Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 15-11-2017

10:32 15/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή

Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

«Θα ρθω ακόμα πολλές φορές εδώ μέχρι το φθινόπωρο του 2019 που θα γίνουν οι εκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, στην Κομοτηνή. Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα τόνισε

ότι «Η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να ηγηθεί της παραγωγικής διαδικασίας. Και θα την ενισχύσουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο. Η επιλογή ενίσχυσης των νέων αγροτών και επιστημόνων του αγροτικού τομέα θα είναι αποτυπωμένη σε όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολουθούν». «Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι βασικός στόχος ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιφέρεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ενημέρωσε ότι στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος 99 εκατ. ευρώ.

Αναφορά του Πρωθυπουργού στην ΕΝΚΛΩ

Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εμβληματικές περιπτώσεις των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΕΝΚΛΩ. Σε ό,τι αφορά τα Λιπάσματα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας, η εφαρμογή όλων των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τόνισε ότι «η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων που διόριζαν, απαξίωσε συστηματικά τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεοκοπία». «Εμείς, τόνισε, θα συνεχίσουμε με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε ζωντανή και να ενισχύσουμε τη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, βιομηχανίας». Για την ΕΝΚΛΩ, είπε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των πρώην εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ, συστήνοντας ειδική επιτροπή και αξιολογώντας και βελτιώνοντας μέσω ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσαν, με δική τους επιλογή. «Η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ είναι», είπε, «να οδηγηθούμε στην μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων. Και φυσικά με την συμβολή επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν».

Κάθετοι Άξονες -Δημοπράτηση ΚΑ Ξάνθη – Εχίνος- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην Κομοτηνή ανακοίνωσε ότι σε δεκαπέντε ημέρες δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκατ. Είπε πως το υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε έργα οδικής ασφάλειας ύψους 40,000,000 ευρώ που θα καλύψουν ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μέσα στο χρόνο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και η Εγνατία οδός θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίο θα εγκατασταθεί. «Ήταν μια δέσμευση αυτής της κυβέρνησης που γίνεται πράξη», επισήμανε. Ειδικότερα: «τα διόδια που θα λειτουργήσουν στον ενδιάμεσο χρόνο θα έχουν χρέωση 0,030 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν προβλέψεις για απαλλαγή των μετακινήσεων των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ σε όλο το οδικό δίκτυο και των μόνιμων κατοίκων ανά περιοχή».

Δίκαιη Ψηφιακή Ανάπτυξη
«Η Δίκαιη Ψηφιακή Ανάπτυξη, η ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στα εργαλεία της νέας εποχής, για όλους, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν κατοικούν, είναι ζήτημα Δημοκρατίας», ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς από την Κομοτηνή και το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Είπε ότι «αντιμετωπίζουμε το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες 410 χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, όπως επεβλήθη κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα της Digea».

Νομοθετική ρύθμιση για τη Μουφτεία

Ο σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και ο βουλευτής Σύριζα Μουσταφά Μουσταφά.

Μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας: -Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια. -Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας. -Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων. -Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει. – Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και παρατηρήσεις, απόψεις, θα κάνουμε διάλογο, για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε». Ανακοίνωσε δε ότι από αύριο, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Παιδείας, θα αρχίσει η σχετική διαβούλευση.

Ο Γιάννης Δραγασάκης για την περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης

Η αξιοποίηση της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικής και οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που αναδεικνύονται για τη Βιομηχανία και τη Μεταποίηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Δραγασάκης αφού σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, ανέλυσε τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, καθώς και τη στρατηγική της Κυβέρνησης για τη θεμελίωση συνθηκών Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Όπως τόνισε, «σκοπός είναι η αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στη σύνθεση του ΑΕΠ και από το 9% περίπου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας στο οποίο βρίσκεται σήμερα, να ανέλθει στο 15% μέχρι το 2022».

Ανακοινώσεις της Υπουργού Εργασίας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή
Από το 2015 έως σήμερα έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης 13.171 άνεργοι και ο συνολικός προϋπολογισμός για τα προγράμματα που ολοκληρώθηκαν και για αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχεται στα 57.233.718 ευρώ τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης στην Κομοτηνή. Παράλληλα, προανήγγειλε την ίδρυση Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων στην Ορεστιάδα και την ενίσχυση με προσωπικό των τμημάτων του Σ.ΕΠ.Ε. στους νομούς Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου.
Η υπουργός αναφέρθηκε στην επέκταση του ειδικού προγράμματος επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για τους πρώην εργαζόμενους της εταιρίας Θράκη Α.Ε. από την σημερινή κυβέρνηση. Επιπλέον, η κα. Αχτσιόγλου προανήγγειλε την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 1.000 ευρώ στους πρώην εργαζόμενους των επιχειρήσεων ΕΝ.ΚΛΩ και ΣΕΛΜΑΝ, προκειμένου να καλύψουν κάποιες από τις πιεστικές τους ανάγκες.
Η υπουργός προανήγγειλε την επιδότηση, εντός του 2018, 15 δήμων της περιοχής για τη λειτουργία 21 νέων βρεφονηπιακών σταθμών, που θα καλύψουν 525 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ
«Το κυβερνητικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκρύψει την επιβολή των 113 προαπαιτούμενων μνημονιακών μέτρων στο όνομα της 3ης αξιολόγησης και την εργατική γενοκτονία που αυτά φέρουν σε όφελος του κεφαλαίου.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Το περιφερειακό συνέδριο και όσα θα κομίσει σε αυτό ο Τσίπρας επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία ενός ακόμη πιο φιλικού περιβάλλοντος στην ΑΜΘ για τους επενδυτές στο πλαίσιο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» ώστε να διαμορφωθούν οι όροι για την αύξηση της κερδοφορίας των τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων.»

