Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 2-03-2018

09:36 2/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Στην ολομέλεια της Βουλής η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης
Στην ολομέλεια της Βουλής έφερε χθες την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.
«Είναι η στιγμή εισαγωγής της καλλιέργειας στη διεθνή παραγωγή και αγορά και η ιδανική στιγμή για τη χώρα μας. Γιατί στη χώρα μας; Μειωμένο κόστος θέρμανσης λόγω κλίματος. 2. Υψηλή ένταση και διάρκεια ηλιοφάνειας. 3. Πρόσβαση

στην Ευρωπαϊκή αγορά, τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Επι πλέον πρόσθεσε πως η καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης δεν είναι μια αγροτική δουλειά με την κλασική έννοια. Δεν είναι ούτε παντζάρια, ούτε βαμβάκι. Δεν είναι ούτε καπνός. Η ωφέλεια που θα προκύψει από τις επενδύσεις στον τομέα αυτό στην ύπαιθρο στις περιοχές όπου τελικά θα αναπτυχθούν οι μονάδες θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και θα είναι πολλές.

Ο κ. Αποστόλου στην ομιλία του στη Βουλή στάθηκε ιδιαίτερα συνεργατικά αγροτικά σχήματα που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου και έχουν κάθε δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της επεξεργασίας και μεταποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης.
«Η κυβέρνηση , χωρίς φοβικότητες και συντηρητισμούς, πράττει το προφανές. Είναι ένας νόμος αντιμονοπωλιακός, ένας νόμος ανοιχτός. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να επωφεληθεί από τη δυναμική αυτής της αγοράς», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αποστόλου.

Κυβέρνηση-ΕΝέργεια
Υπογραφή δανειακής σύμβασης για τη διανομή Φυσικού αερίου
Υπεγράφη παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 48 εκατ ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες της χώρας.
«Η ΕΤΕπ είναι πολύτιμος στρατηγικός εταίρος και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Στάθηκε δίπλα μας, από το 2015, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Η σύμβαση αφορά τη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη δικτύων σε 16 πόλεις στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Εκπαίδευση
Κινητοποίηση των Εκπαιδευτικών σήεμρα σε Κομοτηνή Αθήνα Θες/νικη
Νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα οι Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί της ΑΜ-Θ, σε Αθήνα, Θες/νικη και Κομοτηνή.
Από το πρωΐ λεωφορείο που ναύλωσαν οι ΕΛΜΕ της Περιφέρειας, κατευθύνεται προς τη Θες/νικη και την Αθήνα. Όσοι Εκπαιδευτικοί δεν μπόρεσαν να μεταβούν, θα πραγματοποιήσουν και σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Δ/νση ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, στη 1 μ.μ.
Οι Αναπληρωτές επιμένουν στην κατάργηση του ν. 3848 και ζητούν μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη των 25.000 κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτόνομη Παρέμβαση Ξάνθης: Νόμος του κράτους η δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν φοίτηση στο νηπιαγωγείο

Με ανακοίνωση της η Αυτόνομη Παρέμβαση και οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΕΡΑ) χαιρετίζουν τη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στο νηπιαγωγείο ως μέρος της δημόσιας και δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως
«Η ΕΡΑ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη καθώς ήταν εκείνη η παράταξη που εδώ και χρόνια έθεσε τη διεκδίκηση στη σωστή της βάση: Δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο ως μέρος της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αντιπαλεύοντας τον διαχωρισμό του νηπιαγωγείου από την 12χρονη εκπαίδευση στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο ποτέ δεν χρησιμοποίησε το γνωστό 2+12, παρά μόνο τη 14χρονη δημόσια εκπαίδευση ως διεκδίκηση και ως στόχο».

Αυτοδιοίκηση
Επτά χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης, ο κ. Πετρίδης αναζητά την «χρυσή τομή» για την χρήση των δημόσιων χώρων

«Επτά χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης, ο κ. Πετρίδης αναζητά την «χρυσή τομή» για την χρήση των δημόσιων χώρων». Αυτό αναφέρει με ανακοίνωσή της η Δημοτική παράταξη «Εμείς …η Πόλη», μετά από ενημέρωση από πλευράς Δημάρχου Κομοτηναίων, Γιώργου Πετρίδη, για την θέσπιση νέας κανονιστικής και την χρήση δημοσίου χώρου.
Η Διοίκηση του δήμου, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επικεφαλής Φελίνα Καζάκου, όφειλε να συντάξει μια νέα κανονιστική που θα αφορά την χρήση των δημόσιων χώρων, το δημόσιο συμφέρον που θα σέβεται την κινητικότητα των πολιτών και θα προστατεύει την επιχειρηματικότητα.
Ωστόσο η η κ. Καζάκου προσθέτει πως θα ψηφίσει και θα υποστηρίξει μέτρα και αποφάσεις που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, όπως έχει πράξει και άλλες φορές στο παρελθόν.

ΔΠΘ
Αναγόρευση Πασχάλη Κιτρομηλίδη σε επίτιμο διδάκτωρα του ΔΠΘ
Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την ερχόμενη Πέμπτη, πρόκειται να αναγορεύσει τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη σε Επίτιμο Διδάκτορά του στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή στις 19.00.
Θα προηγηθεί Επιστημονική Ημερίδα προς τιμή του με θέμα: «Νεοελληνικός Διαφωτισμός: ελληνικές και βαλκανικές διαδρομές» στον ίδιο χώρο και ώρα 16.00.
Ομιλητές στην ημερίδα είναι οι: Δημοσθένης Στρατηγόπουλος, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Εμμανουήλ Βαρβούνης, Ελεονώρα Ναξίδου, Βασιλική Κοντογιάννη, Νικόλαος Μαυρέλος και Θανάσης Κούγκουλος. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Κόμματα

Ολομέλεια ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης για την 4η Συνδιάσκεψη
Η Συντονιστική Επιτροπή Ξάνθης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τα μέλη των οργανώσεων και τους ανένταχτους αγωνιστές της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Ολομέλεια της Τοπικής Επιτροπής Ξάνθης την προσεχή στις 5μμ στο Καφέ Βυζάντιο εν όψει της 4ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 31/3 και 1/4 στην Αθήνα.
Στην Ολομέλεια θα συζητηθούν τα κείμενα των Θέσεων για την 4η Συνδιάσκεψη.

Τουρισμός

Μόνο 28 Ξενοδοχεία της ΑΜ-Θ υιοθέτησαν το Ελληνικό πρωϊνό
Τον αριθμό 1.000 είναι τα Ξενοδοχεία στην Ελλάδα που εμπιστεύονται και έχουν υιοθετήσει το Ελληνικό πρωϊνό!
Στην περιοχή της ΑΜ-Θ είναι μόλις 28, ωστόσο σε καθημερινή βάση αυξάνονται τα σύμφωνα συνεργασίας μεταξύ των Ξενοδόχων και των τοπικών παραγωγών.
«Πιστεύω πως το Ελληνικό πρωϊνό παρουσιάζει μια μεγάλη δυναμική και θα συμπαρασύρει πολλούς, ακόμα και αυτούς που διστάζουν να το υιοθετήσουν». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός.
Ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε πως στα Ξενοδοχεία που υιοθέτησαν το Ελληνικό πρωϊνό, οι κριτικές των πελατών στην ιστοσελίδα τους, αποτέλεσε και τον «κράχτη» για την προσέλκυση και άλλων πελατών! Τα σχόλια θα συμπεριληφθούν και στην κεντρική ιστοσελίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.
«Εμείς επενδύουμε στην εξωστρέφεια και στην διαφήμιση του Ελληνικού πρωϊνού στο Εξωτερικό. Στοχεύουμε στη σύνδεση των Ξενοδοχείων, με τον τουρισμό και με τοπικούς παραγωγούς και αυτό θα ανοίξει και θέσεις εργασίας, με την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των συνεταιρισμών», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Βασιλικός.

Κινήματα
Παζάρι χωρίς μεσάζοντες στην Ξάνθη στις 4 Μαρτίου
Στις 4 Μαρτίου 2018, έχει προγραμματισθεί το παζάρι ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ στην Ξάνθη .
Τα προϊόντα θα διατεθούν με προτεραιότητα σε όσους έκαναν παραγγελία.
Η διανομή θα γίνει μετά τις 9.00πμ στον ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ από το 7ο Δημοτικό Σχολείο (που είναι δίπλα στο γήπεδο του ΑΟΞ).
Οι παραγγελίες θα δίνονται από τις 9.00 ως τις 11.00

Όσοι ενδιαφέρονται για τα προϊόντα και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να κάνουν παραγγελίες στο η στα Τηλ. παραγγελιών 6998166416 και 6949208482.

Αυτοδιοίκηση
Ανανέωση επαγγελματικών αδειών λαϊκών αγορών
Το Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ξάνθης ενημερώνει τους κατόχους επαγγελματικών αδειών πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου, καθώς και τους κατόχους επαγγελματικών αδειών λαϊκών αγορών, που δεν έχουν ανανεώσει την άδεια τους, ότι μπορούν να θεωρήσουν την άδεια τους έως τις 31 Μαρτίου 2018 (καταληκτική ημερομηνία), στο Δήμο της μόνιμης κατοικίας τους.
Σε περίπτωση που οι άδειες δεν θεωρηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2018, ανακαλούνται οριστικά και αυτοδικαίως.
Για τους μόνιμους κάτοικους του Δήμου Ξάνθης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Εμπορικών Δραστηριοτήτων.
Για τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί , θα υποβάλλουν αίτηση στην Περιφέρεια στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκονται οι λαϊκές αγορές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν.

Σύλλογοι

Ομιλία στον ΜΟΚ την Παρασκευή

Το Διοικητικό .Συμβούλιο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, διοργανώνει σήμερα και ώρα 20:30, στην 3η εκδήλωση της σειράς «Μορφωτικές Συναντήσεις 2017-2018», με ομιλητή του Ιωάννη Σιγούρο Ιωάννη, υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.
Το θέμα της ομιλίας του αφορά τις «Εικαστικές Τέχνες και Μαθηματικά» και θα γίνει στην αίθουσα διαλέξεων του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής (Αγ. Γεωργίου 22

Διάλεξη του Θωμά Βουγιουκλή για τα μαθηματικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων
Μια πρωτότυπη διάλεξη με τίτλο «Μαθηματική Μοντελοποίηση: Μάθε τέχνη κι άστηνε!» θα δοθεί από τον ομότιμο καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Θωμά Βουγιουκλή αύριο το απόγευμα (19.30) ,στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.
Σημειώνεται πως το 2018 έχει ανακηρυχθεί από τον υπουργό Παιδείας ως «Έτος μαθηματικών». Τη χρονιά αυτή η Ελληνική μαθηματική κοινότητα γιορτάζει την επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Ρεσιτάλ Κιθάραςκαι παγκόσμια ημέρα Γυναίκας
Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ενισχύοντας τις πολιτιστικές δράσεις του Ιδρύματος και με αφορμή της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας (8/3), πραγματοποιεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, στις 19:00, ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας με τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χίζαρη.

Η Ξάνθη χορεύει για το Μικρό Βασίλη
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θάμυρις Ξάνθης μετά από πρωτοβουλία που πήρε γίνεται ένα με όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Ξάνθης και το Μουσικό Σχήμα ΜΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ για έναν σκοπό:
Την Αγάπη και την συμπαράσταση στον Μικρό Βασίλη, το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 17:00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, όπου οι σύλλογοι θα παρουσιάσουν χορευτικές επιχείξεις και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τον Μικρό Βασίλη.

Πολιτισμός
Συναυλίες και party από το Σύλλογο Φοιτητών Γέφυρα
Συναυλία με τους «Coconaut Rockers», «Lostre Community» και «Granny’s House» καθώς και «after party» με τον dj Billy Alexandridis διοργανώνει αύριο το βράδυ (22.00) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φοιτητών «Γέφυρα» (είσοδος: τρία ευρώ με μπύρα).

