Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 23-4-2017

08:59 23/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οικονομία

Πρόγραμμα για τους ανέργους

Την έναρξη υποβολής του δεύτερου κύκλου αιτήσεων για συμμετοχή ωφελούμενων άνεργων νέων 18 – 24 ετών στις δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης, συμβουλευτικής υποστήριξης στους τομείς: α) Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics και β) Εξαγωγικό εμπόριο προϊόντων ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει συνολική διάρκεια 380 ώρες, εκ των οποίων 120 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 260 ώρες πρακτική άσκηση.
Η αποζημίωση κάθε ωφελούμενου για κάθε ώρα θεωρητικής κατάρτισης είναι 5 ευρώ, ενώ για κάθε ώρα πρακτικής άσκησης 3 ευρώ.
Δικαιούχοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι άνεργοι νέοι ηλικίας 18 – 24 ετών, που πληρούν τους όρους που περιγράφονται στην πρόσκληση.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων γίνεται μέσω του συνδέσμου στο διαδίκτυο www.sbbe-edu.gr . Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και θα λήξει στις 15/5/2017.

Τουρίστες από τη Ρωσία

Μεγάλο «κύμα» τουρισμού από τη Ρωσία αναμένεται το 2017, ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» το ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι» και σύμβουλος του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης.
«Περιμένουμε μεγάλο κύμα τουρισμού το 2017 γιατί έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα έκδοσης της βίζας. Σχεδόν όλοι οι Ρώσοι, όσοι το επιθυμούσαν, έχουν πάρει βίζα για πολλά έτη, χάρη στη δουλειά που έχουν κάνει το προξενείο και η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν θα έχουν κανένα εμπόδιο, από τον Μάιο, να επισκεφτούν την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Γκαραμπερίδης. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για διάφορες επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα. «Ο βασικός κλάδος για επενδύσεις είναι ο τουριστικός» είπε και πρόσθεσε: «υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους επενδυτές για τη Βόρεια Ελλάδα, γιατί όπου πηγαίνει ο τουρισμός από τη Ρωσία ακολουθούν και διάφορες οικονομικές επενδύσεις. Αυτό είναι αυτονόητο, αυτό έχει δείξει η εμπειρία της Χαλκιδικής και αυτό προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας». Επιπλέον αναφέρθηκε στην έναρξη αεροπορικών πτήσεων από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη προς τη Χρυσούπολη Καβάλας και επισήμανε ότι, στη Θεσσαλονίκη, αυτές οι πτήσεις υπάρχουν και θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.

Πολιτική
Περιοδεία σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη θα πραγματοποιήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Απρίλη.
Αύριο, Δευτέρα, στις 11 π.μ., θα επισκεφτεί το Υδροηλεκτρικό Φράγμα «Θησαυρού» της ΔΕΗ στη Δράμα και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Εράσμιο της Ξάνθης.
Την Τρίτη 25/4, στις 11.30 π.μ., θα επισκεφτεί τον ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Κομοτηνή και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

Συνδικαλισμός

Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής με ομόφωνη απόφαση με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων (Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενότητα-ΔΗ.ΣΥ.Ε., Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση-Α.Σ.Π. και Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία-Δ.Α.Σ.) καταγγέλλει την Υπουργό Απασχόλησης κ. Αχτσιόγλου Έφη γιατί καθυστερεί την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα) για το 2017.
«Η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων γίνετε με χρήματα που προέρχονται από τις κρατήσεις όλων των εργαζομένων και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Αυτή η καθυστέρηση έχει ως συνέπεια να παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του 2017 οι εργαζόμενοι όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και φυσικά και οι συνάδελφοι εργαζόμενοι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα σημειώνεται ότι:
«θα θέλαμε να επισημάνουμε και την περίεργη στάση των συναδέλφων εργαζομένων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής οι οποίοι παρότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερεις μήνες δεν έχουν κάνει καμία καταγγελία ή κάποια άλλη ενέργεια για να κατοχυρώσουν τα δεδουλευμένα τους, κάτι που είχαν κάνει σε παρόμοια κατάσταση στο πρόσφατο παρελθόν πριν από 4 χρόνια όπου και καταγγελία έκαναν στην Επιθεώρηση Εργασίας και ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν και συνέντευξη έδωσαν για να εκθέσουν το πρόβλημά τους.»
Πολιτισμός

Εκδηλώσεις στην Πολιτιστική Κίνηση

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης την Κυριακή 23 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ θα προβληθεί η ταινία «ASHIK KERIB» ΤΟΥ SERGEI PARAJANOV. Το Σάββατο 29 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ (μέλος ΟΓΕ). Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει ομιλία και μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο : «ο καπνός, ο πράσινος χρυσός, ήταν από τότε ξακουστός».

Ο Θανάσης Βαλτινός στην Κομοτηνή

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Στην ενδο-χώρα του Θανάση Βαλτινού: μια γνωριμία με τον συγγραφέα και το έργο του» την Παρασκευή 12-5-2017 και ώρα 20.30 στη δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο βραβευμένος συγγραφέας και τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των Ελευθερίων της πόλης μας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι εξής:

Βασιλική Κοντογιάννη, Καθηγήτρια Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Ο προφορικός λόγος σε έργα του Θανάση Βαλτινού. Σοφία Βούλγαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Μπλε βαθύ, σκούρο γκρι: αποχρώσεις του μαύρου στον γυναικείο μονόλογο. Σπύρος Κιοσσές, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Θανάσης Βαλτινός: αναζητώντας (υπό βροχήν) τα οστά της αφήγησης. Κώστας Καβανόζης, Συγγραφέας, Συνέντευξη με τον Θανάση Βαλτινό.

Αστυνομικό Δελτίο

Σύλληψη 24χρονου

Συνελήφθη στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, ένας 24χρονος ημεδαπός, μέλος της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, κατόπιν Εντάλματος Σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών και την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στην ενδοχώρα. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σύλληψη ημεδαπού για απόπειρα κλοπής από εξωκλήσι στη Ροδόπη

Συνελήφθη το βράδυ, στον Ίασμο Ροδόπης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, ένας 17χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι, ενεργώντας από κοινού με έναν άγνωστο συνεργό του, ο οποίος διέφυγε, διέρρηξαν εξωκκλήσι στην ευρύτερη περιοχή του Ιάσμου Ροδόπης και επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του, χωρίς όμως να ολοκληρώσουν την πράξη τους, καθόσον έγιναν αντιληπτοί από πολίτη. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε ο Αστυνομικός Σταθμός Ιάσμου.

Σύλληψη 2 ημεδαπών για παραβίαση σφραγίδας αρχής

Συνελήφθησαν στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο (2) ημεδαποί, ένας 28χρονος και μία 28χρονη, διότι κατελήφθησαν να έχουν εισέλθει σε οικία, έχοντας παραβιάσει τη σφραγίδα που είχε θέσει η αρμόδια αρχή.

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 22χρονου ημεδαπού για απόπειρα κλοπής

Σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, σε βάρος 22χρονου ημεδαπού, διότι, όπως προέκυψε, την 25-8-2016 το μεσημέρι, από κοινού με δύο άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς του, διέρρηξαν οικία στο Παλλάδιο, χωρίς όμως να αφαιρέσουν οτιδήποτε από το εσωτερικό της, καθόσον έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη της και τράπηκαν σε φυγή.

Σύλληψη 46χρονης
Σύλληψη 46χρονης ημεδαπής για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος και διακεκριμένες φθορές Συνελήφθη σε αγροτική περιοχή της Διομήδειας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 46χρονη ημεδαπή, διότι, όπως προέκυψε, προέβαινε σε κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, έχοντας πραγματοποιήσει παράνομη σύνδεση της λυόμενης κατοικίας όπου διέμενε, με το δίκτυο της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., προκαλώντας σε αυτό φθορές.

Καιρός:

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το μεσημέρι τοπικές βροχές ή σποραδικοί όμβροι με ύφεση των φαινομένων από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία στα ανατολικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 4 έως 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, εν λόγω, συμμετοχή, logistics, σββε, ρωσία, ελλαδα, σημαίνει, θεσσαλονικη, ΚΚΕ, δεη, δραμα, αησ, ΓΣΕΕ, προυπολογισμος, λεσχη, πρωτομαγια, σωματειο, ογε, αθηνα, μπλε, γκρι, ημεδαπός, συλληψεις, καιρος, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, περιφερεια ηπειρου, ημεδαπός, ρωσία, αησ, δουλεια, επιθεωρηση εργασιας, θρακη, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, υφεση, ωρα, αγροτικη, αποζημιωση, ασφαλιστικα μετρα, βιζα, βορεια, βραδυ, γινεται, γκρι, γνωριμια, δευτερα, διαδικτυο, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ευρω, ειπε, ενεργεια, εν λόγω, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, ετη, ετων, ομιλια, κελσιου, κυμα, κλοπη, λεσχη, μακεδονια, μηνες, μπλε, μοσχα, οικια, οστα, πετρουπολη, υπογραφη, σαββατο, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σοφια, σφραγιδα, σωματειο, τμημα, τουρισμος, τριτη, φυγη, φυσικα, κωνσταντινος, ωρες, αγνωστο, μποφορ, γινετε, χωρα, κωστας, κυριακη, logistics, ρωσοι, σημαίνει, σπυρος, σωτηρης, θανασης