Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 4-3-2018

10:11 4/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεκτή η αίτηση αναστολής της ΣΕΚΑΠ
Δεκτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έγινε η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ κατά των ασφαλιστικών μέτρων είσπραξης του προστίμου – μαμούθ, συνολικού ύψους 45 -πλέον- εκατ. ευρώ, που της επεβλήθη για υπόθεση λαθρεμπορίας του 2009, μία τετραετία πριν από την αγορά της από τη σημερινή ιδιοκτησία της Donskoy Tabak, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Φωτο αρχείου/ΣΕΚΑΠ

Η εταιρεία, σύμφωνα

με το Voria.gr, κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα και, έτσι, δεν είναι απαιτητό το υπέρογκο πρόστιμο. Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας. Για την ισχύ του προστίμου ή όχι θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που θα συνεδριάσει σε περίπου δύο μήνες. Ωστόσο, για να αποφευχθούν οι παρερμηνείες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε δύο μήνες δεν θα εκδοθεί απόφαση, αλλά θα γίνει η πρώτη συζήτηση στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας επί του θέματος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η ΣΕΚΑΠ κέρδισε απλώς μία πρώτη μάχη, αφού θα ακολουθήσει μία χρονοβόρα δικαστική διαδικασία.

Επέτειος
Τιμούν την μνήμη των Εβραίων
Τη μνήμη 550 των Ξανθιωτών Εβραίων που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη ναζιστική θηριωδία θυμάται για άλλη μια χρονιά το ΠΑΚΕΘΡΑ με εκδηλώσεις μνήμης. Για τέταρτη χρονιά, το ΠΑΚΕΘΡΑ διοργανώνει τελετή στη μνήμη και ανάμνηση των 550 περίπου Ξανθιωτών Εβραίων, οι οποίοι, τη νύχτα της 3ης προς 4η Μαρτίου 1943, συνελήφθησαν από τις Βουλγαρικές Δυνάμεις Κατοχής, εγκλείσθηκαν αρχικά σε καπναποθήκη της πόλης και μεταφέρθηκαν κατόπιν στο ναζιστικό Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία όπου δολοφονήθηκαν άπαντες πλην ελαχίστων. Κατά τα έτη 2015-2017 ο χώρος και τα μνήματα στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ξάνθης, σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένα, αποκαταστάθηκαν κατά το δυνατόν με μέριμνα του ΠΑΚΕΘΡΑ και χρηματοδότηση μελών και φίλων του. Το χρονικό της αποκατάστασης αποτυπώθηκε σε 40σέλιδο τομίδιο. Η τελετή μνήμης θα γίνει σήμερα στις 12:30 το πρωί στην καπναποθήκη που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μιχαήλ Καραολή και Σαλαμίνος στην Ξάνθη. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ξάνθης, στην έξοδο από Ξάνθη προς Πετεινό, 100 μέτρα μετά την σιδηροδρομική γραμμή.

Χθες στην Κομοτηνή τίμησαν την μνήμη των Εβραίων
Πέρασαν 75 χρόνια από τη σύλληψη 4.000 Ελλήνων Εβραίων στη βουλγαρική ζώνη κατοχής στις 3 προς 4 Μαρτίου 1943. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, πραγματοποιήθηκε ένας ιστορικός περίπατος στις γειτονιές των Εβραίων στην Κομοτηνή με «αφηγητή» τον φιλόλογο –ερευνητή Βασίλη Ριτζαλέο.

Δ.Π.Θ.
Έξυπνη πανεπιστημιούπολη
Την πρώτη «έξυπνη πανεπιστημιούπολη» με χρήση της τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) υλοποιεί η COSMOTE στην Ξάνθη, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Το πιλοτικό έργο, σύμφωνα με το site www.xanthi2.gr, αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η καινοτόμος τεχνολογία NB-IoT, για την υλοποίηση έξυπνων εφαρμογών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του νερού, αλλά και διαχείρισης του φωτισμού και του πετρελαίου θέρμανσης της πανεπιστημιούπολης. Στο πλαίσιο της νέας πιλοτικής εφαρμογής ΝΒ-ΙοΤ, “Smart University Campus”, τοποθετήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Δ.Π.Θ. ειδικός αισθητήρας μέτρησης της ποιότητας ατμόσφαιρας “Air Quality Monitoring”, που μετρά σε πραγματικό χρόνο θερμοκρασία, υγρασία, πίεση καθώς και διάφορα αέρια και μικροσωματίδια και δίνει τη δυνατότητα καλύτερης σχεδίασης και ανάληψης κατάλληλων δράσεων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για τη λύση “Smart Fuel Tank Management”, εγκαταστάθηκε συσκευή μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου θέρμανσης που συμβάλλει στην αποφυγή υπερκατανάλωσης, την αποτροπή κλοπής καυσίμων και την αποτίμηση τιμολογίων. Η εφαρμογή αυτή στηρίζεται στη λύση της ελληνικής εταιρείας Fuelics και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ericsson. Επιπλέον, έγινε εγκατάσταση της λύσης “Water Quality Measurement”, που βοηθά στη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού των φοιτητών της Πανεπιστημιούπολης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Wings. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα εγκατασταθεί η λύση “Smart Lighting”, που αξιοποιεί την τεχνολογία NB-IoT και βοηθά στην προσαρμογή του φωτισμού σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Τη σχέση του κινηματογράφου με τις άλλες Τέχνες θα παρουσιάσει σήμερα ο Γιάννης Σμαραγδής σκηνοθέτης στην σημερινή βραδιά «Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» στην Κομοτηνή. Στις επτά το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κύτταρο REX. Στη συνέχεια ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα θα παρουσιάσει το “Κινηματογραφικό Βραβείο LUX” . Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Sami Blood». Χθες ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης βράβευσε την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και τον Μάνο Καρυστινό.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης, 42χρονος ημεδαπός, διότι όπως προέκυψε, τις πρώτες πρωινές ώρες της 1-3-2018, αφαίρεσε από την πόλη της Ξάνθης ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε το αφαιρεθέν όχημα, το οποίο παρελήφθη από τον ιδιοκτήτη του.

Αθλητικά

Ήττα για την Ξάνθη

Με 1-0 ηττήθηκε εκτός έδρας η ομάδα της Ξάνθης αντιμετωπίζοντας χθες την ομάδα του Ατρόμητου. το νικητήριο γκολ πέτυχε στο 17΄λεπτό του αγώνα ο Αμπ. Ντάουντα.

Καιρός

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική Μακεδονία τις πρωινές ώρες και μέχρι το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα η ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία το απόγευμα από τα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία: από 08 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα