Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 29-09-2017

08:49 29/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Β. Αποστόλου: «Πυλώνας ανάτασης για την Αλιεία το ΕΠΑΛ»
Πυλώνα ανάτασης της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας θα αποτελέσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, το οποίο όλοι οφείλουμε να υπηρετήσουμε ανέφερε από την Καβάλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την έναρξη της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αιχμή του δόρατος θα είναι η μικρή παράκτια αλιεία, καθώς συμβάλλει στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν

της χώρας, αλλά υπηρετεί τη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των παράκτιών και νησιωτικών περιοχών.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας διαθέτει συνολικούς πόρους 520 εκατ. ευρώ και με την ιδιωτική συμμετοχή ξεπερνά τα 750 εκατ..
Μέχρι σήμερα η ενεργοποίηση του προγράμματος μέσω των προσκλήσεων ξεπερνά το 60% της δημόσιας δαπάνης ενώ στις εντάξεις η συνολική δημόσια δαπάνη φθάνει στο 21,6%. «Αρχίζουμε την μεγάλη μάχη για την απορρόφηση των πόρων» τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά τους Κτηνοτρόφους της Σαμοθράκης, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε πως Θα αποζημιωθούν άμεσα.

Ο Β Αποστόλου στους αλιείς της Βιστωνίδας

Ο κ. Αποστόλου επισκέφθηκε το Συνεταιρισμό των Αλιέων της Βιστωνίδας.

Μετά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αλιέων στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας ο κ. Αποστόλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επεδίωξε να διαπιστώσει δια ζώσης «όσα συζητάμε στην επιτροπή παραγωγής της Βουλής κι έχουν σχέση με την ρύθμιση θεμάτων αλιείας κι εκμετάλλευση της Βιστωνίδας λίμνης από τον Συνεταιρισμό». Η συζήτηση περιεστράφηκε γύρω από τις «δυνατότητες δημιουργίας μιας μονάδας που όχι μόνο θα εκμεταλλεύεται τα ψάρια της λίμνης αλλά κυρίως θα έχει δυνατότητες μέσα από το ΕΠΑΛΘ να δημιουργήσει τις υποδομές για να γίνει ένας βασικός σταθμός αλίευσης κι επεξεργασίας των ψαριών της περιοχής». Επ’ αυτού σχολίασε ότι υπάρχουν δυνατότητες το μεταποιημένο προϊόν να φτάσει στην παγκόσμια αγορά. Για τα ζητήματα και αιτήματα τελευταίες στιγμής που αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους των αλιέων για την βελτίωση του νομοσχεδίου, που θα ψηφιστεί την επομένη Πέμπτη και της προσθήκες που μπορούν να γίνουν, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι τα νομικοτεχνικού χαρακτήρα βελτίωσης θα προστεθούν στο νομοσχέδιο .

Γ. Γκίλης: «Αιτήματα 50 ετών γίνονται δεκτά για να τονωθεί η αλιεία»

Την ικανοποίησή του για την ικανοποίηση αιτημάτων που μετρούν περίπου 50 χρόνια εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Αλιέων Βιστωνίδας και παράλληλα εκπρόσωπος του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών, Γιώργος Γκίλης.
«Ζητούσαμε να αλλάξει το καθεστώς σχετικά με τις αναμισθώσεις στις Λιμνοθάλασσες και στους Συνεταιρισμούς. Ζητούσαμε να καταργηθεί ένας άχρηστος λογαριασμός εγγειοβελτιώσεων 5% επί του τζίρου, που τα χρήματα δεν μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε για την βελτίωση των υποδομών και τα βάζαμε από την τσέπη μας και φαινόταν πως οφείλουμε χρήματα. Ζητούσαμε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε δραστηριότητες μέσα στο ιχθυοτροφείο, όπως συσκευαστήριο, πώληση λιανική κ.α. Τα ζητάμε όλα αυτά για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του συνεταιρισμού, καθώς φθίνει με τα χρόνια και οι νέες γενιές δεν ακολουθούν. Ο Αγώνας μας δικαιώθηκε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίλης.

