Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 28-02-2018

09:01 28/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Απόδημος Ελληνισμός

Αρμένικη Εβδομάδα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Νικολάου Κουίκ ξεκίνησε στην Κομοτηνή η «Εβδομάδα της Αρμενίας» που διοργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής.
Στον χαιρετισμό του ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε ότι ,αυτή η εκδήλωση συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Αρμενίας, και σε μορφωτικό – πολιτιστικό

επίπεδο, πέρα από τις ήδη εξαιρετικές στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα.
«Η Διασπορά αρχίζει και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στις διακρατικές σχέσεις, και ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την από την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο.
Η Ελλάδα υπέγραψε και διμερή συμφωνία συνεργασίας των Διασπορών και όπου μαζί με την ομόλογο μου από την Αρμενία και τον αρμόδιο Προεδρικό Επίτροπο της Κύπρου, Φώτη Φωτίου, σχεδιάστηκαν και επικυρώθηκαν πολλές σημαντικές δράσεις.
Μία από τις δράσεις αυτές, είναι και η συνεργασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων των τριών χωρών, μέσω των Ομογενών φοιτητών και των Δασκάλων», υπογράμμισε ο κ. Κουΐκ και έσπευσε να προσθέσει πως ειδικότερες συνέργειες θα γίνουν στην Κομοτηνή.

Πρωτογενής Τομέας
Εντολή για αυστηρούς ελέγχους στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος
Εντολή για αυστηρούς ελέγχους στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Στόχος είναι να μην υπάρχουν περιθώρια ελληνοποιήσεων και χώρος δράσης για τους κάθε λογής «αεριτζήδες», όπως τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε πως η ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παραδέχθηκε δε, πως υπάρχει πίεση για προς τα κάωτω στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος την εφετινή χρονιά, η οποία όπως σημείωσε δεν δικαιολογείται ούτε από τη δυναμική του προϊόντος, ούτε από τα ισοζύγια γάλακτος και πρόσθεσε πως κάτι άλλο συμβαίνει…

Συνάντηση εκπροσώπων της Πολυεθνικής APHRIA International για τη συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης
Σήμερα το πρωί στις 11 αναμένεται να γίνει η συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα και εκπροσώπων της Πολυεθνικής APHRIA International για τη συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. που αφορά και την περιοχή της Ξάνθης.
Υπενθυμίζεται, πως στον αρχικό σχεδιασμό της APHRIA Ιnternational, βρίσκεται η καλλιέργεια 100.000 στρεμμάτων βιομηχανικής κάνναβης, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα βρίσκεται στην περιοχή της Ξάνθης, με βάση το ενδιαφέρον που παρατηρείται, καθώς και την εγκατάσταση παραγωγικής μονάδας στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος της Πολυεθνικής APHRIA International Stephen Murphy μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, είχε σημειώσει ότι, η εταιρία στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, αποζημιώνει με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και παρέχει όλα τα εφόδια για την παραγωγή του προϊόντος.
Σημείωσε επίσης ότι, οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Θράκης προσφέρονται για την καλλιέργεια κάνναβης και οι υποδομές το επιστημονικό προσωπικό και τα εργαστήρια συνηγορούν στην υποδοχή επενδύσεων.

Χουσεΐν Κάλφα: «Συνεταιριζόμαστε οι Κτηνοτρόφοι για να επιβιώσουμε»
Την πρώτη του διοίκηση κατάφερε να εκλέξει ο νεοσύστατος κτηνοτροφικός συνεταιρισμός του δήμου Μύκης την περασμένη Κυριακή .
Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού του δήμου Μύκης, Χουσεΐν Κάλφα, μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ τόνισε πως η ίδρυση του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού και η συνεργασία ήταν μονόδρομος για την επιβίωσή τους, στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.
Στους στόχους του συνεταιρισμού συγκαταλέγονται, αρχικά, η συγκέντρωση και διάθεση του γάλακτος και των αμνοεριφίων, η μεταποίηση, το τυροκομείο και το σφαγείο αργότερα.
Στο συνεταιρισμό συμμετέχουν 51 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παράγουν καθημερινά 4 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος.
Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού σημείωσε ότι θα επιδιώξουν να συναντηθούν και να συνεργαστούν με τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της ΑΜ-Θ για μετάδοση τεχνογνωσίας, αλλά και για ανταλλαγή εμπειριών .
Κλείνοντας τόνισε ότι την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 7 το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια των γραφείων Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού στη Σμίνθη του Δήμου Μύκης.

Υγεία
Δωρεά €45.000 από τον ΤΑΡ στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Σαρανταπέντε χιλιάδες ευρώ δωρεά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής από τον Διαδρατικό Αγωγό χθες στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων, που το Έργο υλοποιεί στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Η δωρεά έγινε με τη συνεργασία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, και χρησιμοποιήθηκε για την ανακαίνιση και αναβάθμιση της Παιδιατρικής Κλινικής του «Σισμανόγλειου», με εξειδικευμένο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί στην Κομοτηνή, καλύπτει γεωγραφικά την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και αναλαμβάνει παιδιά από τη γέννησή τους έως την ηλικία των 14 ετών.

Κόμματα
Ομιλία για το Μακεδονικό σήμερα στη Λέσχη Κομοτηναίων

Ομιλία για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα κάνουν σήμερα στις 4 το απόγευμα στη λέσχη Κομοτηναίων, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής της ΝΔ Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Βασίλειος Γραμματίκας.
Η ομιλία διοργανώνεται από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ.
Θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Αυτοδιοίκηση
Ειδική συνεδρίαση για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΣ ΑΜ-Θ

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 19.00 μ.μ. , στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, στην Κομοτηνή.
Μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης θα είναι η : «Αποδοχή Παραίτησης Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και Εκλογή νέου Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, όπως αυτό προβλέπεται από τα σχετικά άρθρα.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις πλημμύρες της 17ης Δεκεμβρίου
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν στην εισαγγελία Ροδόπης επαγγελματίες και κάτοικοι των οικισμών που επλήγησαν από την κακοκαιρία της 17ης Δεκεμβρίου του 2017.
Την είδηση έδωσε στο περιφερειακό συμβούλιο ο επικεφαλής της κοινωνικής συμμαχίας Φώτης Καραλίδης μετά την σχετική επερώτηση που κατέθεσε για το πότε θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι οικισμών του δήμου Μαρωνείας Σαπών που υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα της 17ης Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε ότι οι πλημμυροπαθείς θα λάβουν την αποζημίωση τους το αργότερο μέχρι της 19 Μαρτίου.

Μειονοτικό
Ημερίδα με θέμα «ΜΟΥΦΤΕΙΕΣ και ΣΑΡΙΑ στην ΘΡΑΚΗ«
Σήμερα στις 19,00 το Σωματείο Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας διοργανώνει ημερίδα με θέμα ΜΟΥΦΤΕΙΕΣ και ΣΑΡΙΑ στην ΘΡΑΚΗ στο Ξενοδοχείο Chris & Eve 3ον χιλ. Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης Κομοτηνή, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Οι εισηγητές στην ημερίδα θα είναι ο Μουφτής Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή, ο Μουφτής Ξάνθης, Σινίκογλου Εμίν, ο Μουφτής Διδυμοτείχου, Χαμζά Αληοσμάν, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, Επίκουρη Καθηγήτρια θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αγγελική Ζιάκα, ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου και ο πρόεδρος Σωματείου Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας, Μεμέτ Μουσταφά .

Πολιτισμός
Η Συγγραφέας Κατερίνα Καλφοπούλου στο βιβλιοπωλείο «Δύο»
Την Κατερίνα Καλφοπούλου και το βιβλίο της, «Ο Γιάννης που αγάπησα – Ιστορίες ανατροπής στην τάξη των μαθηματικών» παρουσιάζουν το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής το βιβλιοπωλείο «Δύο» και ο εκδοτικός οίκος «Τραυλός».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο μαθηματικός Θανάσης Παπασταθόπουλος και η φυσικός Κατερίνα Καρατζιά.
Το «Bookfest»ξανα στην Ξάνθη
Το Bookfest», «η βιβλιογιορτή των μεγάλων προσφορών επιστρέφει ξανά στην Ξάνθη για ένα μήνα από τις 14 Μαρτίου έως 14 Απριλίου.
Η διοργάνωση θα γίνει στο εμπορικό πάρκο «Flamingo» με ελεύθερη είσοδο, δωρεάν στάθμευση και δωρεάν μεταφορά.
Θα λειτουργεί από τις 10.00 ως τις 21.00 (Σάββατα: 09.00-20.00).
Αθλητική Ενημέρωση

Πολλά μετάλλια για την άρση βαρών της Κομοτηνής

Με πολλά μετάλλια στην φαρέτρα της επέστρεψε στην Κομοτηνή η ομάδα άρσης βαρών της ΑΕΚ Κομοτηνής .
Συγκεκριμένα από τους 12 αθλητές από την Κομοτηνή που πήραν μέρος στο ανοιχτό πρωτάθλημα του τρίτου ομίλου που διεξήχθη στην Δράμα στις 25 Φεβρουαρίου, οι έντεκα ανέβηκαν στον βάθρο οι περισσότεροι από αυτούς με ατομικά ρεκόρ.
Για μια νέα εποχή στην άρση βαρών στην Κομοτηνή που υπόσχεται μελλοντικές επιτυχίες σε πανελλήνιο και όχι μόνο πρωτάθλημα έκανε λόγο στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο προπονητής των επιτυχημένων αθλητών Χρήστος Νινιός.

Σχολικοί Σκακιστικοί Αγώνες στην αίθουσα του Σκακιστικού
Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης προκρίθηκαν συνολικά 55 μαθητές-τριες στο Ατομικό και 5 ομάδες Δημοτικών Σχολείων και 3 Γυμνασίων στο Ομαδικό, για να συμμετάσχουν στους Ημιτελικούς Αγώνες Σκάκι της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, που φέτος θα διεξαχθούν στην Αλεξανδρούπολη στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki την 03 και 04 Μαρτίου 2018.
Για τις ομάδες των Λυκείων προβλέπεται ελεύθερη συμμετοχή στους Ημιτελικούς Αγώνες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., και στην τελική φάση του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί την 31/03/ 2018 στην Αθήνα (Περιστέρι).

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, δαπ νδφκ, ελλαδα, κυπρος, murphy, σκοπια, νεα δημοκρατια, δαπ, νδφκ, αμθ, θρακη, eve, θεσσαλονικη, βιβλιοπωλείο, προσφορες, ξανθη, ΑΕΚ, δραμα, νέα, σχολεια, αλεξανδρουπολη, plaza, συμμετοχή, αθηνα, περιστερι, κινηση στους δρομους, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αγγελικη, γιορτη σημερα, ξανα, δημοκριτειο, το θεμα, δαπ, δαπ νδφκ, δωρεαν, θεμα, θρακη, κυπρου, νδφκ, πιεση, πλαισιο, αγωνες, αρθρα, αμθ, αποζημιωση, αρμενια, αρση βαρων, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γινει, δευτερα, διοικηση, εγινε, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εποχη, εταιρια, ετων, ιδρυση, ηλικια, ομιλια, λεσχη, λογο, ξενοδοχειο, ομαδα, οικος, παιδια, περιφερειακο, πλημμυρα, πρωι, ρεκορ, ρολο, συγκεντρωση, συμμετοχή, σωματειο, χρηστος, eve, ευριπιδης, χωρα, ιατρικο, κυριακη, murphy, νοσοκομειο, ομαδες, plaza, θανασης, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα