Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 19-2-2018

06:10 19/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Περιφέρεια
Επιτυχής η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στη Διεθνή Έκθεση Fruit Logistica 2018
Επιτυχής ήταν η συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Διεθνή Έκθεση νωπών Φρούτων και Λαχανικών Fruit Logistica 2018 που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Η Περιφέρεια συμμετείχε στην Έκθεση με δικό της περίπτερο και

έδωσε τη δυνατότητα σε παραγωγούς από την Ξάνθη (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης), τον Έβρο (Αγροτικό Συνεταιρισμό Τυχερού) και την Καβάλα (Delta Spar Καβάλας) να δειγματίσουν τα προϊόντα τους, να προβάλλουν τις επιχειρήσεις τους και, μέσω των απευθείας Β2Β συναντήσεων, να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών από όλο τον κόσμο και να διαπραγματευτούν τη σύναψη συνεργασιών και συμφωνιών.

Η Διεθνής Έκθεση Fruit Logistica διεξάγεται κάθε χρόνο στη γερμανική πρωτεύουσα και αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές Εκθέσεις στον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών παγκοσμίως. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν πάνω από 3100 εκθέτες από 80 χώρες και την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 77000 εμπορικοί αντιπρόσωποι. Την Περιφέρεια ΑΜΘ εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Νίκος Ευφραιμίδης ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η Περιφέρεια ΑΜΘ συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς για την προβολή των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα στηρίζοντας την εξωστρέφεια και τις εξαγωγικές δυνατότητες των επιχειρήσεων της περιοχής μας.»

Καρναβάλι Ξάνθης

Στη γέφυρα του Κόσυνθου με το «κάψιμο του Τζάρου» κι ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων ολοκληρώθηκε το Καρναβάλι της Ξάνθης. Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου και η συμμετοχή των καρναβαλιστών στην κορύφωση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα
Δωρεάν φασολάδα και σαρακοστιανά σε επτά προορισμούς στο δήμο Μαρωνείας Σαπών

Δωρεάν φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα θα περιμένουν όσους επιλέξουν να κατευθυνθούν σε επτά προορισμούς του Δήμου Μαρωνείας Σαπών την Καθαρά Δευτέρα. Συγκεκριμένα ο δήμος σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στους εξής οικισμούς: -Σάπες, Δεντράκι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΔΡΩ, -Κρωβύλη, πλατεία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρωβύλης, -Ασκητές, πλατεία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασκητών, -Ξυλαγανή, πλατεία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Ξυλαγανής, -Μαρώνεια, πλατεία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίκονες Μαρώνειας -Ίμερος, πλατεία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιμέρου και -Πελαγία, πλατεία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πελαγίας. «Σας περιμένουμε μετά τις 10 το πρωί για να περάσουμε μαζί μία όμορφη Καθαρά Δευτέρα!» προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους με ανακοίνωσή του ο Δήμος.

55ης ΜουτζουροΔευτέρας (Καθαρά Δευτέρα), στον Πολύσιτο
Παράλληλες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και στους οικισμούς Αβδήρων, Μάνδρας και Μυρωδάτου.

Παραδοσιακό γλέντι με τους Ασαρτζήδες (Χάλκινα Γουμένισσας)
Στην Λέσχη Κομοτηναίων, ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας έχει τοπικό χρώμα με την αναβίωση εθίμων, ειδικό μενού με ποικιλία νηστίσιμων εδεσμάτων και ήχους από τα χάλκινα της Γουμένισσας και τους Ασαρτζήδες! Έναρξη στις 12:00 το μεσημέρι.

Πολιτισμός
Γενική Συνέλευση στην Πολιτιστική Κίνηση
Σε γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του η Πολιτιστική Κίνηση ν. Ροδόπης. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης θα γίνει απολογισμός δράσης και οικονομικός απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής. Η Γενική Συνέλευση θα λάβει χώρα στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30.

«Παρακαλούμε θερμά για την ενεργό συμμετοχή σας τόσο στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης όσο και στην υποβολή υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής» επισημαίνει η Πολιτιστική Κίνηση σε σχετική του ανακοίνωση.

Κοπή πίτας για τους Ξανθιώτες της Αττικής

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξανθιωτών Αττικής ¨Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ¨ έκοψε την πίτα του. Ο Σύλλογος Ξανθιωτών αναφέρει σε ανακοίνωσή του: “Μακάρι, όλη η χρονιά να κυλήσει τόσο όμορφα όσο και η γιορτή μας. Ευχαριστούμε, όλα τα μέλη και τους φίλους τους, που συμμετείχαν και ευχόμαστε σ’ αυτούς αλλά και σε όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, υγεία πάνω από όλα, χαρές και αφθονία σε όλους τους τομείς για το 2018.”

Τρόφιμα Υγεία
Η μεγάλη Σαρακοστή ξεκίνησε- Τι πρέπει να προσέχουμε

Κατά την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα. Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής. Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε: Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.κ.α. Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης. Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Επέτειοι μνήμης
Εκδήλωση του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης
Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης διοργανώνει το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο του, στο χωριό της Ξάνθης, το Αυξέντιο, στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου. Ειδικότερα ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης διοργανώνει μνημόσυνο- εκδήλωση για την επέτειο θυσίας του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγορίου Αυξεντίου. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 και περιλαμβάνει • 9.30 π.μ. – Μνημόσυνο στο ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αυξέντιο • 10.30 π.μ. – Κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του Αυξεντίου • 11.00 π.μ. – Δεξίωση. Την όλη εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και ο νέος γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης. «Θα είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας, καθώς και για τον ήρωα μας η εκλεκτή παρουσία σας στην εκδήλωσή μας. Παρακαλούμε πολύ όσους φίλους και φίλες θέλουν να τιμήσουν τον ήρωά μας και θα παραστούν στην εκδήλωση, να μην φέρουν κομματικά σύμβολα και λάβαρα, αναφέρει στο κάλεσμά της η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Χατζηγεωργίου.

Αθλητικά

Ήττα για την Ξάνθη

Με 4-0 ηττήθηκε η ομάδα της Ξάνθης από την ΑΕΚ για την 22η αγωνιστική της super league. Και τα 4 γκολ μπήκαν στο πρώτο ημίχρονο με χατ τρικ του Βράνιες και γκολ του Μπακασέτα.

Καιρός
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες σήμερα και αύριο. Πιθανόν και τοπικές καταιγίδες στη διάρκεια της νύχτας. Λίγα χιόνια στα Ηπειρωτικά ορεινά κυρίως στα Βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, καθαρα δευτερα, για μας, super league, συμμετοχή, αμθ, ξανθη, καβαλα, delta, καρναβαλι, εκλογες, εφετ, γνώμονα, μνήμη, εοκα, θεσσαλονικη, ΑΕΚ, super, league, γκολ, καρναβαλι 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, καιρος, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, χιονια, ελενη, super league, μνήμη, χωρες, βερολινο, εφετ, μνημοσυνο, υγεια, ψυξη, ωρα, αγορα, αμθ, αφθονια, αυξεντιου, βορεια, γκολ, γεφυρα, γινει, γλεντι, γνώμονα, δευτερα, δυνατοτητα, δημος, δηλωσεις, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εξωστρεφεια, εοκα, επτα, ιδια, ημιχρονο, κινηση, λαβαρα, λεσχη, μιλτιαδης, ομαδα, ομορφη, πιτας, πρωι, σαπες, συγκεκριμενα, συντηρηση, συμβολα, συμμετοχή, σοου, σπιτι, τιμη, φασολαδα, χρωμα, χαρα, ομορφα, οσμη, super, μποφορ, για μας, γιορτη, ηπειρωτικα, χωρα, κυριακη, league, πωληση, σημα, σπυρος, θερμοκρασια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα