Κομοτηνή: ΕΡΤ ΕΙδήσεις 30-08-2017

10:20 30/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Απογείωση για Ελληνικο ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας από το δίκτυο Εύξεινη Πόλη

Μια νέα κατηγορία ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας, -medikal health olive oil- που σημαίνει ότι μπορεί να πουληθεί ως φάρμακο, καθώς η περιεκτικότητα των πολυφαινολών που διαθέτει-1650 mg/λίτρο- έχει αποδειχθεί πως είναι καρδιοπροστατευτικό,

ενώ υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν πως και κατά της νόσου Αλτσχάϊμερ και κατά του καρκίνου μπορεί να δράσει, σχεδιάζεται να μπει στις αγορές.
Ήδη κυκλοφορεί στην Ελληνική Αγορά αυτό το λάδι, αλλά είναι σε πολύ μικρές ποσότητες, με τιμή αρκετά υψηλή, την οποία οι Αγορές είναι διατεθειμένες να τη δώσουν.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο ιδρυτής και γενικός δ/ντης του Δικτύου Δήμων, «Εύξεινη Πόλη», Νίκος Κρημνιανιώτης, έκανε λόγο για ένα τεράστιο εγχείρημα που προσπαθούν εδώ και αρκετά χρόνια, το Ελαιόλαδο με ισχυρισμό Υγείας, το οποίο θα αλλάξει τα πάντα γύρω από αυτό το προϊόν χρυσάφι της Ελληνικής Γης!
Στο δίκτυο μέσα έχουν ενταχθεί 31 Δήμοι Αγροτικοί, με 1.200 Ελαιοπαραγωγούς από πολλές ελαιουργικές περιοχές της Ελλάδας, με πιο κοντινή περιοχή το Δήμο Νέστου, μόνο σε ότι αφορά την ΑΜ-Θ, δυστυχώς ακόμα χωρίς τη Μαρώνεια.
Το δίκτυο είναι ευρωπαϊκό και εδαφικής συνεργασίας και συμμετέχουν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, Κύπρος, με την Ελλάδα όμως μόνο να «πιάνει» τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα πολυφαινόλης, για να μπορεί να έχει τον ισχυρισμό υγείας.
«Εμείς σε αυτούς τους Ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν στο δίκτυο μας, μέσω προγράμματος Αristoil, τους προσφέρουμε δωρεάν συμβουλές και πρακτικές οδηγίες, καθώς και μετρήσεις με κινητό ελαιοτριβείο που διαθέτουμε, προκειμένου να ξέρουμε ανα πάσα στιγμή τι περιεκτικότητας λάδι σε πολυφαινόλες έχουμε και τι χρειάζεται για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα», υπογράμμισε στο σταθμό μας ο κ. Κρημνιανιώτης.
Ο κ. Κρημνιανιώτης δήλωσε πως θα μπορούσαν να ενταχθούν στο δίκτυο μερικές ακόμα παραδοσιακές περιοχές ελαιοκομικές, όπως η Μαρώνεια και ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός της.

Τέλος ανακοίνωσε πως τα μεγάλα γεγονότα προβολής του Ελαιολάδου με ισχυρισμό Υγείας θα αρχίσουν να γίνονται από την άνοιξη του 2018, με καλεσμένους τους Πρέσβεις χωρών που θεωρούνται ως εν δυνάμει Αγοραστές!

Αυτοδιοίκηση
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ
Συνεδριάζει σήμερα στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, «Γιώργος Παυλίδης», το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ με αρκετά θέματα στην Ημερήσια διάταξή του, επερωτήσεις, αναπτυξιακά και γενικά.
Ξεχωρίζουν η Έγκριση υπογραφής μνημονίου μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υποστήριξη δράσεων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Πολιτιστικής διαδρομής «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ».
Η Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης , της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Αναπτυξιακής Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ και αφορά την διάθεση στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας –Θράκης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Αναπτυξιακή Ροδόπης.

Εκπαίδευση
Εννιά θα είναι οι προτεινόμενες ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ Κομοτηνής
Εννιά θα είναι οι προτεινόμενες ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ Κομοτηνής
Ωστόσο την Παρασκευή 1 Σεπτεμβριου στις 10 η ώρα το πρωί λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική εγγραφή των υποψηφίων εκπαιδευομένων στα Δημοσια ΙΕΚ Κομοτηνής που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι εγγραφές ξεκίνησαν την Παρασκευή 25 Αυγούστου.
Οι προτεινόμενες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν για το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018 είναι οι εξής:

1. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
2. ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ
3. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
4. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)
5. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
6. ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
7. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ
8. ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
9. ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Οι ειδικότητες στο ΙΕΚ Ξάνθης
Οι ειδικότητες που έχουν εγκριθεί από το Δημόσιο ΙΕΚ Ξάνθης για το φθινοπωρινό εξάμηνο κατάρτισης 2017-18 είναι οι εξής: Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου (Α΄ Εξαμήνου), Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας (Α΄ Εξαμήνου), Τεχνικός Αισθητικής τέχνης & Μακιγιάζ (Α΄ Εξαμήνου), Τεχνικός Κομμωτικής τέχνης (Α΄ Εξαμήνου), Βοηθός Φυσικοθεραπείας (Α΄ Εξαμήνου), Βοηθός νοσηλευτικής τραυματολογίας (Α΄ Εξαμήνου). Ξεκίνησαν ήδη οι ηλεκτρονικές αιτήσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα κλείσει τη Παρασκευή 1/9/2017 και ώρα 14.00.

Υγεία-Πρόληψη
Διαδικασία πλήρωσης των θέσεων των μελών «Ορφέας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» καλεί τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους φορείς, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων των μελών του να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αποστέλλοντάς την μέσω fax ή email, ορίζοντας εκπρόσωπο και αναπληρωτή του για τη Γενική Συνέλευση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν: ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Επιστημονικοί φορείς, Ιδρύματα, Επαγγελματικά ή και Επιστημονικά Σωματεία, Ενώσεις, Σύλλογοι, Τοπικοί Κοινωνικοί φορείς Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2531081750 – 1.

ΜΜΕ-Εθελοντισμός
Αποχαιρετισμός καλοκαιριού… με μια καλή πράξη!
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ροδόπης, διοργανώνουν σήμερα από κοινού εκδήλωση, πάρτυ αποχαιρετισμού του φετινού καλοκαιριού, με μια φιλανθρωπική δράση, ενισχύοντας τον νεοσύστατο Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων, παιδιών και ενηλίκων, με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Άσπεργκερ –ΔΑΔΔΑ-.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη, και θα ξεκινήσει από τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση παιδιών, εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους, λαχειοφόρο αγορά, διαγωνισμό χορού, γυμναστική Ζούμπα, χορευτικές επιδείξεις κ.α.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου για τις εκπαιδευτικές του δράσεις και τα σεμινάρια που υλοποιεί για τη στήριξη των ενηλίκων και των γονέων παιδιών με Αυτισμό.
Θα υπάρχουν δωρεάν δρομολόγια από το αστικό ΚΤΕΛ ανά ώρα, για τους συμπολίτες μας που θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και να ενισχύσουν το σύλλογο, καθώς η είσοδος θα κοστίζει για τους μεγάλους 3 ευρώ, ενώ θα είναι δωρεάν για τα παιδιά.
Το σύνθημα της εκδήλωσης είναι: «Μπορείς μην Αδιαφορείς. ΑΚόμα και στην Κρίση παραμένουμε Άνθρωποι».

Αγορά
Σε ισχύ το νέο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου
Σε ισχύ το νέο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με αυτό τα καταστήματα θα είναι ανοικτά καθημερινά τοαπό τις 8:30 το πρωΐ έως τις 2:30 μ.μ.
Το απόγευμα θα είναι ανοικτά Τρίτη Πέμπτη και ΠΑρακευή από τις 5:30 μ.μ. έως τις 9 το βράδυ. Το συγκεκριμένο ωράριο θα ισχύσει ως τις 15 Ιουνίου του 2018.

Σύλλογοι

Πεζοπορία στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ VIA Egnatia
H Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ VIA EGNATIAΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΣΤΟΥ 2017 διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ξάνθης, ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ στο μονοπάτι του Νέστου το Σάββατο 2/9/2017 ώρα 10:00 π.μ

Σύλλογοι-Εθελοντισμός
Φιλανθρωπικό Τουρνουά για δύο παιδιά με σοβαρό πρόβλημα υγείας
Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Πυροσβεστών Ξάνθης διοργανώνει φιλανθρωπικό τουρνουά ποδοσφαίρου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση δύο παιδιών, του Δημήτρη Ν. και της Καρυοφυλλιάς Ι. που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 στις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης Α.Ο (Le Chalet) με ώρα έναρξης 18:00.
Εκτός από την ομάδα του Π.Α.Σ Πυροσβεστών Ν.Ξάνθης θα συμμετέχουν:

Παλαίμαχοι ΠΑΕ Πανθρακικού
Παλαίμαχοι Ασπίδας Ξάνθης
Παλαίμαχοι Βιστωνίδας Δήμου Αβδήρων
Παλαίμαχοι Ηρακλή Ζυγού
Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης
Εκπαιδευτικοί Ξάνθης
Σωματείο Ταξί Ξάνθης

Τιμή εισιτηρίου 1 ευρώ.

Πολιτισμός

Εκδηλώσεις στη ΦΕΞ και αυτή την εβδομάδα
Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις πολιτισμού στην Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.
Συγκεκριμένα και σήμερα θα λειτουργεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, κέντρο Φωνητικών Τεχνών.

Σήμερα στον ίδιο χώρο στην αυλή με τα χαμάμ, πίσω στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ θα υπάρχει θερινό σινεμά.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, δημοσια ιεκ, υπουργείο παιδείας, νπδδ οτα, νέα, health, olive, σημαίνει, ελλαδα, κυπρος, μνημονιο, εταιρεία, ΟΤΑ, ιεκ, ηλεκτρονική, fax, email, νπδδ, δραση, κτελ, ισχύ, συγκεκριμένο, ιουνίου, egnatia, γιορτεσ, πεζοπορια, ηρακλης, ταξι, ωραριο καταστηματων, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2013, ζουμπα, γιορτεσ, δημοσιο ιεκ, θερινο σινεμα, χωρες, ηλεκτρονική, αιτηση, δημοσια ιεκ, δωρεαν, ημερησια, ιεκ, ισπανια, ιταλια, νπδδ, προγραμμα, σινεμα, τηλεφωνο, υπουργείο παιδείας, ωρα, egnatia, email, αγορα, ελαιολαδο, αιτησεις, ανοιξη, βραδυ, γεγονοτα, γινει, γινονται, δημοσιο, δυστυχως, δρομολογια, δικτυο, ευη, εγγραφη, εγγραφες, εγχειρημα, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εταιρεία, χαμαμ, ιδιο, κινητο, λαδι, λογο, μακιγιαζ, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, ανωνυμη εταιρεια, παιδια, πεζοπορια, πεμπτη, περιφερειακο, παρτυ, πρωι, σαββατο, σεμιναρια, συγκεκριμένο, συλλογοι, τιμη, τριτη, ισχύ, υψηλη, φεστιβαλ, χρηστος, αγορες, αυλη, health, δικαιωμα, ενωση, fax, υπουργειο, ιουνίου, olive, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, υγειας, βοηθος
Τυχαία Θέματα