Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 1-4-2018

14:20 1/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πασχαλινή αγορά
Ο καιρός μπορεί να μην βοηθά ιδιαίτερα αλλά οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές τους και σήμερα. Τα καταστήματα την Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ανοιχτά, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:30 και από τις 17:00 έως τις 21:00. Τη Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στη μια και θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις επτά το απόγευμα. Ενώ το Μεγάλο Σάββατο από τις εννέα το πρωί μέχρι τις τρεις το απόγευμα.

Τι προσέχουμε στην αγορά των αρνιών
Με γνώμονα

την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώνει τους πολίτες-καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών. Συγκεκριμένα για την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος ισχύει ότι: Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό. ? Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον. ? Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι προσέχουμε για την αγορά των αυγών
Για την προμήθεια νωπών αυγών οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν: Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης. Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν και στις βαφές των αυγών: Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες. Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό. Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Περιφέρεια
Έργο διευθέτησης χειμάρρου
Την έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης του έργου «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ Ο.Σ.Ε. ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΟΣΥΝΘΟ» συνολικού προϋπολογισμού 3.100.000,00 €, σε σχετική πρόσκληση στον άξονα προτεραιότητας 2 «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΩΣ ΤΟΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 2014 – 2020» ενέκρινε το Π/Σ αν. Μ. Θράκης.

Απαγόρευση αλιείας
Απαγορεύεται η αλιεία στους ποταμούς και λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για την προστασία της αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Το θέμα εισηγήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Π/Σ ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης και εγκρίθηκε ομόφωνα. Η ίδια απαγόρευση ισχύει στους ποταμούς, στους παραποτάμους τους και στα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Π.Ε. Ξάνθης επίσης για την προστασία της αναπαραγωγής των αλιευμάτων.

Κοινωνία
Ραδιομαραθώνιος για το γηροκομείο
«Από το 1965 με συνέπεια τιμούμε την τρίτη αλλά και την τέταρτη ηλικία, σ’ ένα άριστο συνεχώς ανακαινισμένο περιβάλλον και σε ένα ιδιαίτερα ζεστό οικογενειακό χώρο. Το πολύπειρο προσωπικό και οι εθελοντές μας περιθάλπουν και συμπαραστέκονται με αγάπη και στοργή τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.» αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Γηροκομείου Ξάνθης οι οποίοι για 7η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιούν το Ραδιομαραθώνιο Αγάπης 2018 υπέρ ενισχύσεως του Γηροκομείου, «της καρδιάς μας», όπως αποκαλέιται. Ήδη οργανώνονται οι ομάδες των εθελοντών που θα βοηθήσουν σε αυτή την δράση. «Μπορείτε και εσείς να δηλώσετε συμμετοχή στο 25410 23114 κ. Φιφή Χατζηστόικου αν το επιθυμείτε. Επίσης μπορείτε αν εκπροσωπείτε κάποιο σύλλογο, σωματείο, φορέα, ενορία ή επιχείρηση να ζητήσετε κάποιον από τους κουμπαράδες μας προκειμένου να φιλοξενηθεί για τις ημέρες του Πάσχα μέχρι την Κυριακή του Θωμά. (επικοινωνία με ταμία ιδρύματος κ. Ρένα Χατζησάββα 6947 728717)» εξηγούν προτρέποντας «‘Όλοι μπορείτε να βοηθήσετε και να προσφέρετε… Με τον δικό σας τρόπο και την ξεχωριστή αγάπη σας…»

Πολιτισμός
«Κάθε πρωί»
Στο δεύτερο δίσκο του συγκροτήματος «Βαρέα και Ανθυγιεινά», που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες με τίτλο «Επαρχιακά μπλουζ ερώτων και νόστου», ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ερμηνεύει το «Κάθε Πρωί», ένα τραγούδι βασισμένο στην ποίηση και προσωπικότητα του Μίλτου Σαχτούρη, σε στίχους και μουσική των Βασίλη και Δημήτρη Ευφροσυνίδη.

Θεατρική Παράσταση επι Σκηνής
Το τμήμα ενηλίκων του θεατρικού εργαστηρίου “επί Σκηνής “παρουσιάζει την ξεκαρδιστική κωμωδία του Σαμ Μπόμπρικ“Να ζει κανείς ή να μη ζει … κανείς” σήμερα Κυριακή 01 Απριλίου 2018 Ώρα έναρξης: 21:00 στο Δη. Πε. Θε. Κομοτηνής. Γενική Είσοδος: 5 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι».

Αστυνομικό δελτίο
Συλλήψεις τριών ημεδαπών
Συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι, στο νομό Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης, τρείς (3) ημεδαποί, ηλικίας 21, 18 και 16 ετών, διότι αφαίρεσαν από οικόπεδο σε χωριό της Ξάνθης, διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί και στη συνέχεια εντοπίσθηκαν και ακινητοποιήθηκαν από προστρέξαντες αστυνομικούς. Στην κατοχή τους βρέθηκαν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον δικαιούχο τους.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα