Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο ΕΙδήσεων 4-09-2018

08:50 4/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας-Πανεπιστήμια
Ξ. Σπηλιώτης: Πύλες επικοινωνίας με Αγρότες-Κτηνοτρόφους τα Ανώτατα Ιδρύματα που ασχολούνται με τον Πρωτογενή Τομέα
Την ανάγκη συγκρότησης ενός δικτύου Εργαστηρίων και Γνώσης από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που πραγματεύονται το αντικείμενο του Πρωτογενούς Τομέα, ανέφερε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ξενοφών Σπηλιώτης.
Το δίκτυο αυτό θα αποτελεί την πύλη της γνώσης, της συνδρομής και της

επικοινωνίας Αγροτών –Κτηνοτρόφων και Αλιέων, με τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ως στόχο θα έχουν την εφαρμογή της γνώσης, με αποτέλεσμα την βελτίωση των πτυχών του Πρωτογενούς τομέα.
Μάλιστα αποκάλυψε πως στις προθέσεις του ΤΕΙ για το επόμενο καλοκαίρι είναι να λειτουργήσει και θερινό σχολείο για τους ανθρώπους του Πρωτογενούς Τομέα, προκειμένου να τους προσφέρει βοήθεια και εφόδια γνώσης για την καλύτερη καλλιέργεια και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ελληνικής Γης.
Το ΤΕΙ Λάρισας θα προσφέρει από φέτος τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες προς τους Αγρότες της περιοχής για την συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, αλλά και οδηγίες Φυτοπροστασίας.

Πρωτογενής Τομέας
Σ. Κεφαλίδης: Δεκαπέντε οι προτάσεις στο Λίντερ των επενδυτών
Πάνω από 15 προτάσεις έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της δημόσιας πρόσκλησης για την αξιοποίηση πόρων του προγράμματος Λίντερ, από τους νομούς Ροδόπη και Ξάνθη.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Γενικός Δ//ντης της Αναπτυξιακής Ροδόπης ΑΕ, Στάθης Κεφαλίδης.
Ο κ. Κεφαλίδης στάθηκε στο γεγονός πως έχει δοθεί παράταση στο Λίντερ ως τον ερχόμενο Οκτώβριο, για τους φορείς του δημοσίου, ενώ πολύ νωρίτερα από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να τρέχουν οι ημερομηνίες για τους ιδιώτες.
Υπενθύμισε δε πως ο προϋπολογισμός για Ροδόπη και Ξάνθη είναι περίπου 10 εκ ευρώ.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ο προϋπολογισμός δεν είναι στατικός και μπορεί να αυξηθεί. Αυτό θα εξαρτηθεί από την εκάστοτε τοπική κοινωνία, η οποία καλείται να αποτυπώσει μεν τις ιδέες της, να κριθεί δε στην υλοποίηση των ιδεών αυτών σε πράξη.
«Αυτό που πρέπει να εμπεδώσουν οι εν δυνάμει επενδυτές του Λίντερ είναι πως το προϊόν τους μπορεί να γίνει εθνικής εμβέλειας, εφόσον αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που του αρμόζει», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κεφαλίδης.

Επιμελητήρια
Εξήντα περίπτερα με τον πλούτο της Θράκης στην έκθεση της Ξάνθης
Εξήντα περίπτερα ασφυκτικά γεμάτα στο ΑΟΞ, θα αποτελούν για τρεις μέρες την μικρογραφία του μεγάλου πλούτου των τοπικών προϊόντων της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα, στο πλαίσιο της Έκθεσης τοπικών προϊόντων και οικοτεχνίας του Επιμελητηρίου της Ξάνθης.
Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γιορτών παλιάς πόλης της Ξάνθης.
Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάδειξη, πιστοποίηση και ενσωμάτωση των τοπικών προϊόντων στα μενού των Ξενοδοχείων και των μονάδων εστίασης, αλλά και στα σημεία αγοράς της Θράκης, αλλά και άλλων γειτονικών περιοχών.
«Με την πιστοποίηση τα τοπικά προϊόντα θα πάρουν την προστιθέμενη αξία που τους αξίζει και αυτό θα σημάνει και ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγού και αύξηση των θέσεων εργασίας. Πολύ σύντομα τα προϊόντα αυτά θα υπάρχουν στο μενού των ξενοδοχείων και των εστιατορίων της Ξάνθης, καθώς έχει γίνει μια πρώτη προεργασία του Επιμελητηρίου με τους Ξενοδόχους και τους Εστιάτορες», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μωραΐτης.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες και θα είναι ανοικτή για το κοινό έως την Πέμπτη, τις ώρες 5 το απόγευμα με 10 το βράδυ, όπου θα έχει και την ευκαιρία πέραν του να τα δοκιμάσει , αλλά και να τα αγοράσει.

Κόμματα
Στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης για τους σφαγιαθέντες στο Σαμάκοβο Ανατολικής Θράκης
Ημέρα μνήμης ήταν η περασμένη Κυριακή για τους 18 άδικα σφαγιασθέντες στο Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης το 1915.
Ανάμεσα στα ονόματα αυτό του Κύρκου Ν Κύρκου, συγγενή του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου,που δεν έκρυβε την αγάπη του για το Νέο Σιδηροχώρι. Αλλωστε είχε παραβρεθεί και τιμηθεί σε πολλές από τις επετειακές εκδηλώσεις.
Το παρόν του έδωσε το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, ο Δημήτρης Χαρίτου.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως:
«Η ιστορία των Σαμακοβιτών είναι σε μικρογραφία αυτής όλου του Ελληνισμού. Παρά τις στερήσεις, τις διώξεις, τις σφαγές, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, όχι μόνο άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι, αλλά κατάφεραν με μόχθο, με σκληρό αγώνα, να προκόψουν και σήμερα να αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.
Είναι ένα μήνυμα για την σημερινή Ελλάδα, ότι μπορεί να προχωρήσει μπροστά με σιγουριά και ασφάλεια χωρίς την κινδυνολογία του χθες και τις προσωπικές στρατηγικές που διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες».
Κλείνοντας ο κ. Χαρίτου αναφέρει την Αρνητική εντύπωση που προκάλεσε ο ιδιαίτερα διχαστικός λόγος του τέως βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, για τις τοπικές κοινωνίες. Η άκρατη κινδυνολογία για την περιοχή της Θράκης , «επιλέχθηκε» προφανώς για να κρύψει τις προσωπικές του ανασφάλειες και ευθύνες.
Και είμαστε ακόμη στην αρχή ….» τονίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο κ. Χαρίτου.

Επετειακό φεστιβάλ του ΚΚΕ
Το επετειακό φεστιβάλ για τα 100 χρόνια ΚΚΕ και τα 50 χρόνια ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις επτά και μισή το απόγευμα στην πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο κατά τόπους εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και στα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος.

Υγεία
Προκήρυξη θέσης καρδιολόγου
Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την πλήρωση μίας θέσης κλάδου Ιατρών Ε.Σ.Υ. ειδικότητας Καρδιολογίας, βαθμού επιμελητή β’ για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο».
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr, ξεκίνησε από χθες λήγει στις 21.9.2018 ώρα 23:59.

Αυτοδιοίκηση
Νέοι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες ΑΜΘ
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, νέος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ορίστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Δράμας, Κωνσταντίνος Κινατζίδης.
Επίσης με απόφαση του Περιφερειάρχη, νέος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας της Περιφέρειας ορίστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης, Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά.
Η άσκηση των νέων καθηκόντων των δύο Αντιπεριφερειαρχών θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ορισμού τους στο ΦΕΚ.

Αναβαθμίζονται οι σχολικές μονάδες Δήμου Ξάνθης μέσω του Φιλόδημου 2
Ανακοίνωση για τα ποσά που θα δαπανηθούν για τις σχολικές μονάδες, μετά την έγκριση του Φιλόδημου, εξέδωσε ο Δήμος Ξάνθης.
Με εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος II» και με το υπόλοιπο ποσό από ιδίους πόρους, ο Δήμος Ξάνθης, αναβαθμίζει τις σχολικές του μονάδες.
Με την έγκαιρη ένταξή του στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος II» του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος εξασφάλισε, αυτή τη φορά, χρηματοδότηση ύψους 440.200 ευρώ, που αφορά σε προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων και των αύλειων χώρων, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξάνθης.
Η χρηματοδότηση υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στον προϋπολογισμό προστίθεται και το ποσό των 50.145,25 ευρώ θα καλυφθεί εξ ιδίων πόρων του Δήμου Ξάνθης, για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία δημοπράτησης για την αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων, που εκτελείται από ιδίους πόρους του Δήμου, ύψους 593.476 ευρώ.

Σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Δήμο Κομοτηναίων
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο των Επαγγελματικών Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης και Συμβουλευτικής σας προσκαλεί στην μεγαλύτερη ΔΩΡΕΑΝ επιμόρφωση στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κομοτηνή, ως κοινωνική – επιμορφωτική δράση και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η έναρξη του προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο: /> Tο Πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο κοινωνικών – επιμορφωτικών δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε 46 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Συνεχίζονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών από την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης
Σήμερα θα γίνουν ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους οικισμούς Φανάρι, Αρωγή, Μέση, Γλυφάδα, Παλλάδιο, Σάλπη, Αίγειρος, Μεσσούνη, Κόσμιο, Ίσαλος,Καλλιθέα, Αμάραντα, Πάμφορο, Σιδεράδες, Στυλάριο,Λαμπρό,Ομηρικό, Γρατινή, και Δοκός.
ΤΕΕ

Ξεκίνησε χθες η εκδοση ηλεκτρονικών οικοδομικών αδειών
Ξεκίνησε χθες η πιλοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών μέσω του οποίου η διαδικασία έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4495/2017 και διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος και συμβάλει στην αντιμετώπιση παθογενειών του παρελθόντος. Το πληροφοριακό σύστημα e- άδειες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σχετικά πως :
«Όλη η διαδικασία αδειοδότησης απλοποιείται και επιταχύνεται. Θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια, χωρίς επαφή με τις υπηρεσίες και με διαρκή έλεγχο».

Σύλλογοι
Χωρίς μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για τους πυρόπληκτους
Δεν χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή κόσμου η χθεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους στη Λέσχη Κομοτηναίων, του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής.
Η τιμή εισόδου ήταν στα 15 ευρώ, ενώ συνοδευόταν και από ένα χειροποίητο κόσμημα της Ιωάννας Αρβανιτίδη, εμπνευσμένο από τα τραγικά γεγονότα της πυρκαγιάς.
Στην συναυλία συμμετείχαν μαθητές από το εργαστήρι Μουσικής Ολύμπου από την Κατερίνη, μαζί με μαθητές του Ωδείου Κομοτηνής.

Εγγραφές όλο το Σεπτέμβριο στο ΜΟΚ
Για όλο το Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές στα τμήματα παραδοσιακών χορών του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 18:30 με 20:30, στο Εντευκτήριο του Ομίλου (Αγίου Γεωργίου 26, Κομοτηνή). Τα τμήματα αφορούν παιδιά, εφήβους, νέους, ενήλικες όλων των επιπέδων, αλλά και φοιτητές.
Η έναρξη μαθημάτων θα γίνει στις αρχές Οκτώβρη.

Πολιτισμός
Η ΦΕΞ αφηγείται ιστορίες
Η παλιά πόλη της Ξάνθης αφηγείται ιστορίες… έως το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης & Σπίτι πολιτισμού.
Η ΦΕΞ σκηνοθετεί μια πραγματικότητα όπου το παρόν της πόλης συνομιλεί με το παρελθόν της. Οι λευκοί τοίχοι των κτηρίων γίνονται καμβάς, όπου προβάλλονται ιστορίες ανθρώπων, ιδέες, αναμνήσεις, απόψεις και οράματα.

Αφήγηση Παραμυθιών σήμερα στο ΙΘΤΠ
Σήμερα στις 19:30, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι «ΠαραμυθοΘράκες» συμμετέχοντας στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 2018, προσκαλούν τους μικρούς του φίλους στην Σκηνή Νησάκι στην οδό Ορφέως και Πινδάρου (παπάκια) να συμμετάσχουν στην εκδήλωση,
«Αφήγηση Παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους…»
Την Επιμέλεια έχουν οι «ΠαραμυθοΘράκες», με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το «Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοση και «Τα Ωραία του Πέραν»

Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη για τη στήριξη και διοργάνωση της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας,
Προκοπίου Παυλόπουλου, τα εγκαίνια της οποίας θα διεξαχθούν αύριο και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης Π.
Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη με την αμέριστη συμπαράσταση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος και τώρα μεταφέρεται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης γιορτάζοντας έτσι και τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του.
Η έκθεση υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών/μελών της Συμμαχίας για την Ελλάδα.

Το 5ο φεστιβάλ μπύρας στην Κομοτηνή 7-8 Σεπτεμβρίου
Στο 5ο Φεστιβάλ μπύρας το οποίο θα διοργανωθεί το ερχόμενο Σαβ-κο θα εμφανισθούν η Ζωή Τηγανούρια την Παρασκευή, με την μουσκή παράσταση, «Έτσι είναι η Ζωή» και ο Δημήτρης Μπάσης το Σάββατο στις 9 στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Η τιμή εισόδου έχει οριστεί στα 5 ευρώ.

Θεατρική παράσταση Πειρατές και Πριγκίπισσες την Τετάρτη

Η θεατρική παράσταση ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ θα βρίσκεται για μία μοναδική παράσταση στην Κομοτηνή στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής αύριο στις 9:00μ.μ.
Με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής
Τιμή εισιτηρίου:10€
Tιμή προπώλησης 8€
Εισιτήρια προπωλούνται στο Βιβλιοπωλείο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ, Δημοκρίτου 7Α, Τηλ.:2531084040

Συντάκτες Δελτίου,
Βασιλική ΜΑχαίρα, Σαμή Καραμπουγιούκογλου,Αμαλία Γαρυφαλλίδου, ΑΘλητικά Πάνος Ζιώγας.
Αρχισυνταξία: Βασιλική Μαχαίρα
Ανάρτηση, φωτο, Σαμή Καραμπουγιούκογλου, Βασιλική Μαχαίρα, Πάνος Ζιώγας
Εκφώνηση, Πάνος Ζιώγας, Βασιλική ΜΑχαίρα.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, τει, καλοκαιρι, οσδε, ξανθη, προυπολογισμος, συριζα, ελλαδα, ΚΚΕ, κνε, συγκεκριμένο, ηλεκτρονική, moh, gov, αμθ, φεκ, δωρεαν, δραση, τεε, συμμετοχή, κατερινη, δηπεθε, θεατρο, βιβλιοπωλείο, δημοκριτειο, τηλ, φωτο, ert, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, δημος ξανθης, η ζωη, κοινωνια, ημερομήνια, ξενοφων, δημοκριτειο, ηλεκτρονική, το θεμα, αθλητικα, δωρεαν, θεμα, κνε, κωνσταντινουπολη, ονοματα, οσδε, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σημερινη, φεκ, φωτο, ψεκασμοι, ψυχολογια, ωρα, αγαπη, αυξηση, αξιζει, αμαλια, αμθ, αναμνησεις, αρωγη, τει, αφιερωμενο, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γεωργιου, γινει, γινεται, γινονται, γλυφαδα, δευτερα, διευθυνση, δημος, δηπεθε, δοθει, δικτυο, δυναμικο, εγγραφες, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, εκθεση, εξελιξη, επτα, εσωτερικων, ζωη, ζιωγας, ζωης, ζωη τηγανουρια, ιδεες, ιδρυση, υπηρεσιες, ιδρυμα, ιστορικο, κοσμημα, λειτουργια, λεσχη, οραματα, παιδια, πανεπιστημιο αιγαιου, πειρατες, πεμπτη, περιφερειακο, πιστοποιηση, προγραμματα, πρυτανης, πυλες, σαββατο, συγκεκριμένο, συντομα, συντηρηση, συμμετοχή, σπιτι, σχολειο, τεχνικο επιμελητηριο, τεως, τιμη, τηλ, υλοποιηση, φαναρι, φεστιβαλ, φορα, κωνσταντινος, ωρες, απο δευτερα, ασφαλεια, δημητρης, εφαρμογη, gov.gr, gov, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κομματι, κυριακη, moh, μπροστα, νοσοκομειο, σκηνη, τοιχοι, θεματα, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα