Κομοτηνή: ΕΡΤ ΕΙδήσεις 29-09-2016

11:22 29/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 29-09-2016

Σε Ξάνθη και Έβρο την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος
Από την Ξάνθη ξεκίνα την επίσκεψη του στην Θράκη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο όποιος θα επισκεφτεί νωρίς το πρωί το Στρατόπεδο «Αποστολίδη»

στην Ξάνθη, την έδρα του Σώματος Στρατού στη συνεχεία θα μεταβεί στο το Μεγάλο Δέρειο του δήμου Σουφλίου. Ο κ. Καμμένος αναμένεται να φτάσει στο χωριό στις 10:15 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η επίσκεψή του στο στρατόπεδο «Παπαναστασίου» στην Ορεστιάδα. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί στρατιωτική μονάδα της Αλεξανδρούπολης, όπου και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στον νομό.

Πρωτογενής Τομέας
Επίτροπος Andriukaitis: Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» χαρακτηρίζει μόνο το γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα
Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου απέστειλε ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis, απαντώντας σε αντίστοιχη επιστολή του κ. Αποστόλου με την οποία ο Έλληνας υπουργός εξέφραζε τη ρητή διαφωνία της χώρας μας στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.
Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Andriukaitis υιοθετεί την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η Ελληνική πλευρά και δηλώνει ρητά ότι «Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και ότι η χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών.
Καπνοκαλλιέργεια στη Ροδόπη
1000 νέοι καπνοκαλλιεργητές ασχολήθηκαν φέτος για πρώτη φορά με την καλλιέργεια καπνού. Πρόκειται για ανέργους ή μετανάστες που επέστρεψαν στα χωριά τους. 25 έως 30% θα είναι μειωμένη η φετινή παραγωγή των καπνοκαλλιεργητών της Ροδόπης λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, η ποιότητα είναι εξαιρετική γεγονός που γεννά ελπίδες ότι η τιμή θα κυμανθεί σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα ξεπερνώντας τα πέντε ευρώ το κιλό. Συνολικά στη Ροδόπη ασχολούνται με την καπνοκαλλιέργεια 6.800.

Κόμματα
Μειονεκτικές περιοχές ερώτηση
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ σύμφωνα με την οποία επανέρχεται ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τον χαρακτηρισμό ως μειονεκτικών περιοχών διαφόρων οικισμών της Ροδόπης από το 1985.
Βάση εγγράφου του Υπουργείου Γεωργίας διαμορφώθηκε μία λίστα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και για το Ν. Ροδόπης, με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν διάφοροι οικισμοί του νομού μας αν και πληρούν όλες τις γεωγραφικές, πληθυσμιακές και άλλες προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικές και ορεινές περιοχές.

Εκπαίδευση
Διαμαρτυρία γονέων με κατάληψη δημαρχιακού καταστήματος Σμίνθης για την μεταφορά των μαθητών σε Κύκνο και Ζουμπούλι
Σε κατάληψη του δημαρχιακού καταστήματος Σμίνθης του δήμου Μύκης προχώρησαν γονείς και κηδεμόνες το πρωί της Τρίτης διαμαρτυρόμενοι όχι τόσο για την συνένωση των δημοτικών σχολείων των οικισμών Κύκνου και Ζουμπουλίου όσο για την καθυστέρηση των αρμοδίων υπηρεσιών να διευθετήσουν το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών στα νέα τους σχολεία εδώ και περίπου 15 μέρες. Αίτημά τους να υπάρξει μέριμνα στην μετακίνηση των παιδιών τους στα νέα τους σχολεία από την στιγμή που τα σχολεία των οικισμών τους έχουν πλέον συγχωνευτεί λόγω έλλειψης μαθητών. Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μάρκου αλλά και του δημάρχου Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, ώστε να δοθούν εξηγήσεις και να εκτονωθεί η ένταση.

Kινήματα-Καταναλωτές
Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ξάνθης
Στη Γενική συνέλευση του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης στις που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. στις 11 π. μ. μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν:
Άνοιγμα καταστήματος στο αμέσως προσεχές διάστημα
Ενεργοποίηση όλων των μελών για εγγραφή περισσότερων μελών
Ενέργειες για εξόφληση των μερίδων από τα μέλη που κατέλαβαν μέρος αυτής
Έκκληση για αγορά δεύτερης μερίδας από τα μέλη που επιθυμούν
Ανάθεση στο Δ.Σ. της διαδικασίας επιλογής-πρόσληψης προσωπικού με βάση τα κριτήρια που αποφάσισε η Γ.Σ.
ΔΠΘ
Έκθεση Λαογραφικού υλικού
Τα εγκαίνια της Έκθεσης Λαογραφικού Υλικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Η διαδρομή της Λαογραφικής Συλλογής του Δ.Π.Θ. Από το σκοτάδι της αποθήκης στο φως του εκθέτειν και επικοινωνείν», στον 3ο όροφο του καταστήματος της Τράπεζας Eurobank στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις επτά το απόγευμα.
Η Έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ομίλου Eurobank, με την ευκαιρία του εορτασμού των 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και θα διαρκέσει έως 27 Οκτωβρίου 2016.

Σύλλογοι
Δυναμικά παρούσα η ΔΑΔΑΑ, ξεκινά κύκλο σεμιναρίων

Δικά του γραφεία στην αυλή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Κομοτηνή απέκτησε ο Σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων παιδιων κι ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή Αυτισμό και Ασμπεργκεν (ΔΑΔΑΑ).
Στις 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Συλλόγου με ομιλήτρια την κα Βάγια Παπαγεωργίου παιδοψυχολόγο- παιδοψυχίατρο.

Ποντιακή θεατρική παράσταση
H ποντιακή θεατρική παράσταση «Ήντιαν λέει η Μάνα μ’» του συλλόγου Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί> θα ανέβει το αύριο Παρασκευή στις επτά και μισή το απόγευμα στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τιμή στην Τρίτη ηλικία
Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα τρίτης ηλικίας (1 Οκτωβρίου) ο Σύλλογος Πατεράδων Ξυλαγανής προγραμμάτισε επίσκεψη στο Γηροκομείο Κομοτηνής το Σάββατο στις 11:00 πμ . Αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα προσφέρει δώρα στους ηλικιωμένους του Ιδρύματος.

Πολιτισμός
Στην Ξάνθη και πάλι το «Μικρό θέατρο Λάρισας» με τη νέα παράσταση με τίτλο «Ο βασιλιάς των λιονταριών
Με τη νέα παράσταση με τίτλο «Ο βασιλιάς των λιονταριών» η οποία παίζεται «για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πλήρη θεατρική μορφή και απόδοση για παιδιά» επανέρχεται στο δημοτικό θέατρο της Ξάνθης, αύριο (17.15 και 19.15) το «Μικρό θέατρο Λάρισας».
Το έργο απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Διάρκεια: 80 λεπτά (με ένα διάλειμμα δέκα λεπτών). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974 797109. Προπώληση: 7€ (βιβλιοπωλείο Πυργελή),

Κάτι Παίζει & τις Πέμπτες στο Μουσείο
Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016[ 21.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες στο 25410 25421- 6932451755

Keywords
Τυχαία Θέματα