3.000 στρέμματα ΑΦΦ σε Ροδόπη και Έβρο του χρόνου
Σίγουρος πως του χρόνου τέτοια εποχή θα υπάρχει αποστακτήριο στον Έβρο για την απόσταξη των αιθέριων ελαίων των παραγόμενων Αρωματικών Φυτών, δήλωσε ο Δ/ντης της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Πασχάλης Παπαδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το 2ο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, από το Συνεταιρισμό παραγωγών Ροδόπης-Έβρου, με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της ΠΑΜ-Θ.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται πάνω από 1.500 στρέμματα με Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά σε Ροδόπη και Έβρο, με προοπτική την επόμενη χρονιά να αυξηθούν στα 3.000 στρέμματα. Κατέθεσε δε το ενδιαφέρον και ιδιωτών επενδυτών για κατασκευή αποστακτηρίων. Μάλιστα ο Συνεταιρισμός, προγραμματίζει να προχωρήσει και σε Ομάδα παραγωγών, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα Σχέδια Βελτίωσης και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
«Τα κυριότερα Αρωματικά Φυτά είναι κατά 90% Λεβάντα και Ρίγανη. Στον προγραμματισμό του ο Συνεταιρισμός έχει συμπεριλάβει και το Μελισσόχορτο και το Ελίχρυσο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Κρίταμο, πρόταση για τους καλλιεργητές ΑΦΦ της Θράκης, από την Δρ Ελένη ΜΑλούπα με γαστριμαργικές και καλλωπιστικές ιδιότητες.
Συνεργασία παραγωγών ΑΦΦ και Κτηνοτρόφων
Τέλος ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε και την «δέσμευση» του ομότιμου καθηγητού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μόσχο Πολυσίου, -με καταγωγή από τον Έβρο-, για συνεργασία των παραγωγών ΑΦΦ με Κτηνοτρόφους, για την διάθεση των αιθέριων ελαίων, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά και να ανέβει το κρέας σε επίπεδο βιολογικό και οικονομικό.
«Αυτό θα γίνει μετά από 1-2 χρόνια περίπου, όταν θα παράγουμε τα δικά μας αιθέρια έλαια και δεν θα βρισκόμαστε σε δοκιμαστικό επίπεδο όπως τώρα. Φυσικά και θα προετοιμάσουμε το έδαφος με προπαρασκευαστικές συσκέψεις με τη συμμετοχή των Κτηνοτρόφων και του κ. Πολυσίου», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης.
Αυτοδιοίκηση
30 Σεπτεμβρίου ημέρα γιορτής των εθνικών ευεργετών με εκδηλώσεις της ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή
Οι εκδηλώσεις μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών θα λάβουν χώρα αύριο στην πόλη της Κομοτηνής, ως έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη, σύμφωνα με σχετικό Έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών.

Αγορά
Ολοκληρώνεται σήμερα το Αγορά Φέστιβαλ
Ολοκληρώνεται σήμερα το δεύτερο Αγορά Φέστιβαλ, με τη δράση της Λευκής Νύχτας, όπου τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
Χθες με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκθεση με τα τοπικά προΊόντα της Περιοχής, όπου συμμετείχαν περίπου 30 παραγωγοί

ΔΠΘ
Σήμερα η τελετή λήξης του Θερινού Σχολείου
Σήμερα θα γίνει η τελετή λήξης του 2ου Θερινού Σχολείου του τμήματος Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,«Αρχαίο Ελληνικό Δράμα 2017»-Το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα ως παραστατική τέχνη, στις 18.30 μ.μ. στη αίθουσα του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής.
Kοινωνία
“Έξωση” στα γραφεία της Χ.Α. στην Ξάνθη
Για δεύτερη φορά στην Ξάνθη, η Χρυσή Αυγή αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα γραφεία της στο κέντρο της Ξάνθης. Η πίεση που άσκησαν οι περίοικοι και η πόλη για το γραφείο που βρίσκεται στον τρίτο όροφο οικοδομής επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, οδήγησε τον ιδιοκτήτη να τους απομακρύνει. Ήδη τα στελέχη της έχουν εγκαταλείψει το κτίριο.