Περιφέρεια
Ειδική συνεδρίαση του ΠΣ
Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.30 μ.μ στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Διοικητήριο) με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: Έγκριση του Σχεδίου του Προϋπολογισμού και του Πίνακα Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων της Αιρετής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Οικονομικού Έτους 2018.

Πολιτισμός
«Κόκκινος» αγώνας δρόμου

Και φέτος τα Χριστούγεννα, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας του «κόκκινου» αγώνα δρόμου μέσα στην πόλη της Κομοτηνής. Πέρσι συγκεντρώθηκαν 860 μπουκάλια ελαιόλαδo! Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 17:30, στη Τσανάκλειο Σχολή (Παλιά Πρυτανεία) θα τρέξουν και πάλι για καλό σκοπό.
Μια Πόλη…Μια Δράση… Ένας Κοινός Σκοπός. H ΣΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, o Α.Σ. ΑμεΑ ΗΡΟΔΙΚΟΣ και τα δύο μεγάλα δρομικά κινήματα της πόλης Komorun και Ορεινός Ημιμαραθώνιος Οχυρού Νυμφαίας, με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, συνδιοργανώνουν έναν αγώνα δρόμου αφιερωμένο στον εθελοντισμό και συγκεκριμένα στη δράση που θα πραγματοποιηθεί φέτος για 6η συνεχόμενη χρονιά «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα». Ο ξεχωριστός αγώνας δρόμου περίπου 2,5 χλμ με αφετηρία την Τσανάκλειο Σχολή (Παλιά Πρυτανεία), θα πραγματοποιηθεί γύρω από το κέντρο της πόλης, και ο τερματισμός, στην κεντρική πλατεία, θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου! Οι συμμετέχοντες θα προμηθευτούν από τους διοργανωτές σκουφάκι του Αη Βασίλη και θα τρέξουν με σκοπό τη συγκέντρωση ελαιολάδου, για την ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής.

Βιβλιοπαρουσίαση
Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, στις 18:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Γράφημα» και την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Σπανίδης», παρουσιάζει στους μικρούς και μεγάλους τους φίλους το παραμύθι, της Στέλλας Μαβίδου και της Μαρίας Θεοχάρη με τίτλο: «Ο Δικαιωματούλης και το Μαγικό Φίλτρο της Αγάπης».

Αστυνομικό Δελτίο
Τοποθέτηση – ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι την 14-11-2017 τις πρώτες πρωινές ώρες, τοποθέτησαν και ενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, στην είσοδο γραφείου, στο ισόγειο κτιρίου στην Ξάνθη, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε υαλοπίνακα. Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Καιρός
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι ανατολική νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, εκλογες, νέα, ενκλω, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, χρεοκοπια, λύση, ξανθη, διοδια, αμεα, digea, βουλη, ρητά, συγκεκριμένο, δραγασάκης, ελλαδα, αεπ, προυπολογισμος, σελμαν, ανταρσυα, αμθ, Χριστούγεννα, δραση, χλμ, συλληψεις, κινηση στους δρομους, συριζα, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, καιρος, εκλογες 2012, εκλογες 2015, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, φετος τα χριστουγεννα, ψηφιακο σημα, αη βασιλης, ρητά, το θεμα, αεπ, αμεα, εργαλεια, θεμα, θρακη, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υψος, αγροτικη, αυξηση, αμθ, αξονες, αφιερωμενο, βορεια, βρισκεται, γινεται, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δοθει, δικτυο, εγνατια οδος, εγνατια, αιθουσα, ευρω, ειπε, εκρηκτικο, ενκλω, εργα, εξελιξη, ερευνες, εχινος, ιδεες, ιδια, ιδρυση, υποθεση, ισχυει, ιδρυμα, ομιλια, εκδοσεις, κυβερνηση, λειτουργια, λιπασματα, λύση, νεα γενια, οδος, ονομα, ορεστιαδα, ουσιαστικα, οφελος, περιφερειακο, προγραμματα, ρυθμιση, σαββατο, σελμαν, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συγκεντρωση, συλληψη, σχεδιο, τεκμηριο, τμημα, ισογειο, φυσικα, φθινοπωρο, φορα, χλμ, ψηφιακη, ψηφιακο, ωρες, αγωνας, μποφορ, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, σημα, θερμοκρασια, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα