Κομοτηνή: ΕΡΤ ΕΙδήσεις 19-05-2017

11:15 19/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΝ ΚΛΩ
ΕΝ ΚΛΩ: Τρικλοποδιών συνέχεια: Η Σύνδικος δηλώνει μη ενήμερη για τον επενδυτή
«Προφανώς ενοχλεί η δυναμική προοπτική των μελλοντικών πια εργαζόμενων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, που με την ενότητά τους, το μεράκι τους, κρατήθηκαν όρθιοι, εκπόνησαν επιχειρησιακό σχέδιο, βρέθηκε επενδυτής-Ελληνικών Συμφερόντων-και βάζει πλώρη για να αποτελέσει τον κρίσιμο μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που τόσο ανάγκη έχει η Χώρα. Επίσης ενοχλεί το μήνυμα που εκπέμπεται και για τις υπόλοιπες πτωχευμένες επιχειρήσεις και τους ανέργους, πως με την ενότητα των εργαζομένων και την επιμονή,

μπορούν να βρεθούν επενδυτές ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναδουλέψουν τα εργοστάσια. Θέλουμε όμως αυτό ή θέλουμε την εκποίηση των εργοστασίων βίδα, βίδα;».
Με αυτή την ερώτηση κατέληξε στην παρέμβασή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο επιχειρησιακό σχέδιο για την ΕΝ ΚΛΩ, Ιωάννης Μουσουλίδης, με αφορμή τις δηλώσεις της συνδίκου, κ. Χρονοπούλου, περί μη ενημέρωσής της, αν και τα έγγραφα είναι πρωτοκολλημένα από τις πτωχευτικές αρχές και έχουν αποσταλεί προς την Σύνδικο, προς τον Επενδυτή και προς τους πρώην εργαζομένους.
Επι πλέον πρόσθεσε πως υπάρχουν νόμοι και αρμόδιες αρχές που παρακολουθούν τη διαδικασία.
Απαντώντας σε ερώτηση στο σημείο που βρίσκεται τώρα η ΕΝ ΚΛΩ, -ένα βήμα πριν την λειτουργία των εργοστασίων-, αν κινδυνεύει το εγχείρημα, δήλωσε με σαφήνεια πως από το μόνο που κινδυνεύουν οι μελλοντικοί εργαζόμενοι είναι μην λειτουργούν ενωμένα και συντονισμένα, μακριά από τους στόχους που είχαν θέσει».
Τέλος στάθηκε στις δημόσιες εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν οι μελλοντικοί εργαζόμενοι της ΕΝ ΚΛΩ,-πρώτα στην Νάουσα- προκειμένου αυτό το εγχείρημα και αυτός ο σχεδιασμός, να γίνει κτήμα όλων των πολιτών. «Αυτό εγχείρημα είναι υπόθεση όλων των πολιτών και όχι κάποιων», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μουσουλίδης.
Πρωτογενής Τομέας
Ξεκίνησαν τα προγράμματα κατάρτισης των Νέων Γεωργών
Ξεκίνησαν στις 5/5/2017 τα προγράμματα κατάρτισης των Νέων Γεωργών δικαιούχων της 2ης Προκήρυξης του ΜΕΤΡΟΥ 112 «Ενισχύσεις για Νέους Γεωργούς», στο πλαίσιο της Δράσης για την Κατάρτιση και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Η δράση στοχεύει στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για νέους γεωργούς, έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
Τα προγράμματα υλοποιούνται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αφορούν στην Φυτική, Ζωική και Μικτή παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των καταρτιζόμενων, περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και έχουν διάρκεια 150 ωρών, ενώ συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προκηρυχθούν κι άλλα προγράμματα.

Παράταση χρόνου υποβολής των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, προχώρησε στην υπογραφή Απόφασης με την οποία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, έως τις 15 Ιουνίου του 2017.

Κόμματα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις 9 Ιουνίου στην Ξάνθη
Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος(ΚΚΕ) Ελλάδας ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων θα επισκεφτεί την Ξάνθη στις 9 Ιουνίου την Παρασκευή ,αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος της επίσκεψης.
Εκπαίδευση
Eυρωπαϊκό βραβείο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών Δημοτικών σχολείων της Ξάνθης
Μία εξαιρετική εκπαιδευτική προσπάθεια τριών δημοτικών σχολείων του νομού Ξάνθης βραβεύτηκε στην Αθήνα για την βέλτιστη μαθησιακή εμπειρία που πρόσφερε στους μαθητές.
Το πρόγραμμα «Παίζουμε και Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το Μεγάλο μας Σπίτι!», το οποίο υλοποιήθηκε από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 από την πέμπτη τάξη του 8θέσιου δημοτικού σχολείου Μύκης, την τρίτη τάξη του δημοτικού σχολείο Διομήδειας και την τέταρτη τάξη του 7ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης, βραβεύτηκε με την «Εθνική Ετικέτα Ποιότητας» από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης e-Twinning-Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης.
Επίσης έλαβε το Ασημένιο Βραβείο στην κατηγορία Α2 για την Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία στον Πανελλήνιο διαγωνισμό, για τα βραβεία Μαθητικής επιχειρηματικότητας 2017, ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι είχε βραβευτεί με έπαινο για τις καλές πρακτικές στο προσφυγικό ζήτημα και από το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Αυτοδιοίκηση
Εκπρόσωποι του Ι.Γ.Μ.Ε. στον δήμαρχο Ξάνθης
Τον δήμαρχο Ξάνθης, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, για να τον ενημερώσουν για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και το ινστιτούτο, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του φορέα.
Οι εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ τόνισαν ότι διακόσιοι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για δεύτερο μήνα, ενώ έχουν σταματήσει όλα τα προς υλοποίηση ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα προϋπολογισμού άνω του 1.500.000 ευρώ, καθώς και η ουσιαστική εμπλοκή του Ι.Γ.Μ.Ε. στην εκτέλεση έργων του νέου Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ.
Από την πλευρά του ο κ. Δημαρχόπουλος στήριξε το αίτημα για την πληρωμή των δεδουλευμένων , λέγοντας πως πρέπει να βρεθούν λύσεις.
Σπάρτακος; «Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την κίνηση των Βαρέων οχημάτων;»
Ερωτήματα γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι που απαγορεύει την κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τ. εκτός Εγνατίας (πλην εξαιρέσεων), απευθύνει η Δημοτική Παράταξη Σπάρτακος Κομοτηνής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει εκδώσει η παράταξη
1) το υπουργείο Μεταφορών δεν έχει καθορίσει σαφώς το παράπλευρο οδικό δίκτυο.
2) η Τροχαία δεν έχει ακόμη τη νομική/τεχνική δυνατότητα επιτόπιας είσπραξης του προστίμου (!) και δεν έχουν καθοριστεί οι χώροι όπου θα ακινητοποιούνται τα οχήματα των παραβατών.
3) η Εγνατία Οδός δεν έχει ενημερωθεί από την Τροχαία για την σήμανση που θα προειδοποιεί σχετικά τους οδηγούς φορτηγών (αν και η σήμανση κυρίως θα αφορά την Περιφέρεια), καθώς όλοι αναμένουν τις οδηγίες από το κέντρο.
Οι εν Αθήναις αρμόδιοι και των δύο υπουργείων μάς διαβεβαίωσαν πως πλησιάζει η λύση του προβλήματος», αναφέρει καταλήγοντας η ανακοίνωση της παράταξης Σπάρτακος.

Το Σαβ-κο το 17ο Φεστιβάλ Κερασιού στο Δ¨ημο Ιάσμου
Ο Δήμος Ιάσμου σε συνεργασία με το Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ασωμάτων διοργανώνουν το 17ο Φεστιβάλ Κερασιού.
Ο σκοπός του θεσμού ήταν και παραμένει η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η προβολή και η προώθηση του τοπικού προϊόντος, του κερασιού, η στήριξη των κερασοπαραγωγών, και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα και θα διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο, στο χώρο του Φεστιβάλ στον οικισμό των Ασωμάτων. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορευτικές επιδείξεις, και συναυλίες από ντόπια συγκροτήματα, αλλά και της Αδριανούπολης.
ΔΠΘ
Έναρξη Συνεδρίου ΤΕΦΑΑ σήμερα

Το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΔΣΦΑΑ) ανοίγει για 25η φορά τις πύλες του σήμερα.
Το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού είναι επετειακό και γιορτάζει 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοξενεί δυο ακόμα διεθνείς διοργανώσεις: το 1ο Διεθνές Συμπόσιο: «Λειτουργική διαχείριση τραυματισμένων ασκούμενων & αθλητών» και την 1η Διεθνή συνάντηση: «Αθλητισμός & Αναπηρία». Στην πρωτεύουσα της Θράκης θα ταξιδέψουν και φέτος αξιόλογοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να παραστούν στις εργασίες του Συνεδρίου.

Ημερίδα για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη

Προσφυγικό και μεταναστευτικό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα: προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης, είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί αύριο και ώρα 16.30΄ στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, στην Πόλη της Κομοτηνής.
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Διακρατικό, Διαπανεπιστημιακό, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πολιτισμός

Η Πέλα Σουλτάτου στο «Δύο»της Ξάνθης
Την συγγραφέα Πέλα Σουλτάτου και μυθιστόρημά της «Ανκόρ» παρουσιάζουν σήμερα το βράδυ στις 20.00, το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις Καστανιώτη.
Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσουν ο δημοσιογράφος και διαχειριστής του indexanthi.gr Θοδωρής Μπακάλης και η δημοσιογράφος-ψυχολόγος Μαρία Παπαδοπούλου.
Ο Γιώργος Στασινάκης στο Καφεποτείο Φίλοιστρον της Ξάνθης
Η εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ της Ξάνθης διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου `Καζαντζάκης – Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία` του Γιώργο Στασινάκη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 το βράδυ στο καφέ Καφεποτείο Φίλοιστρον της Ξάνθης .Το βιβλίο θα προλογίσει η φαρμακοποιός Εβίτα Κεχαγιά-Βαρελα

Σχέδιο «Νίκος Καββαδίας» από το Θέατρο «Ανατολικά του Νέστου»
Το τμήμα ενηλίκων του θεατρικού εργαστηρίου «Ανατολικά του Νέστου» ξεκίνησε από τον Οκτώβριο να ερευνά και να δουλεύει πάνω στο ποιητικό έργο του «Ταξιδευτή» Νίκου Καββαδία προσεγγίζοντας την ποίησή του, τη γραφή του, την ιδιαίτερη έκφρασή του, την καθημερινή ζωή στις Θάλασσες του κόσμου.
Ένα ταξίδι που δημιούργησε τη μουσική παράσταση «Σχέδιο Νίκος Καββαδίας» και θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις 20:30 στον «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης-Οικία Μάνου Χατζιδάκι» με την αρωγή της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, υπουργείο παιδείας, εκδόσεις καστανιώτη, δραση, δημητρα, ιουνίου, ελλαδα, ξανθη, σχολεια, αθηνα, ετικέτα, ιγμε, λύση, τεφαα, βιβλιοπωλείο, θεατρο, τασσω καββαδια, αλλαγη ωρας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, ημερομήνια, το θεμα, βημα, εθνικη, θεμα, ιγμε, καθημερινη, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, τεφαα, υπουργείο παιδείας, ωρα, αξιζει, αρωγη, αφορμη, βιδα, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, δημητρα, γινει, δευτερο, δυνατοτητα, δημος, δηλωσεις, δικτυο, εβιτα, εγνατια οδος, εγνατια, εγγραφα, εγχειρημα, ευρω, εκδόσεις καστανιώτη, εκφραση, επενδυτης, ερευνα, ετικέτα, ευρωπη, ζωη, ζορμπας, υπηρεσια, υποθεση, θοδωρης, εκδοσεις, κινηση, κτημα, λειτουργια, λύση, μακρια, μαρια, μυθιστορημα, ναουσα, νομοι, οδος, ποιηση, οικια, οχηματα, παρουσιαση, πεμπτη, πλωρη, υπογραφη, προβληματα, προγραμματα, πυλες, συνεχεια, σπαρτακος, σχεδιο, σχολειο, τμημα, τριτη, τροχαια, υλοποιηση, υπουργειο μεταφορων, φεστιβαλ, φορα, ιωαννης, δημητρης, ελληνικα, ενωση, ενωμενα, γνωσεις, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, ψυχολογος, ταξιδι, θαλασσες, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα