Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 29-7-2016

08:38 29/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική

Συνάντηση εργασίας με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή

Με τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Κ.Ε. Δημήτρη Χαρίτου και τον βουλευτή του κόμματος Μουσταφά Μουσταφά συναντήθηκε ο υπ. Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια

της τελευταίας του επίσκεψης στη Ροδόπη.

Ενημερώθηκε για τα χρόνια αναπτυξιακά ελλείμματα της περιοχής και την ανάγκη να αναζητηθούν λύσεις που θα αξιοποιούν τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα της τουριστικής ανάπτυξης και των μεγάλων δυνατοτήτων που ανοίγονται στην περιοχή λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών από τις γειτονικές χώρες Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και διατυπώθηκε η έντονη δυσφορία για προβλήματα που ανέκυψαν στην αξιοποίηση υποδομών (δημοπρασία παραλιακής ζώνης) εκ μέρους της ΕΤΑΔ στην περιοχή του Φαναρίου, καθυστερήσεις και αστοχίες που επηρέασαν αρνητικά την περιοχή. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού και η δέσμευσή του να επιληφθεί του θέματος μόλις επιστρέψει στην Αθήνα.

Επίσκεψη στη Θράκη

Ο υπουργός κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν για την περιοχή και για τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στη διϋπουργική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την Θράκη. Έκανε γνωστό ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει τον διάλογο σε βάθος, με τους παραγωγικούς φορείς και τους πολίτες της περιοχής, ενημέρωσε ότι μετά τον 15/Αύγουστο θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή της Θράκης και το νησί της Σαμοθράκης, συνοδευόμενος από συναρμόδιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς από υπουργεία όπως Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού κ.α.

Περιφέρεια

Ελληνοβουλγαρικές συναντήσεις

Τους Νομούς Χάσκοβο και Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας επισκέφτηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Χρήστος Μέτιος μαζί με την κα Κατερίνα Ιωαννίδου και τον κ. Μεχμέτ Μολλά, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη». Συναντήθηκαν με τους Νομάρχες, Stanislav Dechev και Georgi Ranov, Αντινομάρχες, εκπροσώπους των αντίστοιχων Δήμων και τους Προέδρους των Επιμελητηρίων, Yancho Yanev και Oleg Stoylov.

Κύριο θέμα των συναντήσεων ήταν η πρόσκληση να συμμετέχουν στην Έκθεση, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ. HELLEXRO).

Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές, που ενδιαφέρονται για τις αντίστοιχες αγορές καθώς και η προοπτική διοργάνωσης επιχειρηματικού forum με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια διοργάνωσης της Έκθεσης.

Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής με την βουλγαρική Όπερα και το ενδεχόμενο υποβολής κοινής πρότασης σε επόμενη πρόσκληση του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία.

Παιδεία

Ενδυναμώνεται η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών

Ενδυναμώνεται η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών. Το παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Κατάρτισης, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, αυξάνει τον αριθμό των σπουδαστών που θα δεχθεί φέτος στους κόλπους της, από 120 σε 200.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Σχολής, του κ. Αθανάσιου Καραφύλλη, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η κατά περίπου 70% αύξηση του αριθμού των σπουδαστών σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στο Παράρτημα με την προσθήκη ενός ακόμη υπαλλήλου γραμματειακής υποστήριξης, αλλά και επιπλέον εκπαιδευτικών, όπως και με την δημιουργία 4-5 τμημάτων.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ανανεώνεται και η θητεία του Αναπλ. Καθηγητή του Δ.Π.Θ., του κ. Αθανάσιου Καραφύλλη στην διεύθυνση της Σχολής.

Οικονομία

Τουρισμός μειώσεις στις διανυκτερεύσεις

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου και οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα ανακόπτουν την πολύ μεγάλη αύξηση Tούρκων τουριστών στη Θράκη. Μικρή μείωση στις διανυκτερεύσεις των τουριστών , 10 με 15%, σημειώνεται στα Ξενοδοχεία της Ροδόπης. Αλλαγές παρατηρούνται και στην πληθυσμιακή σύνθεση των διερχόμενων τουριστών, λόγω της Εγνατίας Οδού και του Τελωνείου της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Τούρκοι, αλλά και Έλληνες, που για επαγγελματικούς λόγους επιλέγουν να κινηθούν βορειότερα, διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία της Θράκης.

Καινοτομία και ανάπτυξη

Η μη ύπαρξη Ερευνητικών Κέντρων στην Περιφέρεια αν. Μ. Θράκης, η μη καλή συνεργασία των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή Κοινότητα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δεδηλωμένη θέληση κι από τις δύο πλευρές, και η έλλειψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, αποτελούν προβλήματα για τους επιχειρηματίες της περιοχής. Ωστόσο δεν λείπουν τα φωτεινά παραδείγματα καινοτομίας, έρευνας και εξωστρέφειας, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη. Περισσότερες από 25 συνολικά σε όλη την Περιφέρεια αν. Μ.Θράκη δραστηριοποιούνται με επιτυχία.

Shelman: Οι επενδυτές περιμένουν την… ελληνική γραφειοκρατία!

Ανακοίνωση για την υπόθεση της Βιομηχανίας Shelman εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής κάνοντας λόγο για «Μπαράζ καθυστερήσεων σε μια υπόθεση που συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς»! Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «Ο Έλληνας επενδυτής βρίσκεται πάνω από 1,5 χρόνο «στο περίμενε». Πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερόμενο και το fund της Cevian Capital».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου « η ακατανίκητη ελληνική γραφειοκρατία καθυστερεί εδώ και τουλάχιστον ενάμισι έτος το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την απόκτηση και επαναλειτουργία του εμβληματικού εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή». Αξίζει να σημειωθεί ότι, η περίπτωση της Shelman αποτελεί μια σημαντική επένδυση, καθώς η τιμή εκκίνησης του εργοστασίου στον πλειστηριασμό έχει οριστεί γύρω στα 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο επενδυτής θα χρειαστεί και γύρω στα δέκα εκατ. ευρώ ως κεφάλαια κίνησης.

Βουλή

Ερώτηση για την κάλυψη με ψηφιακό σήμα των ορεινών περιοχών του νομού Ξάνθης

Ερώτηση για την κάλυψη με ψηφιακό σήμα των ορεινών περιοχών του νομού Ξάνθης κατέθεσαν οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ- Στάθης Γιαννακίδης-Γρηγόρης Στογιαννίδης προς τους κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Υπουργό Επικρατείας. Ερωτώνται μεταξύ άλλων οι κ.κ. Υπουργοί : Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αποκτήσουν οι αναφερόμενες περιοχές πρόσβαση στο τηλεοπτικό δίκτυο και στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, δημόσιους και ιδιωτικούς και με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουν την εκπομπή ψηφιακού σήματος, για να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι της περιοχής να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις;

Κοινωνία

Στις γειτονιές των Ρομά300 οικογένειες της Οδού Τέρμα Αδριανουπόλεως περιμένουν ακόμη την μετεγκατάσταση τους σε μια νέα περιοχή που έχει ήδη αγοραστεί από το Δήμο Κομοτηνής, αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων, τα σπίτια δεν μπορούν να ανεγερθούν. Μικροί και μεγάλοι, παιδιά, αλλά και ηλικιωμένοι, ζουν σε άθλιες συνθήκες, ανάμεσα σε σκουπίδια και εστίες μολύνσεων. Ίδια η εικόνα και σε άλλες γειτονιές Ρομά. Η μετανάστευση στο εξωτερικό και η παραβατικότητα είναι «κανόνας» για τους κατοίκους αυτών των γειτονιών.Μια αρχαία πόλη χωρίς όνομα15 αρχαιολόγοι από την Ευρώπη και την Αμερική βρίσκονται στην Κομοτηνή μελετώντας ανασκαφικά ευρήματα. Είχε προηγηθεί ανασκαφή στην χερσόνησο της Μολυβωτής στην Ροδόπη. Από τη δεκαετία του 1950, είχε εντοπιστεί εκεί ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος. Σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Σχολή ήρθε στο φως μια κλασική πόλη, η οποία ακμάζει από το 400 μέχρι και το 300 π.Χ., χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια πόλη είναι;Τα «δελφίνια» της Ροδόπης

Αυτό που μπορούν να κάνουν όλοι οι λουόμενοι είναι να τηρήσουν κάποιους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, όπως 2,5 ώρες από το τελευταίο γεύμα και μετά να μπαίνουν στην θάλασσα και να κολυμπούν παράλληλα κι όχι κατακόρυφα στην ακτή. “Αυτοί που συνήθως πνίγονται είναι αυτοί που θεωρούν ότι ξέρουν καλό κολύμπι, ανοίγονται στα βαθιά και στην επιστροφή, αν τους τύχει κάτι, δεν έχουν δύναμη να τα καταφέρουν, να γυρίσουν πίσω» δήλωσε ο κος Μπεκιάρης στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Μαθήτρια του 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ Ξάνθης βραβεύτηκε από τη Βουλή των Εφήβων

Η μαθήτρια της Α’ τάξης του 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ Ξάνθης Δήμητρα Αδαμίδου βραβεύτηκε με έπαινο από το ίδρυμα της Βουλής στο πλαίσιο του προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων». Της απομένεται με ομόφωνη απόφαση μια από τις τρεις διακρίσεις του λογοτεχνικού διαγωνισμού, για το ποίημά της: Τ’ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στον Εχίνο

Ξεκινάνε από την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στον Εχίνο οι Καλοκαιρινές Αιμοδοσίες του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα ότι είμαστε ικανοί να προσφέρουμε το αίμα μας και ίσως και λίγο τυχεροί. Πολλοί συμπολίτες και συνάνθρωποί μας όμως δεν είναι στην ίδια κατάσταση και μοίρα…» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Τα νέα της Μητρόπολης

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Πέτρας .Την Κυριακή το πρωϊ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ἱερουργήσει στον Ἱερό Ναό Ἁγίας Παρασκευής Αμαξάδων.

Πολιτισμός –Εκδηλώσεις

«Ιερές μουσικές των Βαλκανίων »

«Ιερές μουσικές των Βαλκανίων περιμένει το κοινό « την Κυριακή 31 Ιουλίου στις οκτώ το βράδυ στον Μπεκτασίδικο Tεκέ του «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης. Θα προηγηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης στο Μπεκτασίδικο Τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά».

Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδιάς

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Καρυδιάς και φίλων διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων από τις 3 έως τις 5 Αυγούστου. Το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκθεση χειροτεχνιών, παραδοσιακή βραδιά χορού με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από όλη την περιφέρεια και παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ

16ο Αντάμωμα Σαρακατσάνων στην Ξάνθη

Με συμμετοχές συλλόγων Σαρακατσάνων από την ευρύτερη περιοχή αλλά και του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, το Σαββατοκύριακο, 30 με 31 Ιουλίου, πραγματοποιείται στον παραδοσιακό οικισμό των Σαρακατσάνων στη Χαϊντού το 16ο Αντάμωμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι το βράδυ του Σαββάτου και από νωρίς το πρωί της Κυριακής Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ομιλίες επισήμων, αφιέρωμα τιμής και μνήμης στο Χρήστο Κουτσογιάννη, δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, παραδοσιακοί χοροί και αποχαιρετισμός για το νέο αντάμωμα του χρόνου με γλέντι και χορό.

Αντιγόνη» του Ανούιγ στην Ξάνθη

Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ θα παρουσιαστεί στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης την Κυριακή 31 Ιουλίου στις 21:00 το βράδυ.

Ροκ στο Φανάρι

Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις του δήμου Κομοτηνής με Rock μουσική και τους «Emerald» στο Φανάρι της Ροδόπης στις 21:00 το βράδυ.

Χειμερινοί Κολυμβητές στη Μαρώνεια

Με τη συναυλία των «Χειμερινών Κολυμβητών» στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια, συνεχίζονται το Σάββατο 30 Ιουλίου οι εκδηλώσεις του 6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ.

Αθλητικά

Με απογευματινή προπόνηση στο αθλητικό κέντρο συνεχίστηκε την Πέμπτη το πρώτο στάδιο προετοιμασίας της ομάδας του Πανθρακικού.

Το πρόγραμμα άρχισε με ασκήσεις φυσικής κατάστασης και συνεχίστηκε με δουλειά στην τεχνική και την τακτική.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα θα ειναι η πρώτη μέρα της φετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας που θα περιλαμβάνει προπόνηση τόσο το πρωί (09:00) όσο και το απόγευμα (18:30) για τους ποδοσφαιριστές του Πανθρακικού.

Βασικό στάδιο προετοιμασίας και φιλικά Αυγούστου

Το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2016-17 πρόκειται να πραγματοποιηθεί για δεύτερη διαδοχική χρονιά στο φιλόξενο Βώλακα της Δράμας από τις 4 ως τις 12 Αυγούστου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2016 αναμένεται να διεξαχθούν συνολικά 6 φιλικές αναμετρήσεις, ως εξής:

Πανθρακικός – Α.Ο. Καβάλα (Γήπεδο Βώλακα) | 07/08/2016

Πανθρακικός – Α.Ο. Ξάνθη (Δ.Α.Κ. Κομοτηνής | 13/08/2016

Δόξα Δράμας – Πανθρακικός (Γήπεδο Δόξας Δράμας) | 14/08/2016

Πανθρακικός – Αγροτικός Αστέρας (Δ.Α.Κ. Κομοτηνής) 18/08/2016

Α.Π.Ε. Λαγκαδά – Πανθρακικός (Δημοτικό Στάδιο Λαγκαδά) | 21/08/2016

Α.Ο. Καβάλα – Πανθρακικός (Δημοτικό Στάδιο Καβάλας) | 27/08/2016.

Αιτήσεις στην ΕΠΣ από Ιατρούς και άτομα που προσφέρουν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών

Η Ένωση Ποδοσφιαρικών Σωματείων Ξάνθης ενημερώνει οτι ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος και του κυπέλλου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης της νέας αγωνιστικής περιόδου 2016-2017, όσοι Ιατροί ή άτομα σχετικά με τις πρώτες βοήθειες επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα επίσημα παιχνίδια της Ένωσης μπορούν να προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία της Ένωσης από τις 09:00 – 14:00 για να ενημερωθούν και να συμπληρώσουν τις σχετικές αιτήσεις.

Καιρός

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός στη Θράκη και μόνο στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, Παναγιώτης Κουρουμπλής, το νησι, χειμερινοί κολυμβητές, συριζα, αθηνα, θεσσαλονικη, forum, συμμετοχή, ελλαδα, ασπαιτε, shelman, fund, capital, βουλευτες, υπουργοι, νέα, φως, κος, βουλη, ακουστικα, ξανθη, ροκ, rock, emerald, φεστιβαλ, καβαλα, καιρος, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, ομαδα διας, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, βουλευτες, ψηφιακο σημα, χωρες, το θεμα, αιμοδοσια, ασπαιτε, βουλγαρια, δουλεια, θαλασσα, θεμα, θητεια, θρακη, μουσικη, νησι, ξενοδοχεια, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, φως, αυξηση, αιμα, αιτησεις, ακουστικα, αξιζει, αμερικη, αρχαια, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, δημητρα, γειτονα, γλεντι, γραφεια, γρηγορης, διευθυνση, δυναμη, δηλωσεις, δρωμενα, δικτυο, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ελλειψη, εξελιξη, επενδυτης, επιτυχια, ερευνα, εσωτερικων, ετος, ευρωπη, ζαγορα, ιδια, υπηρεσιες, υποθεση, θεια λειτουργια, ιδρυμα, εικονα, κος, λειτουργια, λογο, μακεδονια, μεχμετ, μειωση, παντα, ποιημα, οκτω, οπερα, παιδια, πεμπτη, προβληματα, πρωι, ρομα, σαββατο, σελινο, συμμετοχή, σπιτια, τεκε, τιμη, τουρκια, τριημερο, φαναρι, φεστιβαλ, χρηστος, ψηφιακο, ωρες, αγορες, μποφορ, ενωση, forum, fund, ηπειρωτικα, χωρα, κυριακη, ορχηστρα, πληροφοριες, rock, shelman, σημα, θεια, θεματα, θερμοκρασια
Αναζητήσεις
σελμαν κομοτηνη 2017
Τυχαία Θέματα