Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 5-01-2018

09:35 5/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυτοδιοίκηση
Ιδρύεται Συνεταιριστική Τράπεζα ΑΜ-Θ
Ιδρύεται Συνεταιριστική Τράπεζα ΑΜ-Θ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με τους Προέδρους των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου, Χαράλαμπο Αλεξανδρίδη και Σταύρο Σταυράκογλου. Θέμα της συνάντησης ήταν η δημιουργία Περιφερειακής Τράπεζας

στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Μετά από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Δράμας και Έβρου απoφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα κοινό περιφερειακό τραπεζικό σχήμα στην Ανατολική Μακεδονία -Θράκη.
Με τη συγχώνευση των δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών δημιουργείται μια ενιαία περιφερειακή Τράπεζα, που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους τοπικούς πόρους, να συνενώσει τις τοπικές οικονομικές δυνάμεις, να εκφράσει την περιφερειακή συνείδηση και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για το σύνολο της Περιφέρειας.
Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η νέα Τράπεζα που θα δημιουργηθεί, θα προχωρήσει στην ίδρυση τριών νέων καταστημάτων στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν καταστήματα και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Από τις 8 Ιανουαρίου ελεγχόμενη στάθμευση στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής
Ξεκινά από τις 8 Ιανουαρίου η ελεγχόμενη στάθμευση στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής.
“Είμασταν έτοιμοι και νωρίτερα” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης “από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο περιμέναμε να περάσουν οι γιορτές”.
Το μέτρο αυτό τόνισε ο κ Πολιτειάδης θα βοηθήσει τα καταστήματα, δεν είναι εισπρακτικό μέτρο. Η ελεγχόμενη στάθμευση θα εφαρμόζεται από τις 8 το πρωί μέχρι της 3 το μεσημέρι κι από της 5 το απόγευμα μέχρι της 9 το βράδυ.
Η κάρτα στάθμευσης θα ισχύει μόνο για 30 λεπτά ,ο οδηγός του αυτοκινήτου θα την προμηθεύεται από τα περίπτερα και δεν θα μπορεί να βάζει άλλη κάρτα. Το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση θα κοστίζει 20 ευρώ», επεσήμανε καταληκτικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Εκκλησία
Καθαγιασμός των Υδάτων-Εορτασμός Θεοφανείων
Ο εορτασμός των Θεοφανείων αύριο Σάββατο θα ξεκινήσει από το πρωΐ στις 7 με τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, ενώ ο καθαγιασμός των υδάτων για την Κομοτηνή θα γίνει στις 11:15 στην δεξαμενή της ΔΕΥΑΚ-πάνω από τους Στρατώνες-.
Για το νομό Ροδόπης η τελετή καθαγιασμού των υδάτων, θα γίνει στις 12 μ.μ. στην Μαρώνεια, στη 1 μ.μ. στο Φανάρι και στις 2 μ.μ. στη γέφυρα του ποταμού Κομψάτου στο Δήμο Ιάσμου, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Σε όλες τις τελετές θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΜΑρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων.

Κόμματα
Ε Στυλιανίδης: «Ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου της Ροδόπης»
Για ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου της Ροδόπης και της Θράκης γενικότερα έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αφορμή την επίσκεψη της Βουλευτού Α’ Αθηνών, Ντόρας Μπακογιάννη, σε Ξάνθη και Ροδόπη αυτό το τριήμερο.
Η ασυνέπεια της κυβέρνησης προς την τοπική οικονομία, δηλαδή τα 270 εκ που χρωστά στη Βιομηχανία, το κλείσιμο 2.000 επιχειρήσεων, το πισωγύρισμα στον πρωτογενή τομέα λόγω της φορολογίας , η οικονομική συρρίκνωση του ΔΠΘ, η μιζέρια των Δημοσίων Έργων, έχει απογυμνώσει δημογραφικά την περιοχή.
«Η κ. Μπακογιάννη στην σημερινή ομιλία της στις 7:00 το απόγευμα στη Λέσχη Κομοτηναίων, μετά από μια σύντομη τοποθέτηση , θα ακούσει τους παραγωγικούς φορείς. Με αυτό τον τρόπο εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος επικοινωνίας της ΝΔ με τους πολίτες, της Ροδόπη, οι οποίοι στερούνται σοβαρής εκπροσώπησης από την πλευρά του Χριστιανικού στοιχείου, υπογράμμισε με νόημα ο κ.Στυλιανίδης.
Σε Ξάνθη και Ροδόπη σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη
Στα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης περιοδεύει σήμερα η Βουλευτής Α΄Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη.
Από το πρωΐ βρέθηκε στον οικισμό Διομήδεια και αυτή την ώρα επισκέπτεται τη Σμίνθη , όπου θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Μύκης, ΚΑΠΖΑ ΤΖΕΜΗΛ.
Αργότερα θα επισκεφθεί τους οικισμούς Κέντρυρος και Εχίνο
Στις 12:45, θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης.
Στις 13:30: Συνάντηση με το Δήμαρχο Ξάνθης Δημαρχόπουλο Χαράλαμπο στο Δημαρχείο Ξάνθης.
Το απόγευμα της Παρασκευής θα βρεθεί στην Κομοτηνή και στις 17.45 θα δώσει Συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε στο ξενοδοχείο ‘’Ανατόλια’’
Στις 18.45 Επίσκεψη στον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη,
Στις 19.00 Ομιλία στην ετήσια εκδήλωση της ΔΗΜ.ΤΟ. Κομοτηνής, στην Λέσχη Κομοτηναίων. Θα ακολουθήσει συνάντηση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και θεσμικούς φορείς του Νομού στον ίδιο χώρο.
Αύριο εορτή των Φώτων στις 10.00 π.μ. Θα παραστεί στην τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και στις 12.00 Θα παραστεί στην Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Μαρώνειας.

Ιλ Αχμέτ: « Αισθάνομαι δικαιωμένος από τις επιλογές μου»
Για αντιφατική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος δεξιώθηκε τα ΜΜΕ της Ροδόπης.
«Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεσαι Αριστερός, όταν εφαρμόζεις Μνημόνια», δήλωσε με έμφαση ο κ. Αχμέτ, ενώ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τα Μειονοτικά θέματα, λόγω του έταιρου κυβερνητικού εταίρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
«Σαν Βουλευτής Ροδόπης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο λειτούργησα χωρίς διαχωρισμούς των πολιτών από θρησκείες και διαφορετικές καταγωγές», επεσήμανε σε άλλο μέρος της ομιλίας του προς τους Δημοσιογράφους.
Στεκόμενος ωστόσο στην ιδεολογική του ταυτότητα, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως κοινωνικά φιλελεύθερο και Δημοκράτη. Επίσης δήλωσε δικαιωμένος από τις αναζητήσεις του και τις εντάξεις τους σε διαφορετικά κόμματα, καθώς αυτό που προσπαθούσε να κάνει είναι ένα μεγάλος πυρήνας Σοσιαλδημοκρατίας-, όπως το κίνημα Αλλαγής-, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τη Χώρα έξω από την κρίση. Μάλιστα ανέφερε πολλές φορές πως είναι έτοιμος να στηρίξει σωστές προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θράκης.
Προέβλεψε ποσοστό στις επόμενες εκλογές διψήφιο για το κίνημα αλλαγής και με πρωταγωνιστικό στις πολιτικές εξελίξεις με τον ίδιο να επιθυμεί το ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι των συνεργασιών των κομμάτων.
Τέλος κάλεσε τους κυβερνητικούς Βουλευτές της Θράκης να είναι πιο ενεργοί και παρόντες στα προβλήματα της περιοχής.
Δικαστικό
Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η προσφυγή πολιτών για την εκλογιμότητα των Βουλευτών του Σύριζα
Απορρίφτηκε η προσφυγή πολιτών( κατά το άρθρο 100 του Συντάγματος ) για την εκλογιμότητα των Βουλευτών του Σύριζα στην Ξάνθη , Ροδόπη και στην Κέρκυρα συμφώνα με την απόφαση του Άρειου Πάγου .Με αριθμό 18-2017 και ημερομηνία 1 Νοέμβριου του 2016 , το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απορρίπτει την ένσταση των πολιτών, Γεωργίου Εγνατιάδη ,Ιακώβου Φραντζή ,Αντωνίου Γραβάνη και Αλεξάνδρου Σπίνουλα κατά του Γρηγόρη Στογιαννίδη ,Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Κωνσταντίνου Παυλίδη .Η αιτιολογία της απόφασης καταγράφεται στις 14 σελίδες και στην τελευταία σελίδα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απορρίπτει την ένσταση και επιβάλλει στους ενιστάμενους σύμμετρος την δικαστική δαπάνη των 3.600 Ευρώ.
Η ένσταση των πολιτών είχε υποβληθεί στις 12 Οκτωβρίου του 2015 στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο
Πρωτογενής Τομέας
Ακυρώνεται το πρόγραμμα εμβολιασμών για τη βρουκέλλωση στη Σταυρούπολη
Στην ιστοσελίδα του ανώτατου δικαστηρίου αναρτήθηκε η αποδοχή της αίτησης ακύρωσης των 16 προσφευγόντων από την Σταυρουπολη Ξάνθης κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με βάση την απόφαση, σταματούν οι εμβολιασμοί των βοοειδών που ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες περίπου και αναμένεται η επαναφορά του προγράμματος εκρίζωσης.
Στο κείμενο της αίτησης ακύρωσης περιλαμβάνεται και η απάντηση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΑΜ-Θ Αχιλλέα Σαχπαζίδη, σε αίτημα διευκρινίσεων του υπουργείου, όπου τάσσεται υπέρ της συνέχισης του προγράμματος εκρίζωσης.

Εργασιακά-Εργατικό Κέντρο
Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης υπέρ της ΣΕΚΑΠ
Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης παρέστη δυναμικά, όπως αναφέρει, στη συζήτηση της προσωρινής διαταγής για το θέμα της ΣΕΚΑΠ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Κομοτηνής.
Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης δηλώνει ότι θα στηρίξει κάθε αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ προκειμένου να παραμείνει η επιχείρηση ανοιχτή και θα παρέμβει όπου χρειαστεί.
Εκπαίδευση
Μικροδορυφόρο που θα εκτοξευθεί τον Απρίλιο με έναν μικρό πύραυλο ετοιμάζουν οι μαθητές Ρομποτικής στην Ξάνθη
Μικροδορυφόρο που θα εκτοξευθεί τον Απρίλιο με έναν μικρό πύραυλο κατασκευάζουν οι μαθητές Ρομποτικής στην Ξάνθη στο πλαίσιο του διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Πρόκειται για έναν δορυφόρο «με μέγεθος που παραπέμπει σε κουτί αναψυκτικού, που μέσα έχει έναν μικροϋπολογιστή, διάφορους αισθητήρες, κινητήρες», σημειώνει ο εκπαιδευτικός δρ Θανάσης Μπαλαφούτης.
Ο μικρός δορυφόρος θα εκτοξευθεί τον Απρίλιο με έναν μικρό πύραυλο και θα εκτελέσει μια πλήρη διαδικασία. «Δεν θα πάει στο διάστημα, θα εκτοξευθεί όμως για να φτάσει σε ένα ύψος περίπου 1000 μέτρων. Μετά την εκτόξευση θα πρέπει να ανοίξει ένα αλεξίπτωτο και καθώς θα πέφτει αργά προς τη γη, θα πρέπει να εκπέμπει κάποιες πληροφορίες για μετρήσεις που θα κάνει στην ατμόσφαιρα και τα παιδιά έχοντας μια κεραία και έναν υπολογιστή θα συλλέγουν αυτές τις πληροφορίες.

Η πολύ δραστήρια ομάδα μαθητών της ρομποτικής τα τελευταία χρόνια έφεραν το ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Κατάρ το 2015, η 4η θέση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ινδία το 2016.
Επίσης κατάφεραν και έφτιαξαν έναν σύλλογο πολιτιστικό και μη κερδοσκοπικό στην πόλη της Ξάνθης , τους «RoboSpecialists υπό την καθοδήγηση του δρ Θανάση Μπαλαφούτη, ηλεκτρολόγο μηχανικό και μέλος της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου Διαστημικής στο Δ.Π.Θ
Αυτοδιοίκηση
Μεταφορά των λαϊκών Αγορών
Μετά από αποφάσεις των Δήμων Κομοτηνής και Ξάνθης, λόγω της εορτής των Θεοφανείων, η λαϊκές αγορές και στις δύο πόλεις θα γίνουν σήμερα και όχι αύριο. Η αλλαγή πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, που απαγορεύει τη λειτουργία λαϊκών αγορών τις επίσημες εθνικές ή τοπικές αργίες , καθώς και τον κανονισμό λειτουργίας λαϊκών αγορών στους εν λόγω δήμους.

Σύλλογοι
Τα μέλη της ΦΕΞ συμμετέχουν στα δρώμενα στο Βώλακα Δράμας
Τα μέλη της ΦΕΞ συμμετέχουν στα δρώμενα στο Βώλακα Δράμας στο έθιμο του Γάμου και ειδικότερα στο ρόλο του Κουμπάρου.
Τα δρώμενα στο Βώλακα Δράμας πραγματοποιούνται κάθε χρονιά το τριήμερο 6,7 και 8 Ιανουαρίου. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι διαδραματίζονται τα έθιμα της Μπάρας (6/1), των Αράπηδων (7/1) και του Γάμου και Αρκούδων (8/1).
Δηλώσεις συμμετοχής στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – τηλ. 2541025421

Αθλητική ΕΝημέρωση
1ο Διεθνές τουρνουά μπάσκετ «Λεύκιππος»στην Ξάνθη
Ξεκίνησε το 1ο Διεθνές τουρνουά μπάσκετ «Λεύκιππος», που φιλοξενείται το τριήμερο 3-6 Ιανουαρίου 2018 στο «Φίλιππος Αμοιρίδης με τους αγώνες Λεύκιππος- KK Partizan 32 -119 και ΠΑΟΚ – Anadolu Efes .Χθες διεξήχθησαν οι αγώνες ΠΑΟΚ – KK Partizan στις 17.00 και Λεύκιππος Anadolu Efes στις 19.00 .
Σήμερα θα ολοκληρωθεί το 1ο Διεθνές τουρνουά μπάσκετ «Λεύκιππος» με τους αγώνες Λεύκιππος- ΠΑΟΚ στις 17.00 και Anadolu Efes- KK Partizan στις 19.00.
Στο 1ο Διεθνές τουρνουά μπάσκετ «Λεύκιππος» συμμετέχουν τα παιδικά τμήματα των ΠΑΟΚ, Anadolu Efes και KK Partizan, καθώς και το αντίστοιχο τμήμα του διοργανωτή συλλόγου..

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ντορα μπακογιαννη, ιλχάν αχμέτ, εν λόγω, τραπεζες, νέα, νεα δημοκρατια, αθηνα, ξανθη, δπθ, μιζέρια, σταυροι, μμε, εκλογες, συριζα, κερκυρα, σεκαπ, esa, τηλ, ΠΑΟΚ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, ρια αντωνιου, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, μετρο, τραπεζα της ανατολης, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2015, γραφειο υπολογιστη, κομματα, βουλευτες, ημερομήνια, το θεμα, δορυφορος, δπθ, θεμα, θρακη, θρησκειες, ινδια, μμε, μπασκετ, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υψος, ωρα, αγωνες, αρθρο, αργιες, ατμοσφαιρα, αφορμη, αχμετ, αχιλλεα, βραδυ, γεφυρα, γεωργιου, γινει, δευακ, διαστημα, δωσει, δρωμενα, δικτυο, εθιμα, εθιμο, ευρω, εν λόγω, ενσταση, εξι, ιδιο, ιδρυση, ισχυει, η τελετη, θεια λειτουργια, ιλχάν αχμέτ, ομιλια, καταρ, κυβερνηση, κειμενο, κυκλος, λειτουργια, λεσχη, λογο, μακεδονια, μιζέρια, μηνες, μειωση, μικρο, νοημα, ντορα, ξενοδοχειο, ομαδα, οδηγος, παιδικα, παιδια, περιφερειακο, προβληματα, πρωι, ρολο, σαββατο, σεκαπ, σελιδες, συζητηση, ταυτοτητα, τηλ, τμημα, τριημερο, φαναρι, χρηστος, αγορες, δημητρης, εμφαση, ευριπιδης, χωρα, κομματι, κωνσταντινου, πληροφοριες, τραπεζα, θανασης, θεια, θεματα
Τυχαία Θέματα