ανακοίνωσή του λέγοντας:
«Εάν στόχος τους είναι πάλι η Θράκη και η Νομική της Κομοτηνής, να παραδεχτούμε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο»

Αυτοδιοίκηση
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση διαμαρτυρίας της επικεφαλής της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, Φελίνας Καζάκου.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως,
«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με προβληματισμό και ανησυχία τις εξαγγελίες και τις προθέσεις του Υπουργού Παιδείας κου Γαβρόγλου σχετικά τη δημιουργία νέου Τμήματος Νομικής στην Πάτρα καθώς επίσης και την συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και όχι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο όπως αρχικά είχε συζητηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένωση των ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, θα δημιουργούσαν ένα πολύ δυνατό εκπαιδευτικό ίδρυμα και ταυτόχρονα θα ενισχύονταν πολύ περισσότερο ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην περιοχή και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό και με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού κου Γαβρόγλου διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά το Αθηναϊκό κράτος και η Ελληνική Κυβέρνηση να αποδυναμώνουν την τοπική κοινωνία σε οικονομικό, πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της κ. Καζάκου.

Κόμματα
Επίσκεψη κλιμακίων της ΛΑΕ στην ΑΜ-Θ

Η ΛΑΕ το διάστημα αυτό προγραμμάτισε και πραγματοποιεί συναντήσεις με κάθε συλλογικότητα που είτε συμμετέχει θεσμικά στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι), είτε πλήττεται από την επιχειρούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να εκποιήσει τη λαϊκή περιουσία μέσω της διαδικασίας αυτής (συνδικαλιστικοί φορείς, εμπορικοί σύλλογοι,
επιμελητήρια κλπ).

Στόχος αυτής της προσπάθειας της ΛΑΕ είναι η ανταλλαγή απόψεων και η κατά το δυνατόν δημιουργία ενός μετώπου αντίδρασης και υπεράσπισης της λαϊκής περιουσίας και ιδιαίτερα της α΄ κατοικίας των πολιτών που οι πολιτικές των μνημονίων οδήγησαν σε αδυναμία να ανταποκριθούν ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες και υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία της ΛΑΕ από τους νομούς της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου συναντήθηκαν στην Κομοτηνή με τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης που καλύπτει τους αντίστοιχους νομούς.

Από την πλευρά της η ΛΑΕ τονίζει πως, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί σε κάθε νομική ή κινηματική προσπάθεια για την προστασία της λαϊκής περιουσίας.

Αυτοδιοίκηση
Πρώτη συνάντηση για την Επιτροπή Διαχείρισης για τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης στην Ξάνθη
Συνάντηση γνωριμίας είχαν τα 11 μέλη που απαρτίζουν την Επιτροπή Διαχείρισης για τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της συγκρότησής τους.
Η συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη παρουσία του ιδίου καθώς και του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ,Χρήστου Μέτιου.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να τεθούν οι βάσεις για την λειτουργία του χώρου μέσα από ένα Κανονισμό Λειτουργίας που σύντομα πρόκειται να εκπονηθεί από την Επιτροπή.
Ο Κανονισμός θα καθορίζει το πλάνο διαχείρισης του χώρου ως προς την επισκεψιμότητα, την υπόσταση του κτηρίου καθώς και το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος και των δράσεων που θα υλοποιούνται στο χώρο. Η Επιτροπή έχει συμβουλευτικές και οργανωτικές αρμοδιότητες τις οποίες θα θέτει προς επικύρωση της περιφέρεια.
Πρωτογενής Τομέας
Τον αριθμό 270 φτάνουν οι επιλαχόντες του προγράμματος Νέων Αγροτών
Στον αριθμό 270 φτάνουν οι επιλαχόντες του προγράμματος Νέων Αγροτών στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αριθμός που αποδεικνύει την τεράστια ζήτηση του προγράμματος, από πλευράς νέων Αγροτών.
Μέσα στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και περίπου 60 ενστάσεις από τους αιτούμενους, οι οποίοι και δεν πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος, για να ενταχθούν.
Στη δεύτερη κατανομή, δεν ίσχυσαν τα αντικειμενικά κριτήρια της πρώτης, αλλά κριτήριο ήταν ο αριθμός των επιλαχόντων σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα μικρό ποσό στην ΑΜ-Θ της τάξης των 2,2 εκ ευρώ, ως υπερδέσμευση, έναντι των 23,4 εκ ευρώ της πρώτης κατανομής.
Μετά την συνάντηση που είχαν οι Αγροτοσυνδικαλιστές με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, έκαναν λόγο για κάλυψη του 50% των επιλαχόντων, χωρίς όμως να υπάρχει ρητή και γραπτή δέσμευση του υπουργού.
Μιλώντας για το θέμα στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, εξέφρασε την πεποίθηση πως το θέμα θα λυθεί, ωστόσο κάλεσε τους φορείς της Περιφέρειας να ασκήσουν πίεση και από την πλευρά τους, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Αγρότες Πρωτάτου: « Χάνουμε την ευκαιρία της απονιτροποίησης λόγω αδιαφορίας του Δήμου ΜΑρωνείας –Σαππών»
Έκκληση απευθύνουν στον Δήμαρχο Μαρώνειας-Σαππών οι Αγρότες του οικισμού Πρωτάτου, καθώς λόγω του ότι οι 4 πομώνες του Δήμου στην περιοχή, δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες υδροδότησης και οι Αγρότες, δεν μπορούν να κάνουν αιτήσεις στο πρόγραμμα μείωσης ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα, λόγω του ότι οι εκτάσεις θα πρέπει να είναι στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ ως ποτιστικές.
Οι Αγρότες έχουν ενημερώσει τους αρμοδίους του Δήμου εδώ και δύο χρόνια για το θέμα και τώρα πια βρίσκονται στον κίνδυνο να χάσουν τις ενισχύσεις από το πρόγραμμα μείωσης ρύπανσης νερού, οι αιτήσεις του οποίου θα τρέχουν, έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Σύλλογοι
Στην Ξάνθη έκοψαν την πίτα τους οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ
Tην περασμένη Κυριακή η ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ πραγματοποίησε την 24η Ετήσια Συνέλευση – Κοπή βασιλόπιτας, στη Ξάνθη, παρουσία πλήθους μελών από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες της περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς και εκλεκτών προσκεκλημένων.
Το λόγο έλαβε αρχικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών ΑΜ&Θ Αστυν. Υποδιευθυντής κ.ΔΡΑΓΟΥΔΑΚΗΣ Αναστάσιος, ο οποίος ενημέρωσε τους παρόντες σχετικά με όλα τα τρέχοντα, συνδικαλιστικά θέματα που απασχολούν, τις συνολικές δράσεις της Ένωσης ως Δ.Σ. και από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία [Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
Τη Βασιλόπιτα της Ένωσης ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ.Παντελεήμων
Ακολούθησε επίδοση τιμητικών πλακετών-βραβεύσεις, μετά από προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.

Εκπαίδευση
Τριήμερη δράση ανάπλασης-δεντροφύτευσης του αύλειου χώρου του ΚΠΕ
Μαρώνειας»

Το ΚΠΕ Μαρώνειας οργάνωσε και πραγματοποίησε την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου (πρώην Δημοτικό Σχολείο Ιμέρου) όπου στεγάζεται, σε μια τριήμερη δράση.
Η φυτοτεχνική μελέτη περιλάμβανε δεντροφυτεύσεις, δημιουργία βραχόκηπων και γωνιές βοτανόκηπων και αρωματικών φυτών και υλοποιήθηκε από μαθητές και μαθήτριες από το τμήμα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου.
Αρωγοί στην πρωτοβουλία αυτή στάθηκαν ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών και το Τμήμα Αναδασώσεων της ΑΜΑ-Θ. Η ενέργεια αυτή πέρα από αισθητική παρέμβαση θα αποτελέσει αφορμή δημιουργίας προγραμμάτων Βοτανικής που ευθυγραμμίζονται στο πνεύμα αειφορικής ανάπτυξης τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Προκηρύχθηκαν σχολικοί αγώνες για τα λύκεια της Ξάνθης
Σχολικοί αγώνες σε χειροσφαίριση, πετοσφαίριση, ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση και στίβο, προκηρύχτηκαν για τους μαθητές και τις μαθήτριες των γενικών και επαγγελματικών λυκείων της Ξάνθης, ως εξής:
Πετοσφαίριση: Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο από 7 ως 28 Φεβρουαρίου
Ποδόσφαιρο: Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο από 1 ως 30 Μαρτίου
Καλαθοσφαίριση: Αθλητικό Κέντρο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από 1 ως 30 Μαρτίου
Στίβος: Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο από 1 ως 30 Μαρτίου.
Πολιτισμός-Αρχαιολογικά Μνημεία
Aλλαγή πρόσωπων στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Ξάνθης
Σε αντικατάσταση της Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων ΑΜΘ που εδρεύει στην Ξάνθη, προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η μέχρι πρότινος προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Πολ. Μηχανικός Ανδριανή Διαγουμά αποχωρεί και τη θέση της αναλαμβάνει ο Αρχιτέκτων Θόδωρος Πριγγόπουλος, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία από το 2016.
Η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων έχει απασχολήσει αρκετές φορές τις πολιτικές συζητήσεις. Ο καθοριστικός ο ρόλος στη διαχείριση της Παλιάς Πόλης και της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος του παραδοσιακού οικισμού βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα καταστήματα του κλάδου εστίασης.
Ο νέος προϊστάμενος ανέλαβε καθήκοντα ενώ η Α. Διαγουμά μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου.
Πολιτισμός
«Τα λαογραφικά έθιμα του Φλεβάρη και της Αποκριάς»
«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει!»
Ο Φλεβάρης, ο Κουτσοφλέβαρος, ο «δίσεκτος» και «άτακτος» είναι ο μήνας των καθαρμών, άρα του γόνιμου θανάτου με την προϋπόθεση της αναγέννησης. Από το κλάδεμα των αμπελιών του Αγίου Τρύφωνα έως την «Τρανή» Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα (μεταβατικό στάδιο προς την περίοδο της Σαρακοστής), ο Φλεβάρης σημαδεύει το τέλος του χειμώνα με ένα οργιαστικό ξέσπασμα που προετοιμάζει την ευφορία της γης και την γονιμότητα των ανθρώπων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με τίτλο «Τα λαογραφικά έθιμα του Φλεβάρη και της Αποκριάς» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σήμερα και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Εισήγηση στην εκδήλωση θα κάνει η Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ.
Η Είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη 28χρονου ημεδαπού διωκόμενου με Ένταλμα Σύλληψης

Συνελήφθη στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 28χρονος ημεδαπός, ο οποίος διώκεται με Ένταλμα Σύλληψης, από τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές, για καλλιέργεια φυτών κάνναβης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ιλχάν αχμέτ, καθαρα δευτερα, πατρα, τει, θεσσαλονικη, ξανθη, βασεις, ελλαδα, συριζα, οσδε, ενωση, αμθ, δραση, κπε, επαλ, καλοκαιρι, δπθ, συλληψεις, ημεδαπός, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2013, αμα, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, κομματα, ημεδαπός, βασιλοπιτα, δημοκριτειο, το θεμα, γωνιες, δπθ, επαλ, θεμα, θρακη, κπε, οσδε, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υπουργειο πολιτισμου, ωρα, αγωνες, αδυναμια, αισθητικη, αιτησεις, αμθ, τει, αφορμη, αχμετ, βρισκεται, γονιμοτητα, δευτερα, διαστημα, δημος, δηλωσεις, δοθει, δικτυο, εθιμα, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ενεργεια, ευφορια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεοδωριδου, ιδρυμα, ιλχάν αχμέτ, ιστορικο, κυβερνηση, κλαδεμα, λειτουργια, λογο, μακεδονια, μηκος, μηκος κυματος, μηχανικος, μικρο, νομικη, ορια, ποδοσφαιρο, συντομα, συλληψη, συλλογοι, σχολειο, τμημα, υλοποιηση, φορα, δημητρης, ενωση, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακη, μελετη, μια φορα, θεματα
Τυχαία Θέματα