Κομοτηνή: ΕΡΤ ΕΙδήσεις 29-03-2018

09:10 29/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

ΔΠΘ
Αναστολή για δύο μέρες της λειτουργίας της Νομικής
Αναστέλλει για δύο μέρες, σήμερα και αύριο, τη λειτουργία του εκπαιδευτικού της έργου η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Με αυτή την ενέργεια η Κοσμητεία της Νομικής Κομοτηνής, δηλώνει την αντίθεσή της στην ίδρυση νέας ή νέων Νομικών Σχολών στην Ελλάδα, μια και στην τελευταία συνάντηση των φορέων του Δημοκριτείου και της Αυτοδιοίκησης, ο αρμόδιος υπουργός, δήλωσε πως το θέμα τον υπερβαίνει.
Η Κοσμητεία επιφυλάσσεται για επανεκτίμηση της

κατάστασης μετά τις διακοπές του Πάσχα και ανάλογη κλιμάκωση των αντιδράσεών της.

Κόμματα
Κοινοβουλευτική ερώτηση από Ιλ Αχμέτ
Κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ, προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Εγνατία οδός
Μετά το Πάσχα στην κυκλοφορία η σύνδεση της Εγνατίας στο ύψος του Σώστη
Μετά το Πάσχα θα αποδοθεί ένα κομμάτι του κόμβου που υπάρχει στην Εγνατία οδό, στο ύψος του Σώστη, το οποίο θα εξασφαλίζει έξοδο προς Κομοτηνή και είσοδο για Καβάλα.
Η παραχώρηση τμήματος του κόμβου, θα γίνει μόλις αποκατασταθεί η απαιτούμενη ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο υπεύθυνος της Περιφερειακής Δ/νσης της Εγνατίας οδού στην ΑΜ-Θ, Πασχάλης Τσουκαλάς.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς, αυτή η σύνδεση γίνεται για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου Ιάσμου, μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Κομψάτου.
Επι πλέον πρόσθεσε πως ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών –ΣΕΑ- στο συγκεκριμένο σημείο, θα δοθεί για χρήση, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες.

Προσβάσιμα WC για ΑΜΕΑ στην Εγνατία οδό

Εξ άλλου αναφερόμενος στις ασφαλτικές εργασίες που πρέπει να γίνουν στο τμήμα της Εγνατίας οδού, από Κήπους- Αρδάνιο, ανέφερε πως υπάρχει ανάδοχος για τις 11 Απριλίου, για την αναβάθμιση του. Επίσης στα τμήματα Αρδάνιο-Αλεξ-πολη-Κομοτηνή-Καβάλα, τόνισε πως μέσα στο χρόνο θα βγουν εργολαβίες για την αναβάθμιση και αυτών των τμημάτων, καθώς είναι από τα πιο παλιά που δόθηκαν στην κυκλοφορία.
Μάλιστα ο κ. Τσουκαλάς επεσήμανε πως θα γίνουν και εργασίες αναβάθμισης στις τουαλέτες, αλλά και εργασίες για την πρόσβαση σε αυτές και των ΑΜΕΑ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα από συλλόγους ΑΜΕΑ.

ΔΠΘ
1.084 φοιτητικά επιδόματα πληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα από το ΔΠΘ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας 2.871.000 ευρώ από τα συνολικά 33.325.000 ευρώ που κατέβαλε συνολικά το υπουργείο δόθηκαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την αποπληρωμή μέρους των επιδομάτων των συνολικά 3. 731 δικαιούχων φοιτητών.
Μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ, Φώτιος Μάρης, τόνισε ότι εντός της εβδομάδας υπεβλήθησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 1.084 εντάλματα για τα φοιτητικά επιδόματα και συγκεκριμένα, 669 αφορούν τη χρονιά 2016-2017 και 415 τη χρονιά 2015-2016.
Τα αντίστοιχα ποσά δόθηκαν και για τη φετινή χρονιά και μάλιστα δόθηκαν τα σχετικά εντάλματα αμέσως, αφού είχε γίνει ήδη η διοικητική προεργασία του ελέγχου των αιτήσεων.
Επίσης ο κ. Μάρης επισήμανε ότι εντός των ημερών αναμένεται και η α’ τροποποίηση του προϋπολογισμού για να καταβληθεί στο πανεπιστήμιο ποσό από την προηγούμενη χρονιά, ώστε να πληρωθούν άλλα 1.493 επιδόματα και σύμφωνα με την εκτίμηση του, η διαδικασία για το σύνολο των φοιτητών του πανεπιστημίου θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.
Ο κ. Μάρης τόνισε ότι συνολικά οι δικαιούχοι του ΔΠΘ το 2016-2017 ήταν 3.731, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν 5.040.
Τέλος υπογράμμισε πως οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων μέσω taxis poy διευκολύνουν τον έλεγχο και τη διαδικασία και εφόσον έχουν διαθέσιμα τα χρήματα, θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις αποπληρωμές εντός διμήνου.
4.064 φοιτητές φέτος προβλέπονται να εισαχθούν στις σχολές του ΔΠΘ
4.064 φοιτητές προβλέπονται να εισαχθούν στις σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιο Θράκης, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας για τους εισακτέους από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Ειδικότερα στα τμήματα της Ξάνθης προβλέπεται η εισαγωγή 864 νέων φοιτητών ενώ τη μερίδα του λέοντος στο Δημοκρίτειο διατηρεί, όπως πάντα, η Κομοτηνή με 2.304 εισακτέους και ανάμεσα στις σχολές η πολυσυζητημένη Νομική με 447 νέους φοιτητές.

Ενέργεια
180 εκ. ευρώ θα επένδυση η ΔΕΔΑ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 43 πόλεις
Επενδύσεις επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε 43 πόλεις και νησιά ανά την Ελλάδα περιλαμβάνει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου 2017 – 2021 που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ). Η εταιρεία ετοιμάζεται να επενδύσει κοντά στα 180 εκ. ευρώ. .
Στις 6 πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προβλέπεται να συνδεθούν 5358 οικιακοί, 1249 εμπορικοί και 33 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, με κατανάλωση 111.117MWh για τους οικιακούς, 116.308 MWh για τους εμπορικούς και 167.233 MWh για τους βιομηχανικούς.
Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 48.494.832 ευρώ.
Το δίκτυο και οι ωφελούμενοι καταναλωτές στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη είναι :
Αλεξανδρούπολη, δίκτυο μήκους 120 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1398 συνδέσεις
Ορεστιάδα, δίκτυο μήκους 59,5 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 756 συνδέσεις
Κομοτηνή, δίκτυο μήκους 76 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1636 συνδέσεις
Ξάνθη, δίκτυο μήκους 96 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1195 συνδέσεις
Καβάλα, δίκτυο μήκους 26 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 512 συνδέσεις
Δράμα, δίκτυο μήκους 107 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1143 συνδέσεις

Πρωτογενής Τομέας
Εμβολιασμός κατά της Λύσσας
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, με αφορμή την έναρξη της νέας Ανοιξιάτικης εμβολιαστικής περιόδου κατά της Λύσσας, ανακοινώνει πως, ο εμβολιασμός, όπως και το Φθινόπωρο, θα υλοποιηθεί με εναέρια ρίψη δολωμάτων και η εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης των ρίψεων(αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες) για την Περιφέρεια Αν. Μακ. και Θράκης είναι η 1η Απριλίου 2018 και θα διαρκέσει για 6-8 ημέρες πτήσεων.
Ο εμβολιασμός γίνεται με δολώματα που περιέχουν εμβόλιο έναντι του ιού της Λύσσας. Όταν τα ζώα της άγριας πανίδας καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου.
H διασπορά των δολωμάτων θα διενεργηθεί στους χώρους διαβίωσης των ζώων στόχων και δεν θα διενεργηθεί εμβολιασμός σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Αυτοδιοίκηση
Εκδήλωση του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών
Εκδήλωση διοργανώνει σήμερα ο Δήμος Κομοτηναίων, μαζί με τον Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων Γυναικών, με θέμα: «Δεν είσαι μόνη, Δίκτυο Προστασίας της Γυναίκας ενάντια στη Βία».
Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής, στις 18:30 το απόγευμα.

Σύλλογοι
Ξεκινά διαβούλευση για τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης στην Ξάνθη
Σύντομα θα ξεκινήσει διαβούλευση για τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης στην Ξάνθη.
“Πρόκειται για ένα εκπληκτικό κτίριο, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και όλης της χώρας, όπου μεγάλωσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Έχει γίνει εντυπωσιακή αναπαλαίωση αλλά πλέον πρέπει να το βάλουμε σε ράγες λειτουργίας”.
Αυτό τόνισε στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης, Μιχάλης Πουσπουρίκας.
Όπως σημειώνει ο κ. Πουσπουρίκας, η 11μελής επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές και πρόσφατα συζήτησε λειτουργικά θέματα για το χώρο, ενώ διερευνά το ενδεχόμενο να γίνουν μια σειρά από εκδηλώσεις που θα αναλάβει οργανωτικά η Περιφέρεια.
“Μετά το Μάιο, θα υπάρχει το πλαίσιο και το κοινό θα γνωρίζει ποιες εκδηλώσεις μπορεί να φιλοξενεί ο χώρος, σύμφωνα και με το όραμα που υπήρξε εξαρχής” αναφέρει ο κ. Πουσπουρίκας και υπολογίζει ότι από το καλοκαίρι το κτίριο θα δοθεί σε πλήρη χρήση.

Παρουσίαση αύριο Ντοκυμαντέρ Πάσχα στον Ίασμο
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ“ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΙΑΣΜΟ” , σε ανοιχτή εκδήλωση αύριο στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου.
Πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου παραγωγή, μοναδική για τα τοπικά δεδομένα.
Θα αναφερθούν όλες οι λεπτομέρειες από τη σύλληψη της ιδέας έως και τη διάθεσή του στο κοινό.
Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσακίρη.
Ο κόσμος που ενδιαφέρεται να αγοράσει το ντοκυμαντέρ θα πρέπει να δηλώσει ονομαστικά το ενδιαφέρον απόκτησης του.

Πολιτισμός
Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής, στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης
Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, εν όψει της εορτής του Πάσχα, διοργανώνουν ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ σήμερα στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το πρόγραμμα που θα παρουσιασθεί αποτελείται από συνθέσεις της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής που αποδίδονται από μικτή χορωδία και ορχήστρα.
Συμμετέχουν ως σολίστ οι μονωδοί Ριψιμέ Ντανιελιάν, Παναγιώτα Παρούση και Στέλλα Φωτοπούλου.
Τη Μικτή Χορωδία και Ορχήστρα των συνεργαζόμενων για την εκδήλωση Ωδείων διευθύνει ο Θανάσης Τρικούπης.
Η ανοιξιάτικη γιορτή κλασικής μουσικής στην Ξάνθη
Στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη σήμερα στις [20.30] στην ΓΕΝΙΣΕΑ και στο «Μουσείο παραδοσιακών ενδυμασιών Βαλκανικών χωρών» θα δοθεί η 3η συναυλία του Φεστιβάλ με τον τίτλο Συναυλία «κλαρινέτο και πιάνο». Με τους Ηλία Παπαδόπουλο και Δήμητρα Κοκκινοπούλου

Αθλητική Ενημέρωση
Συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο Αβδήρων στην αθλήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου
Συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο Αβδήρων, Γιώργο Τσιτηρίδη, στην αθλήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου από τη Συδινή της Ξάνθης, για την κατάκτηση της 1ης θέσης και του χρυσού μεταλλίου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταε κβο ντο, Εφήβων Νεανίδων, στην Πάτρα στις 9-11 Μαρτίου.
Ο Δήμος Αβδήρων θα επιβραβεύσει την προσπάθεια και την νίκη της αθλήτριας σε προσεχή εκδήλωση του.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ιλχάν αχμέτ, ελλαδα, πασχα, καβαλα, δεη, συγκεκριμένο, αμεα, επιδοματα, δπθ, τραπεζες, taxis, πανελλαδικες 2012, δεδα, εταιρεία, ξανθη, καλοκαιρι, συλληψεις, θεατρο, ταε, πατρα, ert, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπες δεη, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, taxisnet, πασχα 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γιορτη σημερα, δεη πληρωμη, ειρήνη παπαδοπούλου, ημερομήνια, δημοκριτειο, το θεμα, αμεα, δπθ, ζωα, θεμα, θρακη, νησια, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, υψος, taxis, αιτησεις, αλεξ, αφορμη, αχμετ, δημητρα, γινει, γινεται, δεδα, δεσποινα, διευθυνση, δημος, δοθει, δολωματα, δικτυο, δικτυα, δολωμα, εγνατια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εκτιμηση, εβδομαδα, ενεργεια, εμβολιο, εξετασεις, εξυπηρετηση, εταιρεία, ζωων, ιδρυση, ιλχάν αχμέτ, κτιριο, λειτουργια, λεπτομερειες, μακεδονια, νικη, νομικη, παντα, οραμα, ριψη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, συλληψη, ταε, τμημα, φεστιβαλ, φθινοπωρο, χατζιδακις, γιορτη, υπουργειο, κομματι, ορχηστρα, τραπεζα, θανασης, θεματα
Τυχαία Θέματα