Λεωφορεία: 21.30, 23.30, 03.00, 04.00. Τα λεωφορεία των 21.30 και 23.30 θα ακολουθήσουν τη διαδρομή αφετηρία (δημοτική αγορά) – Κ.Α.Π.Η. – hotel «Elena» – εστίες, ενώ τα δρομολόγια των 03.00 και 04.00 θα πραγματοποιήσουν την επιστροφή και θα ξεκινήσουν από τις εστίες. Όλα θα πραγματοποιήσουν όσα δρομολόγια χρειάζονται.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου σε Ξάνθη και Κομοτηνή
Η Φωτεινή Βελεσιώτου με ανανεωμένο πρόγραμμα και νέες μουσικές αναζητήσεις έρχεται για 2 live εμφανίσεις σήμερα στην Ξάνθη στο Nostos bar και αύριο στην Λέσχη Κομοτηναίων.

Το Νότιο Τόξο στην ΦΕΞ
Συναυλία παραδοσιακής μουσικής Τόξο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή και ώρα 8.30 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ με την Κατερίνα Παπαδοπούλου στο τραγούδι, ο Στέφανος Δορμπαράκης στο κανονάκι, ο Κυριάκος Ταπάκης στο ούτι και ο Γιώργος Κοντογιάννης στη Λύρα Κρήτης- Αιγαίου, που απαρτίζουν το μουσικό σχήμα Νότιο
Πληροφορίες κρατήσεις στο τηλ. 25410 25421
Είσοδος 10€ – 7€ τα μέλη και τα παιδιά – οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

O Φοίβος Δεληβοριάς στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, φέρνει για μία και μοναδική παράσταση στην Κομοτηνή, το Φοίβο Δεληβοριά, για … να αναρωτηθούμε όλοι μαζί «αν είναι αληθινά όσα ζήσαμε ως τώρα και να πούμε την ιστορία από την αρχή».
Η συναυλία, θα δοθεί σήμερα στις 9 μ.μ., στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης (Φιλίππου 31), με γενική είσοδο 10 ευρώ.
Η Συγγραφέας Κατερίνα Καλφοπούλου στο βιβλιοπωλείο «Δύο»
Την Κατερίνα Καλφοπούλου και το βιβλίο της «Ο Γιάννης που αγάπησα – Ιστορίες ανατροπής στην τάξη των μαθηματικών» παρουσιάζουν σήμερα βράδυ στις (20.00) το βιβλιοπωλείο «Δύο» και ο εκδοτικός οίκος «Τραυλός».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο μαθηματικός Θανάσης Παπασταθόπουλος και η φυσικός Κατερίνα Καρατζιά.
Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθη 24χρονος υπήκοος Συρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Καβάλας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δεκατρείς (13) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δανειακή σύμβαση, βουλη, δεδα, τραπεζες, ελλαδα, αθηνα, νέα, ελμε, ερα, δπθ, εκπα, ανταρσυα, ξανθη, τηλ, party, community, house, λεωφορεια, hotel, live, ούτι, βιβλιοπωλείο, συλληψεις, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, κρητη, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, αστυνομικο τμημα, χωρις μεσαζοντες, ωφελεια, αναπληρωτες, αδεια, αιτηση, βυζαντιο, δουλεια, δωρεαν, εκπα, θεμα, καθημερινη, λυρα, ξενοδοχεια, προγραμμα, ωρα, αγαπη, αγορα, αγροτικη, αγωγη, αφορμη, βαμβακι, βιβλιο, βραδυ, γεωργιου, γινει, γινεται, γηπεδο, δανειακή σύμβαση, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δοθει, δρομολογια, διημερο, δικτυο, εγνατια, αιθουσα, ευρω, εκπαιδευση, ελμε, εμμανουηλ, ενημερωση, εννοια, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ερα, ερχεται, ετων, τεχνη, ιδιο, ιδρυση, θεσεις εργασιας, διαφημιση, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, λεωφορειο, λεσχη, λυκειο, λογο, μαθηματικα, μικρο, νηπιαγωγειο, οικος, ορια, παιδια, παζαρι, πεμπτη, πετριδης, ρεσιταλ, σαββατο, σιγουρο, σπιτι, συλλογοι, σχηματα, σχολειο, σχολια, τιμη, τηλ, τμημα, τοξο, τρια, υπηκοος, υψηλη, φοιβος, κωνσταντινος, αγορες, εμφανισεις, hotel, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, κυριακη, πληροφοριες, party, θανασης, θεσεις, θωμα
Τυχαία Θέματα