Πολιτισμός
Βραδιά του Ερευνητή στις 29/9 στο ΕΚ Αθηνά της Ξάνθης
Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” / Τμήμα Επιστημών του Πολιτισμού στην Ξάνθη διοργανώνει δεύτερη χρονιά μια ιδιαίτερη ανοικτή εκδήλωση προς την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα της Περιφέρειας, προσφέροντας μια άκρως διεπιστημονική επίδειξη και συζήτηση, με επίκεντρο την Τεχνολογία στην υπηρεσία του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, και δίνοντας το έναυσμα για μια περαιτέρω αλληλεπίδραση προς μια κοινωνία της γνώσης και της καινοτομίας.
Η σημερινή ημέρα θα είναι μια ημέρα γεμάτη έρευνα και επιστήμη, τέχνη, καινοτομία, αλληλεπίδραση και επικοινωνία, ενώ θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις.
Τη βραδιά θα πλαισιώσουν διάφορα μουσικά σύνολα. Η «Βραδιά του Ερευνητή» στην Ξάνθη εντάσσεται στο σύνολο των αντίστοιχων εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.
Βιβλιοπαρουσίαση Ιω Παρασχάκη: Ρόδινη Ζωή
Αύριο στο καινούριο Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου στις 6 το απόγευμα, θα γίνει η παρουσίαση του Βιβλίου της Δημοσιογράφου και Συγγραφέως, Ιωάννας Παρασχάκη, με τίτλο «ΡΟΔΙΝΗ ΖΩΗ», η οποία φέρνει στο προσκήνιο τη σοφία των ανθρώπων των παλαιότερων χρόνων, στοιχεία απαραίτητα για τη σύγχρονη εποχή μας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Φιλόλογος Ελένη Μέρμηγκα και τη συζήτηση θα συντονίσει η Δημοσιογράφος Αναστασία Δοσεμετζή.

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης στο «Δύο»της Ξάνθης
Τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη και το νέο μυθιστόρημά του «Καινούργια πόλη» παρουσιάζουν αύριο βράδυ (20.00) το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις Πατάκη.
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του.
``Το Σχέδιο«της Κατερίνας Μαλακατέ παρουσιάζεται στην Ξάνθη
Οι εκδόσεις Μελάνι και το καφέ Φίλοιστρον στην Ξάνθη διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνα Μαλακατέ με τον τίτλο «Το Σχέδιο«, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 12 στο καφέ Φίλοιστρον
Με την συγγραφέα Κατερίνα Μαλακατέ θα συνομιλήσει η συγγραφέας Βίκυ Τσελεπίδου
«Το παιδί με την ριγέ μπλούζα» στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης -Μάνος Χατζιδάκις στην Ξάνθη
Το βιβλιοπωλείο Πυργελή, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ) και οι εκδόσεις Κύφαντα σε συνδιοργάνωση με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελλάδος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου της κ.Έλενας Χουσνή «Το παιδί με την ριγέ μπλούζα» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κύφαντα.
Η εκδήλωση θα γίνει αύριο στις 19.00 μ.μ. στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης -Μάνος Χατζιδάκις, (Βενιζέλου 17)

“Αντι-Ουτοπία”: Μια εικαστική συνομιλία στη Balkan Art Gallery
H Balkan Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση Αντί-Ουτοπία, μια εικαστική συνομιλία των Χριστίνα Τζάνη και Χάρη Κοντοσφύρη από αύριο έως 27 Οκτωβρίου 2017.
Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη 35χρονου ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα

Κατασχέθηκαν 463 πακέτα λαθραίων τσιγάρων

Συνελήφθη στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 35χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, Τελετή Λήξης, χρυση αυγη, καβαλα, συμμετοχή, βουλη, βιωσιμότητα, αθηνα, δραση, δραμα, ξανθη, ελλαδα, ζωη, βιβλιοπωλείο, βενιζελος, art, συλληψεις, ημεδαπός, υπουργειο εσωτερικων, ηλεκτρονικο τσιγαρο, Καλή Χρονιά, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, κοινωνια, αρωματικα φυτα, ημεδαπός, ελενη, μια ημερα, αιχμη, αυγη, εδρα, θρακη, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ριγανη, σημερινη, φυτα, ψαρια, αγορα, αιθερια ελαια, αλιεια, αφορμη, αχρηστος, βικυ, βιβλιο, βιωσιμότητα, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, γραφεια, δευτερο, δοθηκε, εγγραφο, εδαφος, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκμεταλλευση, επικοινωνια, εποχη, επιτυχια, ερευνα, εσωτερικων, ετων, εναυσμα, τεχνη, τεχνολογια, ιδια, υπηρεσια, η τελετη, καποδιστριακο, εκδοσεις, κτιριο, λεβαντα, μυθιστορημα, ομαδα, ουτοπια, παιδι, πανεπιστημιο αθηνων, παρουσιαση, πεμπτη, προγραμματα, ρυθμιση, συζητηση, συμμετοχή, σοφια, σχεδια, σχολειο, τμημα, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, χατζιδακις, χριστινα, χρυση, αγωνας, art, ενωση, γρηγοριαδης, χωρα, κρεας, κυριακη, πωληση, ριγε
Τυχαία Θέματα